Document Nederland 2024: Eddo Hartmann fotografeert festivals
Publicatiedatum: 18 juli 2024 - 08:47
Eddo Hartmann fotografeert het onderwerp festivals voor de jaarlijkse Rijksmuseum foto-opdracht Document Nederland. Nederlandse festivals zijn massaal bezocht en worden uitbundig beleefd. Hartmann fotografeert de individuele festivalganger in de stroom van de menigte, opgenomen of verloren in het decor van de Nederlandse evenementenindustrie. De tentoonstelling Festival Frenzy is van 27 september t/m 12 januari te zien in de fotogalerij van het Rijksmuseum.
De tentoonstelling Festival Frenzy wordt mede mogelijk gemaakt door Rijksmuseum NEXT en via het Rijksmuseum Fonds: Floor Fonds, Familie Van Ogtrop Fonds en Bestuursfonds Hollandse Meesters.
Festival Frenzy
Festivals zijn in Nederland belangrijke culturele pleisterplaatsen waar miljoenen bezoekers vrijheid vinden in een tijdelijke wereld. Akkers en natuurgebieden worden in een korte tijd omgetoverd tot een miniatuurstad, compleet met kunststof bestrating, allerhande voorzieningen en een tijdelijke munteenheid. Eddo Hartmann richt zich voor deze editie van Document Nederland op de cultuur en architectuur van festivals. Zijn aandacht gaat specifiek uit naar de individuele beleving die een scherp contrast vormt met de massaliteit. Door verschillende technieken als extreem lange sluitertijden toe te passen, manipuleert Hartmann de tijd en lijkt het alsof de menigte opgenomen wordt in de omgeving. Hij isoleert in zijn foto's verschillende individuen, van festivalgangers compleet in hun element tot mensen die op zoek zijn naar een moment van rust.
Eddo Hartmann
Eddo Hartmann (1973) staat bekend om zijn magisch-realistische, soms vervreemdende foto’s die raken aan maatschappelijke kwesties. Eerder maakte hij series over zijn ouderlijk huis (Here Lives My Home, 2008-12), Pyongyang als decor van socialistische propaganda (Setting the Stage, 2014-17) en delen van de wereld die worden opgeofferd voor nucleaire tests (The Sacrifice Zone, 2019-23).
Document Nederland Junior
Tegelijk met Document Nederland is Document Nederland Junior te zien in de Fotogalerij. Document Nederland Junior is een jaarlijkse fotowedstrijd voor leerlingen uit het voortgezet onderwijs en mbo-studenten. Het thema is gelijk aan de foto-opdracht. Negen genomineerde jongeren krijgen een masterclass door Eddo Hartmann, Fotolab Kiekie, Irma Boom Office en medewerkers van het Rijksmuseum. De series van alle negen genomineerden zijn bovendien te zien in de tentoonstelling. Uit de top negen worden op 26 september twee winnaars (mbo/vo) bekendgemaakt.
Document Nederland
Het Rijksmuseum organiseert sinds 1975 jaarlijks de foto-opdracht Document Nederland waarvoor een Nederlandse fotograaf wordt gevraagd een actueel maatschappelijk thema in beeld te brengen.
Eerdere fotografen waren:
Bert Nienhuis, Eddy Posthuma de Boer, Dolf Toussaint, Han Singels, Koen Wessing, Hans van den Bogaard, Bertien van Manen, Paul Babeliowsky, Jan Everhard, Eduard de Kam, Joost Guntenaar, Kors van Bennekom, Pieter Boersma, Ed van der Elsken, Hans Aarsman, Harry Meijer, Oscar van Alphen, Maya Pejic, René de Wit, Michel Pellanders, Theo Baart, Cary Markerink, Ferry André de la Porte, Nick Sinclair, Jannes Linders, André-Pierre Lamoth, Theo Bos, Hannes Wallrafen, Werry Crone, Reinier Gerritsen, Luuk Kramer, Roel Visser, Harrie Timmermans, Taco Anema, Bert Verhoeff, Koen Wessing, Catrien Ariëns, Céline van Balen, Stephan Vanfleteren, Mark Power, Eva Leitolf, Bart Sorgedrager, Morad Bouchakour, Janine Schrijver, Justin Jin, Jan van IJken, Geert van Kesteren, Raymond Wouda, Marnix Goossens, Ad van Denderen, Ilse Frech, Dana Lixenberg, Henk Wildschut, Hans van der Meer, Carel van Hees, Anoek Steketee, Stacii Samidin, Martijn van de Griendt, Sharelly Emanuelson en Mounir Raji.
Festival Frenzy
Voor beeld kunt u contact opnemen de Press Office via pressoffice@rijksmuseum.nl