Actrice Joanna Lumley maakt tentoonstelling Frans Hals in Rijksmuseum ‘Absolutely Fabulous’
Publicatiedatum: 03 januari 2024 - 13:49
De Britse actrice Joanna Lumley, bekend van tv-serie Absolutely Fabulous, wordt de verteller van de online ontdekkingstocht Frans Hals: Strokes of Genius. Deze verschijnt op de website van het Rijksmuseum bij de tentoonstelling Frans Hals, die op 16 februari opent. Joanna Lumley is groot fan van de Nederlandse 17de-eeuwse schilderkunst en het Rijksmuseum. Ze twijfelde daarom geen moment toen ze gevraagd werd voor haar rol bij de Frans Hals-tentoonstelling. De Nederlandse versie, De geniale streken van Frans Hals, wordt ingesproken door actrice Eva van de Gucht (Iedereen beroemd, Oogappels, Klokhuis), die net als Frans Hals Vlaamse roots heeft.
Dit is een "absolutely fabulous" tentoonstelling die ik zeker niet ga missen. Cheers sweeties!
Joanna Lumley
Online special
In Frans Hals: Strokes of Genius nemen Joanna Lumley en Eva van der Gucht de bezoeker mee naar het 17de-eeuwse Haarlem waar Frans Hals dé schilder was bij wie je moest zijn voor een goed portret. Of het nu ging om een statige regent, een verliefd stel, een muzikant, een visverkoopster of een lachend kind, met zijn vernieuwende schilderstijl gaf hij zijn geportretteerden een ongekende beweeglijkheid en levendigheid. Bij het beluisteren van zijn levensverhaal in Frans Hals: Strokes of Genius brengen de actrices deze mensen nog meer tot leven. Ook kom je meer te weten over Frans Hals zélf en wordt de vraag beantwoord waarom zijn schilderstijl zo revolutionair was. Bovendien is het mogelijk tot op het kleinste detail in te zoomen op zijn schilderijen.
Succes Dichter bij Vermeer
Frans Hals: Strokes of Genius volgt op het succes van de online special Dichter bij Vermeer die bij de Vermeertentoonstelling in 2023 werd gelanceerd. Het verhaal - toen ingesproken door Stephen Fry en Joy Delima – is inmiddels door meer dan 900.000 mensen bekeken, en werd onder andere met twee Webby Awards bekroond.
Frans Hals
Frans Hals (1582/84-1666) werd in Antwerpen geboren als zoon van een wever. Het gezin vluchtte voor de Spanjaarden en kwam terecht in Haarlem. Daar ontwikkelde hij zich tot een wereldberoemde schilder die nog altijd wordt bewonderd om zijn eigenzinnige schilderstijl die zo vooruitstrevend was dat hij meer dan tweehonderd jaar later schilders als Claude Monet en Vincent van Gogh inspireerde.
Frans Hals tentoonstelling
In het Rijksmuseum is dit voorjaar een selectie van zo'n vijftig van zijn beste werken te zien uit (inter)nationale topcollecties. Uniek is de komst van het nooit eerder uitgeleende Feestmaal van de officieren van de Sint-Jorisschutterij uit 1616, en de Regentessen van het Oudemannenhuis uit ca. 1664 (beide uit het Frans Hals Museum). Dankzij een historisch besluit van de Wallace Collection in Londen, keert een van Hals’ bekendste schilderijen, De lachende cavalier uit 1624, sinds 1870 voor het eerst terug naar Nederland. Zie voor persbericht en beeld Rijksmuseum maakt zich op voor grote Frans Hals tentoonstelling - Rijksmuseum.
Starttijd reserveren
De tentoonstelling Frans Hals is te zien van 16 februari t/m 9 juni 2024 dagelijks van 9-17 uur te zien in het Rijksmuseum. Voor de tentoonstelling geldt géén toeslag. Om de tentoonstelling te bezoeken moet wel een apart tijdslot worden geboekt op de website van het museum. Vrienden van het Rijksmuseum hebben altijd gratis toegang en hoeven geen starttijd te reserveren.
De online ontdekkingstocht Frans Hals: Strokes of Genius / De geniale streken van Frans Hals met Joanna Lumley en Eva van der Gucht is mede mogelijk gemaakt door KPN.
Meer informatie: Frans Hals – Rijksmuseum.
De tentoonstelling is georganiseerd in samenwerking met de National Gallery London en de Gemäldegalerie, Staatliche Museen zu Berlin, en met speciale medewerking van het Frans Hals Museum in Haarlem. Frans Hals wordt mede mogelijk gemaakt door Ammodo, Rijksmuseum International Circle, Rijksmuseum Patronen en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.