Publicatiedatum: 27 september 2023 - 08:04

De 16-jarige Imelda Schoutens van de School voor Jong Talent in Den Haag en de 22-jarige Oscar Baltodano van het Koning Willem I College in 's-Hertogenbosch zijn door het Rijksmuseum uitgeroepen tot winnaar van de jaarlijkse fotowedstrijd Document Nederland Junior. Uit meer dan 200 inzendingen wisten zij het beste het thema toerisme met hun camera te vatten. De winnaars werden vandaag tijdens een speciale ontvangst in het Rijksmuseum bekendgemaakt. Document Nederland Junior is de jongereneditie van Document Nederland, de jaarlijkse opdracht waarbij het Rijksmuseum een fotograaf vraagt een actueel maatschappelijk thema in beeld te brengen.

Imelda Schoutens

Imelda Schoutens fotografeerde toeristen die naar haar woonplaats komen als de eerste tulpen boven de grond steken. De toeristen gaan alle grenzen over, zelfs prikkeldraad. Zij vroeg zich af of iedereen zo acteert, als zij op een onbekende toeristische bestemming aankomen. Imelda won om haar originele invalshoek en ook om de reflectie die zij met deze serie geeft. Imelda gaat samen met Oscar een dag op pad met fotograaf Mounir Raji. Ook mag zij een foto-opdracht doen voor Scholieren.com

Oscar Baltodano

Na 4 jaar in Nederland te hebben gewoond, keerde Oscar Baltodano in 2023 voor een korte vakantieperiode terug naar Nicaragua. Zijn blik op zijn geboortestad bleek drastisch te zijn veranderd. Als toerist in eigen land was hij zich voor het eerst bewust van het contrast tussen de arme economische omstandigheden en het rijke sociale leven. Oscar is uitgeroepen tot winnaar door zijn bijzondere en persoonlijke blik op toerisme en de esthetische manier waarop hij ‘als toerist’ zijn geboorteplaats wist vast te leggen. Oscar zal het komende jaar een mbo-stage lopen om de volgende editie van Document Nederland Junior voor te bereiden.

Tentoonstelling Document Nederland Junior

In het voorjaar selecteerde de jury tien fotografietalenten uit 200 inzendingen. Deze jonge fotografen kregen een masterclass van Mounir Raji. Ook leerden zij meer over het samenstellen van series en het printen van foto’s. De tien finalisten hebben hun eigen tentoonstelling gemaakt, onder begeleiding van medewerkers van de afdeling educatie van het Rijksmuseum. Hun werk is nu in het Rijksmuseum te zien. Dit waren de finalisten van 2023:

Voortgezet onderwijs

  • Keithly-son Luciana, Instituto Buena Bista, Willemstad, Curaçao
  • Imke Janssen, School voor Jong Talent, Den Haag
  • Aron Wesseling, Fons Vitae Lyceum, Landsmeer
  • Matilda James, Europese School Bergen, Bergen
  • Imelda Schoutens, School voor Jong Talent, Hillegom

Mbo - Oscar Baltodano, Koning Willem I College, Sint-Michielsgestel - Mathijs Nijenhuis, Cibap vakschool voor vormgeving, Zwolle - Sophie Boonstra, SintLucas, Tilburg - Renate van der Poel, Koning Willem I College, Berkel-Enschot
De jury van Document Nederland Junior bestond dit jaar uit Mounir Raji (fotograaf), Hans Rooseboom (conservator Fotografie Rijksmuseum), Bernard van Liemt, Frederik Pesch (grafisch vormgever bij Irma Boom Office), Eline Kanters (winnaar fotowedstrijd 2022), Bregje Pontzen (huisfotograaf Scholieren.com) en Pablo Pichel (junior educator Rijksmuseum).

Perfect Day. Mounir Raji fotografeert toerisme

In opdracht van het Rijksmuseum heeft Mounir Raji voor Document Nederland 2023 toerisme gefotografeerd. De toerismesector draait weer op volle toeren. Reizigers gaan en masse op zoek naar unieke ervaringen. Raji ging voor Document Nederland op zoek naar de perfecte vakantie. Het resultaat zijn bijna utopische ansichtkaarten van het leven aan boord; van een cocktail tijdens zonsondergang tot hardlopen op het dek. De tentoonstelling beslaat zo’n vijftig foto’s en is vanaf 29 september tot en met 14 januari te zien in de Fotogalerij van het Rijksmuseum.

Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door het Floor Fonds/Rijksmuseum Fonds, het Familie Van Ogtrop Fonds/Rijksmuseum Fonds en Rijksmuseum NEXT.

Downloads

Document Nederland Junior. (van links naar rechts: Mounir Raji, Mathijs Nijenhuis, Imelda Schoutens, Renate van der Poel, Keithly-son Luciana, Sophie Boonstra, Xaveer May, Aron Wesseling, Oscar Baltodano, Imke Janssen, Matilda James). Foto: Mounir Raji Document Nederland Junior. (van links naar rechts: Mounir Raji, Mathijs Nijenhuis, Imelda Schoutens, Renate van der Poel, Keithly-son Luciana, Sophie Boonstra, Xaveer May, Aron Wesseling, Oscar Baltodano, Imke Janssen, Matilda James). Foto: Mounir Raji
Download

Document Nederland Junior. (van links naar rechts: Mounir Raji, Mathijs Nijenhuis, Imelda Schoutens, Renate van der Poel, Keithly-son Luciana, Sophie Boonstra, Xaveer May, Aron Wesseling, Oscar Baltodano, Imke Janssen, Matilda James). Foto: Mounir Raji.

Download

Foto uit de serie van Imelda Schoutens

Download

Foto uit de serie van Oscar Baltodano

Download

Winnaars Document Nederland Junior. Foto: Rijksmuseum/Paul Wijsen

Download

Winnaars Document Nederland Junior. Foto: Rijksmuseum/Paul Wijsen

Download

Winnaars Document Nederland Junior. Foto: Rijksmuseum/Paul Wijsen

Download

Winnaars Document Nederland Junior. Foto: Rijksmuseum/Paul Wijsen

Download

Finalisten Document Nederland Junior. Foto: Rijksmuseum/Paul Wijsen

Download

Uitreiking Document Nederland Junior. Foto: Rijksmuseum/Paul Wijsen

Download

Uitreiking Document Nederland Junior. Foto: Rijksmuseum/Paul Wijsen