Rijksmuseum en Stedelijk Museum Amsterdam verwerven foto’s van Carrie Mae Weems
Publicatiedatum: 30 januari 2025 - 08:00
Het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum Amsterdam hebben een selectie foto's verworven van de gerenommeerde Amerikaanse kunstenaar Carrie Mae Weems (1953). Het gaat om foto's uit de serie Painting the Town (2021), die ze maakte in de nasleep van de Black Lives Matter-protesten in haar geboortestad Portland. Weems verweeft persoonlijke verhalen met maatschappelijke onderwerpen zoals machtsrelaties, emancipatie, ongelijkheid en discriminatie. In 2024 overhandigde President Biden haar de National Medal of Arts. De tentoonstelling Carrie Mae Weems: Painting the Town, waar de foto's onderdeel van zijn, is vanaf 7 februari t/m 9 juni 2025 te zien in het Rijksmuseum.
Het Rijksmuseum heeft de foto’s Painting the Town #3 en #4 verworven. De verwerving is mogelijk dankzij de VriendenLoterij en het Vrouwen van het Rijksmuseum Fonds.
Het Stedelijk Museum heeft Painting the Town #2 verworven. Deze verwerving is mogelijk dankzij de familie Leferink en het Mondriaan Fonds.
Met deze aankoop heeft het Stedelijk eindelijk werk van Carrie Mae Weems kunnen verwerven, een langer gekoesterde wens die ook de nieuwe richting van de collectie fotografie in het museum versterkt. Meer dan voorheen kiezen wij ervoor om het verdwijnen van de grenzen tussen fotografie en kunst zichtbaar te maken. Weems’ foto lijkt een schilderij en is pas na heel nauwkeurig kijken als foto herkenbaar en daarmee een krachtige metafoor voor deze nieuwe tendens.
Rein Wolfs, directeur Stedelijk Museum
Het is fantastisch dat het Stedelijk en het Rijksmuseum foto's hebben kunnen verwerven van Carrie Mae Weems. We presenteren haar serie Painting the Town tijdens de overzichtstentoonstelling American Photography. Weems heeft een zeer kritische blik. Haar foto's zijn poëtisch en monumentaal maar geven ook een scherpe beschouwing op de Amerikaanse maatschappij van nu.
Taco Dibbits, directeur Rijksmuseum
Painting the Town
Weems’ foto’s van dichtgetimmerde etalages doen op het eerste gezicht denken aan abstracte schilderijen. Ze zijn echter minder abstract dan ze lijken. Tijdens de Black Lives Matter-protesten schreven actievoerders teksten op panelen waarmee winkelpuien uit voorzorg waren dichtgemaakt. Het stadsbestuur gaf opdracht om deze teksten over te schilderen. Weems raakte gefascineerd door het onbedoelde gevolg: de censuur leverde schilderachtige composities op. Maar de schoonheid van de foto's is bedrieglijk. De serie vormt een tijdloos commentaar op de precaire vrijheid van meningsuiting en tegelijkertijd ook op de geschiedenis van abstracte schilderkunst, waarin zwarte en vrouwelijke kunstenaars lange tijd over het hoofd werden gezien.
Carrie Mae Weems
In haar werk onderzoekt Carrie Mae Weems wat het betekent om getuige en onderdeel te zijn van de geschiedenis. Daarbij staan maatschappelijke thema’s als racisme, seksisme en discriminatie centraal. Haar werk werd onder meer getoond in het Metropolitan Museum of Art in New York, Solomon R. Guggenheim Museum in New York, Brooklyn Museum in New York, Barbican Art Gallery in Londen, Tate Modern in Londen, National Gallery of Canada in Ottawa en Fundación MAPFRE in Barcelona. Ze ontving talloze prijzen en beurzen, waaronder de prestigieuze Hasselblad Award in 2023. Haar foto’s werden in 2024 gebruikt in de campagne van presidentskandidaat Kamala Harris.
American Photography
Tegelijkertijd met Carrie Mae Weems: Painting the Town is in het Rijksmuseum de tentoonstelling American Photography te zien. Met meer dan 200 werken belicht deze tentoonstelling de rijke en diverse geschiedenis van de fotografie in de Verenigde Staten, van intieme alledaagse momenten tot historische keerpunten. De tentoonstelling laat zien hoe de fotografie sinds de uitvinding in de 19de eeuw overal doordrong; van kunst, nieuws en reclame tot privégebruik. In American Photography zijn vier foto’s van Nan Goldin en een foto van Andy Warhol uit de collectie van het Stedelijk Museum te zien.
American Photography wordt mede mogelijk gemaakt door Baker McKenzie, de Rijksmuseum Patronen, en het Rijksmuseum Fonds: Jan & Trish de Bont, Marque Joosten & Eduard Planting Fonds en de Rijksmuseum International Circle.
Beeld is beschikbaar via pressoffice@rijksmuseum.nl