Persberichten

Een overzicht van de laatste persberichten van het Rijksmuseum.

Rijksmuseum toont groots overzicht 19de-eeuwse fotografie

Rijksmuseum toont groots overzicht 19de-eeuwse fotografie

6 april 2017 - 9:25

Het Rijksmuseum presenteert deze zomer een groots overzicht van de 19de-eeuwse fotografie. Driehonderd foto’s uit eigen collectie tonen hoe gevarieerd de fotografie was direct na haar uitvinding in 1839. Te zien zijn portretten, naakten, stadsgezichten en reisfoto’s, maar ook foto’s voor de wetenschap en reclame, en de eerste amateurkiekjes.

Small Wonders

Small Wonders

21 maart 2017 - 11:03 - Tentoonstelling

Ze behoren tot de meest verfijnde, raadselachtige en onbekende Nederlandse kunstwerken: de virtuoos gesneden beeldjes, miniatuuraltaartjes, doodskistjes, schedeltjes en gebedsnoten van buxushout uit de 16de eeuw. Vaak niet groter dan enkele tientallen millimeters en bedoeld voor privégebruik. Er zijn zo’n 125 exemplaren bewaard gebleven. Vanaf 17 juni t/m 17 september zijn er maar liefst 60 uit de hele wereld te bewonderen in het Rijksmuseum op de tentoonstelling Small Wonders.

Jean Dubuffet in de Rijksmuseumtuinen

Jean Dubuffet in de Rijksmuseumtuinen

10 mei 2017 - 9:10 - Tentoonstelling

Een parade van tragikomische figuren, een toren met verhalen en een stralend witte boom zijn deze zomer te bewonderen in de Rijksmuseumtuinen. Vanaf 1 juli presenteert het Rijksmuseum twaalf monumentale beelden van de Franse kunstenaar Jean Dubuffet (1901-1985). De sculpturen, die gekenmerkt worden door de bekende helder witte, rode en blauwe vlakken, zijn afkomstig uit Parijs, Lissabon, New York en Londen.

Kamilla Seidler gastchef in RIJKS®

Kamilla Seidler gastchef in RIJKS®

21 juli 2017 - 9:00

Begin oktober kookt Kamilla Seidler drie dagen lang samen met Joris Bijdendijk in RIJKS®, het restaurant van het Rijksmuseum. Seidlers restaurant Gustu is de afgelopen jaren twee keer verkozen tot Bolivia's beste restaurant.

Rijksmuseum eert Nederlands eerste schilder:  Johan Maelwael

Rijksmuseum eert Nederlands eerste schilder: Johan Maelwael

20 juli 2017 - 9:17

Van 6 oktober 2017 tot 7 januari 2018 eert het Rijksmuseum Nederlands eerste schilder: Johan Maelwael. Rond zijn beroemdste werk de 'Grote Ronde Pièta' - dat bij hoge uitzondering door Musée du Louvre wordt uitgeleend – brengt het Rijksmuseum vijftig adembenemende kunstschatten uit het middeleeuwse West-Europa voor het eerst bijeen. Opgeleid in het hertogdom Gelre, beleefde Johan Maelwael ruim zeshonderd jaar geleden zijn hoogtijdagen als schilder van de machtige hertogen aan het Bourgondische hof. Hij ontwikkelde zich tot een van de succesvolste en best betaalde meesters in West-Europa.

 Staatloos. Anoek Steketee voor Document Nederland

Staatloos. Anoek Steketee voor Document Nederland

20 juli 2017 - 9:17

Voor 2017 heeft Anoek Steketee van het Rijksmuseum de opdracht gekregen het thema ‘Staatloos’ in beeld te brengen. Wereldwijd zijn naar schatting 10 miljoen mensen staatloos. Als je staatloos bent, heb je geen officiële nationaliteit, geen paspoort en geen rechten. In feite besta je niet.

Grote overzichtstentoonstelling Matthijs Maris in Rijksmuseum

Grote overzichtstentoonstelling Matthijs Maris in Rijksmuseum

20 juli 2017 - 9:17

Sprookjesachtige figuren, wonderlijke landschappen en mysterieuze scènes kenmerken het werk van de 19de-eeuwse kunstenaar Matthijs Maris (1839-1917). Als middelste van de kunstenaarsbroers Maris, werkte Matthijs grotendeels in Parijs en Londen. Zijn excentrieke levensstijl en zijn eigenzinnige schilderijen vormden een grote inspiratie voor jonge kunstenaars, onder wie Vincent van Gogh. Hoewel zijn werk internationaal geliefd was en zijn schilderijen zelfs een recordbedrag opbrachten in de handel, leidde hij uiteindelijk een kluizenaarsleven in zijn atelier.