Publicatiedatum: 12 december 2022 - 12:53

Tentoonstellingen Rijksmuseum 2023

PRESENTATIES IN HET AZIATISCH PAVILJOEN

April en Oktober 2023

In 2023 staat het Aziatisch Paviljoen in het teken van schilderkunst. Vanaf 19 april laten twaalf hangrolschilderingen zien hoe kunstenaars uit China en Japan de natuur observeren, van grootse landschappen tot intieme portretten van flora en fauna. Verder is er een bijzondere schenking van moderne waaierschilderingen van de kunstenaar Yi-Tsai Chiang uit Taiwan. Hij gaat in zijn werk de dialoog aan met oude meesters en geeft een moderne interpretatie in een verbazingwekkende verscheidenheid van stijlen. Vanaf 18 oktober tonen boeddhistische schilderingen en spontane zen-kalligrafieën hoe schilderingen in Azië werden gebruikt in rituelen en als leermiddel voor gelovigen om zich geestelijk te ontwikkelen.

RICHARD LONG IN DE RIJKSMUSEUMTUINEN

24 mei – 29 oktober 2023

Voor de tiende editie van de jaarlijkse beeldententoonstelling heeft het Rijksmuseum de Britse kunstenaar Richard Long uitgenodigd. Richard Long (1945) geldt als een van de belangrijkste land art kunstenaars ter wereld. Zijn werk bestaat uit subtiele ingrepen in het landschap dat hij verkent tijdens wandelingen, vaak op de meest afgelegen plekken ter wereld. Illustratief voor zijn benadering is een van zijn vroegste werken: A Line Made by Walking uit 1967, waar hij een streep in het gras liet ontstaan door herhaaldelijk over dezelfde lijn te lopen.

De tentoonstelling Richard Long in de Rijksmuseumtuinen is mede mogelijk gemaakt door een particuliere schenker via het Rijksmuseum Fonds, Pon en de Rijksmuseum Club.

NEW HORIZONS

Hedendaagse fotografie in het Rijksmuseum
29 Juni – 3 september 2023

Kunstzinnige- en documentairefotografie zijn de afgelopen decennia steeds meer naar elkaar toegegroeid; de grenzen die beide genres ooit scheidden, zijn vervaagd. Het Rijksmuseum toont in 2023 deze cruciale ontwikkeling in de geschiedenis van de fotografie in een selectie van 25 foto’s, recent verworven dankzij de genereuze steun van particulieren die zijn verbonden aan het Rijksmuseum. Met werk van onder anderen Pieter Hugo, Viviane Sassen, Ruud van Empel, Michael Wolf en Erwin Olaf.

MISSIE MEESTERWERK

29 Juni – 3 september 2023

Wanneer verdient een kunstwerk een plek in het Rijksmuseum? En hoe bepaal je dat?
Jonge bezoekers worden onderzoekers in het tot laboratorium omgebouwde museum. In de interactieve tentoonstelling Missie Meesterwerk, gaan families op missie om een antwoord te vinden op de vraag: wanneer is iets eigenlijk een meesterwerk? De modernste onderzoekstechnieken en -apparatuur worden ingezet om meer te weten te komen over het materiaal en de echtheid van eeuwenoude kunstwerken als meubels, schilderijen, porselein en kleding.

Missie Meesterwerk is ontwikkeld in samenwerking met Nemo Science Museum.

COLLECTIE BOIJMANS VAN BEUNINGEN (werktitel)

28 september 2023 – 14 januari 2024

Van 29 september 2023 tot en met 14 januari 2024 toont het Rijksmuseum een bijzondere selectie uit de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. Er zijn werken te zien van bekende kunstenaars als Jheronimus Bosch, Rubens, Bruegel, Leonardo Da Vinci, Rembrandt en Van Gogh, maar ook Monet, Mondriaan, Munch en Dalí. Daarnaast zijn werken te zien zijn van hedendaagse kunstenaars waaronder Yayoi Kusama. Deze tentoonstelling is mogelijk omdat Museum Boijmans Van Beuningen momenteel een grootscheepse renovatie ondergaat.

Document Nederland: Mounir Raji fotografeert toerisme

28 september 2023 – 14 januari 2024

Sinds 1975 vraagt het Rijksmuseum een Nederlandse fotograaf een actueel maatschappelijk onderwerp te onderzoeken en vast te leggen. Samen vormen deze series een indrukwekkende beeldgeschiedenis van Nederland. In opdracht van het Rijksmuseum fotografeert Mounir Raji voor Document Nederland 2023 het thema: Toerisme. Nadat de wereldwijde coronapandemie de toerismesector een harde slag toebracht, lijkt het toerisme zich in de zomer van 2022 te hebben hersteld. Hoe ziet de toerist eruit die met hernieuwd élan op zoek gaat naar ‘unieke ervaringen’: making memories? Mounir Raji (1982) fotograaf, beeldmaker en onderzoeker staat bekend om zijn beelden die geworteld zijn in warmte en realisme.

FRANS HALS

16 Februari 2024 – 9 juni 2024

Samen met Rembrandt en Vermeer behoort Frans Hals (1582/1583–1666) tot de drie grootste schilders van de Nederlandse zeventiende eeuw. Na tentoonstellingen over Rembrandt (Rembrandtjaar 2019) en Vermeer (2023) organiseert het Rijksmuseum volgend jaar een grote overzichtstentoonstelling van Frans Hals. Deze zal van 16 februari 2024 tot en met 9 juni 2024 te zien zijn in het Rijksmuseum. De tentoonstelling wordt gemaakt in samenwerking met de National Gallery Londen en met speciale medewerking van het Frans Hals Museum in Haarlem. Meer dan 50 werken uit wereldwijde topcollecties tonen het beste van een van de grootste portretschilders van de westerse kunstgeschiedenis. De online kaartverkoop start in juni 2023.