Publicatiedatum: 21 augustus 2024 - 11:57

RIJKS®, het restaurant van het Rijksmuseum, verwelkomt in oktober chef Elena Reygadas van sterrenrestaurant Rosetta in Mexico-Stad. Ze is de tweede gastchef die executive chef Joris Bijdendijk dit jaar verwelkomt in zijn restaurant.

Een betere wereld

Het menu van Rosetta weerspiegelt de missie van chef Elena om bij te dragen aan een duurzame wereld. In een land als Mexico, waar veel vlees wordt gegeten, spelen groenten juist de hoofdrol in het menu van Rosetta. De ingrediënten zijn lokaal en seizoensgebonden, en de gerechten benadrukken eenvoud.

Dat Elena zich bezighoudt met een betere wereld is niet alleen te zien op het bord. In 2021 lanceerde ze de Elena Reygadas Scholarship, een initiatief om vrouwelijk leiderschap in de industrie te bevorderen en te versterken. Deze studiebeurs dekt de accommodatie- en leefkosten van jonge vrouwen die een culinaire studie willen volgen maar niet de middelen hebben.

World's Best Female Chef

Elena Reygadas werd in 2023 uitgeroepen tot World’s Best Female Chef. Haar restaurant Rosetta in Mexico-Stad staat op nummer 34 in de lijst van The World’s 50 Best Restaurants van 2024. Tijdens de eerste uitreikingen van de Michelinsterren in Mexico dit jaar ontving Rosetta direct een ster. Naast restaurant Rosetta runt Elena Reygadas nog vier andere restaurants in Mexico-Stad. Eén van deze zaken is een bakkerij, Panadería Rosetta, waarin ze haar liefde voor bakken verwerkt in de mooiste broden en zoetigheden.

Ik kijk enorm uit naar alles wat we van Elena kunnen leren. Niet alleen op het gebied van smaken en technieken, maar juist ook van alles waar ze zich buiten het koken mee bezighoudt. Ik laat haar graag een stukje van Nederland proeven en we gaan er samen een groot feest van maken.

Executive Chef Joris Bijdendijk over deze samenwerking

Gastchef bij RIJKS®

Sinds de opening van RIJKS® in 2014 heeft Executive Chef Joris Bijdendijk al een groot aantal internationaal gerenommeerde chefs naar Nederland gehaald. Inmiddels hebben al meer dan 40 gastchefs de revue gepasseerd, onder wie Margot Janse (Le Quartier Français, Zuid-Afrika), André Chiang (RAW, Taiwan), Tim Raue (Tim Raue, Berlijn), Virgilio Martínez (Central, Lima), Richard Ekkebus (Amber, Hong Kong), Jorge Vallejo (Quintonil, Mexico-Stad), Mauro Colagreco (Mirazur, Frankrijk), Manoella Buffara (Manu, Brazilië) en Leonor Espinosa (LEO, Colombia).

Op 12 en 13 oktober zullen team RIJKS® en team Rosetta hun krachten bundelen en een gezamenlijk 6-gangenmenu serveren tijdens lunch en diner.

Reserveren voor RIJKS® x Rosetta kan nu via deze link.

Downloads

Chef Elena

Foto: RIJKS®/Maureen Evans

Scallops with jicama, cucumber and lemon

Foto: RIJKS®/Maureen Evans

Rosetta team

Foto: RIJKS®/Ana Lorenzana