Het Rijksmuseum is van en voor iedereen. Daarom doen we er alles aan het museum voor alle bezoekers goed toegankelijk te maken. Ook als je een beperking hebt. Heb je nog vragen of tips voor ons, mail dan naar access@rijkmuseum.nl. We horen graag van je!

Vanwege corona zijn er een aantal zaken anders. Zo moet iedere bezoeker nu een starttijd boeken. Je mag vervolgens zo lang blijven als je wilt. Een starttijd boek je hier.

Ook moet je tijdens je bezoek een mondkapje dragen. Als je dit vanwege fysieke of mentale redenen niet kunt, meld dit dan bij de informatiebalie. Ook als je iemand assisteert die afhankelijk is van jouw non-verbale visuele signalen. Je hoeft dan geen mondkapje op en ontvangt een polsbandje. Hiermee is de beveiliging op de hoogte en zal je niet aanspreken.

Hier lees je meer informatie over onze coronamaatregelen.

Het Rijksmuseum op jouw locatie

Voor sommige mensen is het niet mogelijk om naar ons te komen, daarom komen wij naar jullie. Zo hebben we een interactieve rondleiding op groot scherm over het beste uit onze collectie en een rondleiding op locatie voor mensen met dementie. Daarnaast kunnen verpleeg- en ziekenhuizen zich inschrijven voor Nachtwacht on tour.

Bezoekers met een loophulpmiddel of rolstoel

Het hele museum is toegankelijk voor rolstoelen of scootmobiels. Ook loopfietsen zijn toegestaan. Bij de infobalie kun je rolstoelen, rollators, wandelstokken, kinderwagens en opvouwbare krukjes lenen. Vraag daar ook onze toegankelijkheidsplattegrond, waar de liften, bankjes, mindervalidentoiletten, etc. op zijn aangegeven.

Blinde en slechtziende bezoekers

Hulphonden, aangelijnd met een tuigje, mogen gewoon het museum binnen.

We organiseren speciale rondleidingen voor bezoekers met een visuele beperking, waarbij je objecten kunt aanraken. Boek je eigen rondleiding voor maximaal 4 personen en ervaar de collectie met andere zintuigen. Ook hebben we een familierondleiding. Bekijk de agenda voor het actuele aanbod.

Daarnaast heeft het museum een app met verschillende audiotours die je kunt downloaden op je telefoon en een podcastserie met verhalen over de tentoonstellingen en collectie.

Dove bezoekers

Als je in de Rijksmuseum App voor Nederlandse Gebarentaal kiest, krijg je een videotour door de collectie. Boek je eigen rondleiding in Nederlandse Gebarentaal (max. 4 personen per rondleiding) of de familievariant. In de agenda staat het huidige aanbod.

Wil je naar een lezing of andere activiteit van het museum? Mail dan naar dan access@rijksmuseum.nl zodat we een gebarentolk kunnen regelen!

Slechthorende bezoekers

We streven ernaar alle informatie, zoals de audiotours in de app, in het museum te ondersteunen met visuele tekst. De audiotour bij de multimediabalie is bovendien aan te sluiten op je gehoorapparaat. Bij een rondleiding kun je gebruik maken van een fluisterset, waarbij je de rondleider versterkt hoort. Dat kan via een koptelefoon of je eigen hoortoestel. Vraag bij lezingen in het auditorium om een mobiele ringleiding.

Bezoekers met een prikkelgevoeligheid

In het Rijksmuseum kan het best druk zijn. Je kunt de drukte mijden door andere interessante delen van het museum te bezoeken dan de Eregalerij, maar ook door in het laagseizoen voor 10 en/of na 15.30 uur te komen. Mocht je toch overprikkeld raken, vraag dan naar de prikkelvrije ruimte. Onze collega's zijn ook bekend met het Sunflower Keycord.

Ook organiseren we een paar zaterdagen per jaar een prikkelarme avondopenstelling, soms met familierondleiding.

Blijf je liever thuis, bezoek dan online de Eregalerij of de collectie van het Rijksmuseum.

Bezoekers met dementie

Boek je eigen rondleiding voor mensen met dementie en hun dierbaren. Door het delen van verhalen, herinneringen, associaties en ideeën, komen de museumobjecten tot leven. De deelnemers krijgen een krukje mee in het museum om hun bezoek zo comfortabel mogelijk te maken.

Dagbestedingen voor mensen met een verstandelijke beperking

Een leuke rondleiding met een kleine creatieve opdracht, speciaal voor bezoekers met een verstandelijke beperking. Die kunnen we op maat maken naar jullie behoeften. Mail naar access@rijksmuseum.nl voor de mogelijkheden!

Doofblinde bezoekers

Ben jij doofblind en wil je het Rijksmuseum bezoeken? Mail dan naar access@rijksmuseum.nl. Een privé-rondleider zal jou begeleiden langs de hoogtepunten van het museum.

Begeleiders

Als je niet zelfstandig door het museum kan bewegen mag je een begeleider meenemen. Deze mag gratis naar binnen. Wel heeft hij/zij een (gratis) toegangskaart en starttijd nodig. De starttijd moet voorafgaand worden gereserveerd. Dat kan hier. Geef als ticketoptie ‘ander geldig toegangsbewijs’ aan. Het ticket kan worden opgehaald bij de kassa.

Met dank aan

Onze Manager Toegankelijkheid wordt mogelijk gemaakt door de Stichting Edwin Bouw Fonds. Het Bas ten Haaf Fonds/Rijksmuseum Fonds maakt projecten op het gebied van toegankelijkheid mogelijk.

Voor onze toegankelijkheid werken we samen met verschillende organisaties, onder andere de Zonnebloem, Musea in gebaren, Wat Telt!, Stichting Onbeperkt Genieten en Bartimeus.

Boek een bezoek

Rolstoeltoegankelijk
Liften op elke verdieping
Hulphonden toegestaan

Mindervalidetoiletten

Er zijn mindervalidetoiletten aanwezig voorzien van een lage wasbak.

Verschoonruimte

In de verschoonruimte is een mobiele tillift met tilzak, een bed en een wastafel aanwezig. Je eigen tilzak (met lussen) meenemen kan ook. Vraag bij de Informatiebalie naar de locatie. Een medewerker wijst je graag de weg.

Gehandicaptenparkeerplaatsen

Er zijn meerdere gehandicaptenparkeerplaatsen in de omgeving van het museum.

Meer over bereikbaarheid

4 min 6 - Rembrandt in ‘International Sign’