De VriendenLoterij schenkt het Rijksmuseum sinds 1998 jaarlijks een bijdrage voor het aankopen van kunstwerken. Daarnaast ondersteunen zij door middel van een projectbijdrage regelmatig andere projecten, waaronder het meerjarige Muziek in het Rijksmuseum.

Jaarlijkse bijdrage VriendenLoterij

De VriendenLoterij is dé cultuurloterij van Nederland. Deelnemers aan de loterij maken kans op prijzen en steunen tegelijkertijd alle vormen van cultuur in Nederland: van molens tot concerten en van festivals tot musea. Jaarlijks draagt de VriendenLoterij bij minimaal 40% van de totale inkomsten (€84,3 miljoen in 2019) aan tientallen organisaties op het gebied van cultuur en monumentenzorg in Nederland.

Het Rijksmuseum mag met het Mauritshuis, Van Gogh Museum en Kröller-Müller Museum rekenen op een jaarlijkse gezamenlijke bijdrage van ruim €8 miljoen, ten behoeve van aankopen. Dankzij loterijspelers die gericht een Rijksmuseumlot kopen, kunnen schoolkinderen uit alle hoeken van Nederland rekenen op gratis busvervoer. Zo kan het Rijksmuseum zijn ambitie ‘Alle kinderen naar De Nachtwacht’ blijven nastreven.