Het Rijksmuseum is van en voor iedereen. Daarom doen we er alles aan het museum voor alle bezoekers goed toegankelijk te maken. Ook als je een beperking hebt. Heb je nog vragen of tips voor ons, mail dan naar access@rijksmuseum.nl. We horen graag van je!

Voor oudere bezoekers en op locatie

Voor sommige mensen is het niet mogelijk om naar ons te komen, daarom komen wij naar jullie. Zo hebben we een interactieve rondleiding op groot scherm over het beste uit onze collectie en een rondleiding op locatie voor mensen met dementie. Daarnaast kunnen verpleeghuizen zich inschrijven voor Nachtwacht on tour en kunnen mensen zich aanmelden voor ons penvrienden project.

Bezoekers met een loophulpmiddel of rolstoel

Er zijn twee ingangen met trappen en één ingang met een lift. Als je met je rug naar het Museumplein staat, is de ingang met de lift aan de linkerkant. Iemand van beveiliging zal naar je toekomen om de lift te bedienen.

Het hele museum is toegankelijk voor rolstoelen of scootmobiels. Ook loopfietsen zijn toegestaan. Bij de infobalie kun je rolstoelen, rollators, wandelstokken, kinderwagens en opvouwbare krukjes lenen. Vraag daar ook onze toegankelijkheidsplattegrond, waar de liften, bankjes, mindervalidentoiletten, etc. op zijn aangegeven.

Blinde en slechtziende bezoekers

Hulphonden, aangelijnd met een tuigje, mogen gewoon het museum binnen.

We organiseren speciale rondleidingen voor bezoekers met een visuele beperking, waarbij je objecten kunt aanraken. Boek je eigen rondleiding voor maximaal 4 personen en ervaar de collectie met andere zintuigen. Ook hebben we een familierondleiding. Bekijk de agenda voor het actuele aanbod.

Daarnaast heeft het museum een app met verschillende audiotours die je kunt downloaden op je telefoon en een podcastserie met verhalen over de tentoonstellingen en collectie.

Dove bezoekers

Als je in de Rijksmuseum App voor Nederlandse Gebarentaal kiest, krijg je een videotour door de collectie. In de agenda staat het huidige aanbod.

Wil je naar een lezing of andere activiteit van het museum? Mail dan naar dan access@rijksmuseum.nl zodat we een tolk Nederlandse Gebarentaal kunnen regelen!

Slechthorende bezoekers

We streven ernaar alle informatie, zoals de audiotours in de app, in het museum te ondersteunen met visuele tekst. De audiotour bij de multimediabalie is bovendien aan te sluiten op je gehoorapparaat. Bij een rondleiding kun je gebruik maken van een fluisterset, waarbij je de rondleider versterkt hoort. Dat kan via een koptelefoon of je eigen hoortoestel. Vraag bij lezingen in het auditorium om een mobiele ringleiding.

Bezoekers met een prikkelgevoeligheid

Het kan in het museum best druk zijn. Je kunt de drukte mijden door andere interessante delen van het museum te bezoeken dan de Eregalerij, maar ook door in het laagseizoen voor 10 en/of na 15.30 uur te komen. Mocht je toch overprikkeld raken, vraag dan naar de prikkelvrije ruimte. Onze collega's zijn ook bekend met het Sunflower Keycord.

Vier keer per jaar organiseren we een prikkelarme avondopenstelling, en twee keer per jaar een prikkelarme familie-avondopenstelling.

Blijf je liever thuis, bezoek dan online de Eregalerij of de collectie van het Rijksmuseum.

Bezoekers met dementie

Boek je eigen rondleiding voor mensen met dementie en hun dierbaren. Door het delen van verhalen, herinneringen, associaties en ideeën, komen de museumobjecten tot leven. De deelnemers krijgen een krukje mee in het museum om hun bezoek zo comfortabel mogelijk te maken.

Dagbestedingen voor mensen met een verstandelijke beperking

Een leuke rondleiding met een kleine creatieve opdracht, speciaal voor bezoekers met een verstandelijke beperking. Ga samen leren en doen in een rondleiding en workshop geïnspireerd op de Delfts blauwe tegel. Boek hier de leuke rondleiding.

Doofblinde bezoekers

Ben jij doofblind en wil je het Rijksmuseum bezoeken? Mail dan naar access@rijksmuseum.nl. Een privé-rondleider zal jou begeleiden langs de hoogtepunten van het museum.

Begeleiders

Als je niet zelfstandig door het museum kan bewegen mag je een begeleider meenemen. Deze mag gratis naar binnen. Wel heeft hij/zij een (gratis) toegangskaart en starttijd nodig. De starttijd moet voorafgaand worden gereserveerd. Dat kan hier. Geef als ticketoptie ‘ander geldig toegangsbewijs’ aan. Het ticket kan worden opgehaald bij de kassa.

Wij danken

Onze Manager Toegankelijkheid wordt mogelijk gemaakt door de Stichting Edwin Bouw Fonds. Het Bas ten Haaf Fonds/Rijksmuseum Fonds maakt projecten op het gebied van toegankelijkheid mogelijk.

Voor onze toegankelijkheid werken we samen met verschillende organisaties, onder andere de Zonnebloem, Musea in gebaren, Wat Telt!, Stichting Onbeperkt Genieten en Bartimeus.

Rolstoeltoegankelijk
Liften op elke verdieping
Hulphonden toegestaan

Voorbij de rij

Heb je een onzichtbare beperking en kun je daardoor niet lang in de rij bij het entree staan? Vul dan deze verklaring in om direct naar binnen te gaan.

Download de verklaring

Rolstoeltoegankelijk toilet

Er zijn rolstoeltoegankelijke toiletten aanwezig met een lage wasbak.

Verschoonruimte

In de verschoonruimte is een mobiele tillift met tilzak, een bed en een wastafel. Je eigen tilzak (met lussen) meenemen kan ook. Vraag bij de Informatiebalie naar de locatie. We wijzen je graag de weg.

Gehandicaptenparkeerplaatsen

Er zijn meerdere gehandicaptenparkeerplaatsen in de omgeving van het museum.

Meer over bereikbaarheid

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van de toegankelijke programmering? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

4:06 min. - Rembrandt in ‘International Sign’