Rijksmuseum in 2024
Publicatiedatum: 19 december 2024 - 12:08
Het Rijksmuseum heeft het afgelopen jaar ca. 2,5 miljoen mensen verwelkomd. Hiervan waren 445.000 kinderen en ruim 900.000 bezoekers uit Nederland. In de afgelopen tien jaar ontving het Rijksmuseum alleen in het Rembrandtjaar (2019) en ten tijde van de tentoonstelling Vermeer (2023) meer bezoekers. Het publiek waardeerde het bezoek aan het Rijksmuseum in 2024 gemiddeld met een 8,6. Online nam het aantal volgers toe en bezochten 7,2 miljoen mensen de Rijksmuseum-website. Via sociale media werden 58,5 miljoen mensen bereikt.
Wij danken iedereen voor hun bezoek aan het Rijksmuseum, zowel fysiek als online, en aan alle musea in Nederland waar de schatten van het Rijksmuseum het afgelopen jaar te zien waren. Dankzij de vele samenwerkingen met musea in heel Nederland en dankzij onze begunstigers, kunnen miljoenen mensen genieten en geïnspireerd worden door kunst en geschiedenis.
Taco Dibbits, hoofddirecteur Rijksmuseum
- In november 2024 werd, na jarenlang uitgebreid onderzoek, gestart met de restauratie van Rembrandts Nachtwacht. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door hoofdpartner AkzoNobel en door diverse fondsen en particuliere schenkers via het Rijksmuseum Fonds.
- Het Rijksmuseum presenteerde in het voorjaar van 2024 voor het eerst een overzicht van Frans Hals, een van de grootste Nederlandse kunstenaars. In samenwerking met de National Gallery in Londen, de Gemäldegalerie in Berlijn en het Frans Halsmuseum in Haarlem. Mede mogelijk gemaakt door Ammodo, Rijksmuseum International Circle en Rijksmuseum Patronen.
- In de zomer van 2024 bood het Rijksmuseum een nieuwe blik op eigen collectie met de tentoonstelling Point of View. Hierin werd getoond hoe ideeën over gender door de tijd heen werden verbeeld. Mede mogelijk gemaakt door Fonds 21 en de Rijksmuseum Club.
- Tijdens de zomer presenteerde het Rijksmuseum in de vrij toegankelijke museumtuinen de eerste solotentoonstelling in Nederland van de Koreaanse kunstenaar Lee Ufan. Wordt mede mogelijk gemaakt door de Don Quixote Foundation/Rijksmuseum Fonds, Pon en Rijksmuseum ClubRijksmuseum Club.
- Tot en met 12 januari 2025 is de grote internationale tentoonstelling Aziatisch Brons, 4000 jaar schoonheid te zien. Met voor het eerst meer dan 75 topstukken uit onder meer India, Pakistan, Indonesië en Thailand. Mede mogelijk gemaakt door de Bagri Foundation, Flora Fonds/Rijksmuseum Fonds en Rijksmuseum Vrienden.
- Aan 62 musea in heel Nederland gaf het Rijksmuseum werken uit de collectie in bruikleen. In totaal werden 766 objecten uitgeleend.
- In de stadsmusea Museum Gouda, Gemeentemuseum Het Hannemahuis in Harlingen, het Westfries Museum in Hoorn, het Stedelijk Museum Zutphen en het Limburgs Museum in Venlo werd dit jaar de vierde uit een reeks tentoonstellingen met schilderijen uit de Rijksmuseumcollectie georganiseerd. De reeks Schatten uit het Rijks startte in 2018.
- Samen met het Joods Cultureel Kwartier maakte het Rijksmuseum de tentoonstelling Beroofd. Persoonlijke verhalen over de roof en restitutie van Joods cultuurbezit. Deze was te zien in het Nationaal Holocaust Museum en Joods Museum van 31 mei tot en met 27 oktober 2024. Mede mogelijk gemaakt door Vfonds en Mondriaan Fonds. Mede gefinancierd door de Europese Unie.
- Het in 2022 gestarte onderzoeksproject Vrouwen van het Rijksmuseum heeft dit jaar verder gewerkt aan het vergroten van zichtbaarheid en waardering voor de rol van vrouwen in de Nederlandse cultuurgeschiedenis. In 2024 leidde dat onder meer tot een audiotour, verschillende nieuwe tekstborden, het internationale symposium Women in the Museum: Reclaming and reframing, en acht aankopen van vrouwelijke makers. Mede mogelijk gemaakt door CHANEL, Vrouwen van het Rijksmuseum Fonds en particuliere schenkers.
- Het Rijksmuseum lanceerde eind november 2024 Collectie Online: een door AI ondersteund innovatief digitaal platform met een ongelooflijke hoeveelheid aan kennis en schoonheid. Mede mogelijk gemaakt door KPN, Bloomberg Philanthropies, Mondriaan Fonds, Rijksmuseum International Circle en particuliere schenkers via het Rijksmuseum Fonds.
Aanwinsten
Het Rijksmuseum verwierf, dankzij vele begunstigers, een groot aantal bijzondere objecten in 2024, waaronder:
- Een portret van Moses ter Borch (na 1667) geschilderd door Gesina ter Borch. Dit is het enige gesigneerde olieverfschilderij van de kunstenaar en kon worden aangekocht mede dankzij steun van het Vrouwen van het Rijksmuseum Fonds.
- Een eerste druk van Maria Sibylla Merians Metamorphosis insectorum Surinamensium (1705) werd aangekocht met steun van de VriendenLoterij en via het Rijksmuseum Fonds: het Vrouwen van het Rijksmuseum Fonds, de nalatenschap van mevrouw S.L.R. Zimmerman-Taylor, het Joost en Carin Scholten Fonds en mevrouw drs. M.C.E. Aarts.
- Een toonaangevende collectie Modern Japans Lak werd overgedragen door Jan Dees & René van der Star.
- Hans van Manen schonk samen met zijn partner Henk van Dijk zijn fotografische oeuvre, bestaande uit 86 foto's.
- Judith Leysters Twee kinderen met een kat (ca. 1630) werd door een particulier in langdurig bruikleen gegeven.
- Drie schilderijen van Vincent van Gogh werden in langdurig bruikleen gegeven door Stichting P. en N. de Boer.
Onmisbare steun
Het Rijksmuseum is dankbaar voor alle vormen van steun die het mag ontvangen. Subsidie van de overheid, bijdragen van het bedrijfsleven en fondsen, schenkingen, nalatenschappen en Vrienden zijn en blijven essentieel voor het Rijksmuseum.
Vooruitblik
Kijk hier voor het complete jaaroverzicht 2025.