Aziatisch brons in het Rijksmuseum brengt hemel op aarde
Publicatiedatum: 24 juni 2024 - 10:00
Met de tentoonstelling Aziatisch brons. 4000 jaar schoonheid brengt Rijksmuseum meer dan 75 bronzen topstukken, van prehistorische objecten tot hedendaagse kunst, bijeen uit India, China, Indonesië, Japan, Thailand, Vietnam, Pakistan, Nepal en Korea. De meeste werken zijn voor het eerst in Nederland te zien. Beelden van onder anderen Boeddha, Shiva en Vishnu laten op indrukwekkende wijze zien hoe in brons de hemel op aarde werd verbeeld. Alle zintuigen worden geprikkeld met bronzen spiegels, wapens, bellen, wijnvaten en wierookbranders, vaak spectaculair weergegeven in de vorm van leeuwen, olifanten of fabeldieren. De tentoonstelling is van 27 september 2024 tot en met 12 januari 2025 te zien in het Rijksmuseum.
Nooit eerder werkte het Rijksmuseum op zo’n grote schaal samen met Aziatische landen. We zijn dankbaar dat we daardoor veel topstukken voor het eerst in Europa kunnen laten zien. De schoonheid, het vakmanschap en de creativiteit van de oude ambachtslieden wekt diepe bewondering op.
Taco Dibbits, hoofddirecteur Rijksmuseum
Voor het eerst
Op de tentoonstelling zijn werken te zien uit zes musea in verschillende Aziatische landen. Zo leent het Nationaal Museum in Bangkok zes werken uit, waaronder Boeddha zittend onder de kap van een zevenkoppige nāga, uit de 12de of 13de eeuw dat voor het eerst Thailand verlaat. Ook komen er werken uit het Museum voor Hedendaagse Kunst in Bangkok. Verder zijn er bruiklenen uit India (Nationaal Museum, New Delhi & Bihar Museum, Patna), Indonesië (Museum Sonobudoyo, Yogyakarta) en Pakistan (Nationaal Museum, Karachi).
Vooraanstaande collecties
Naast de werken uit Aziatische musea, zijn topstukken uit vooraanstaande collecties in Europa en de Verenigde Staten te zien, zoals een wijnvat in de vorm van een olifant (China, Shang-dynastie, 18de-11de eeuw voor Chr.) uit Musée Guimet in Parijs of het beeld van Yashoda met het kind Krishna (India, 12de eeuw) uit het Metropolitan Museum of Art in New York. Ook is een aantal werken uit de rijke Aziatische collectie van het Rijksmuseum op de tentoonstelling te zien. Zo is de Shiva Nataraja (India, 12de eeuw) onderdeel van de tentoonstelling en is een nieuwe aanwinst, het bijzondere beeld Guhyasamaja Aksobhya (Tibet, 15de eeuw) voor het eerst te zien.
Onderzoek
Het Rijksmuseum heeft een grote collectie bronzen beelden uit Azië. Daar wordt veel onderzoek naar gedaan en dat heeft nieuwe kennis opgeleverd over de maakprocessen, giettechnieken en de samenstellingen van het brons. De resultaten van dit onderzoek vormen de basis van deze tentoonstelling. Daarnaast biedt deze tentoonstelling de gelegenheid de eigen collectie in een internationale context te laten zien.
Ontwerp
De Nederlandse ontwerper Aldo Bakker (1971) geeft de tentoonstelling vorm. Hij ontwierp eerder de tentoonstelling Small Wonders in het Rijksmuseum. Irma Boom is verantwoordelijk voor de grafische vormgeving.
Boek
Bij de tentoonstelling verschijnt het boek Aziatisch Brons. 4000 jaar schoonheid, dat is geschreven door de conservatoren van de tentoonstelling. Het boek verschijnt in het Nederland en het Engels. € 35,- ISBN 978-94-6208-885-6 (NL), ISBN 978-94-6208-886-3 (ENG)
Mulitmediatour
Leer alles over bronsgieten, de verdwenen-was-methode, de regenboog aan tinten die brons kan krijgen met natuurlijke en kunstmatige patina’s en luister naar het geluid van 3000-jaar oude bellen. De multimediatour is verkrijgbaar in het Nederlands en Engels en voor € 6,50 te huur bij de multimediabalie of gratis te downloaden in de Rijksmuseum app
Familiespel
Aan de hand van een kaart met opdrachten reizen jong en oud samen door Azië om zelf alle geheimen van brons te ontrafelen. Onderweg leer je hoe brons wordt gemaakt, maar ook hoe je je eigen ontwerp kunt maken, brons kunt kleuren en hoe oeroude verhalen die eeuwenoude beelden extra bijzonder maken.
Workshop
Speciaal bij deze tentoonstelling organiseert het Rijksmuseum een workshop wasmodellen maken. Meer informatie
Symposium
Op 9 en 10 januari 2025 vindt er in het Rijksmuseum een symposium plaats over bronzen beelden uit Azië.
Rondleiding voor blinde en slechtziende mensen
4 okt, 1 nov, 6 dec, 3 jan, om 15 uur
Gratis
Prikkelarme avondopenstelling
23 november, 18-21 uur
Onmisbare steun
Het Rijksmuseum is dankbaar voor alle vormen van steun die het mag ontvangen. Subsidie van de overheid, bijdragen van het bedrijfsleven en fondsen, schenkingen, nalatenschappen en Vrienden zijn en blijven essentieel voor het Rijksmuseum.
De tentoonstelling Aziatisch brons. 4000 jaar schoonheid wordt mede mogelijk gemaakt door de Bagri Foundation, Flora Fonds/Rijksmuseum Fonds, Rijksmuseum Vrienden en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.