Met workshops en rondleidingen laten we jouw leerlingen, van brugklas tot eindexamenjaar, kennis maken met kunst en geschiedenis. Onze museumdocenten spreken hun taal en snappen hun wereld. Kom langs met de klas!

RONDLEIDINGEN, WORKSHOPS, THEATER

Het onderwijsaanbod voor HAVO en VWO sluit aan bij de leefwereld van de leerlingen. Je kunt voor een rondleiding in het museum kiezen of voor een workshop met een concrete opdracht in de ateliers van de Teekenschool of het theater, gecombineerd met een museumrondleiding.

Tijdens de interactieve rondleiding ’Achter het goud’ verkennen leerlingen welke verhalen achter de collectie schuilgaan. Wat vinden zij daarvan? De examenrondleidingen bereiden de leerlingen voor op hun examen Geschiedenis en Kunst Algemeen. De workshop ’Citroen van toen’ laat leerlingen zelf verf maken en het bijzondere verhaal van een simpel stuk fruit ontdekken. Nog een slag creatiever is de workshop ’Ontwerp Dutch Design’, waarin de leerlingen een nieuw object ontwerpen, op basis een kunstobject van toen.

Struinen door het Rijksmuseum

Liever met leerlingen het Rijksmuseum bezoeken zonder een rondleiding of workshop? Dat kan natuurlijk ook. We vragen je in dat geval je bezoek wel aan te melden door de SnapGuide te boeken. Met SnapGuide word je rondgeleid door een bekende Youtuber of BN’er en krijg je onderweg leuke challenges. De Rijksmuseum app is vooral voor de bovenbouw interessant, met tours, navigatie en de hele collectie onder één knop. Een bezoek met een groep leerlingen moet vooraf aangemeld worden via de website.

TIPS VOOR IN DE KLAS

Het Rijksmuseum heeft een breed aanbod om tijdens je eigen lessen in te zetten. Ook kun je de leerlingen voorbereiden met Rijksstudio. Daarop kunnen leerlingen kunstwerken uit het Rijksmuseum zelf bekijken, downloaden én bewerken.

Wedstrijden voor leerlingen

Het Rijksmuseum wil jong talent graag stimuleren! Daarom organiseren we twee wedstrijden.

Bij de fotowedstrijd ‘Document Nederland Junior’ krijgen 10 genomineerden masterclasses van fotografie-experts. Plus een eigen tentoonstelling in het Rijksmuseum. En de echte ambitieuze leerlingen kunnen zich inschrijven voor de ‘profielwerkstukkenprijs Rijkmuseum Junior Fellowship’ met kans op € 1500,- en een vijfdaagse traineeship, waarbij ze een uniek kijkje achter de schermen van het museum krijgen.

Voor jou als leraar

Voor leraren organiseert het Rijksmuseum evenementen, zoals de competitie Geschiedenisdocent van het Jaar. En verschillende studiemiddagen over specifieke vraagstukken die leven in het museum of op school.

Diverse programma’s
Online lesmateriaal
Talentprogramma's

Adres

Museumstraat 1
1071 XX Amsterdam

Openingstijden

Dagelijks open 9-17u

Rijksmuseumbus

Komt jouw VMBO-klas van ver? Gebruik de Rijksmuseumbus! Jullie worden gratis opgehaald en teruggebracht voor een educatief bezoek aan het Rijksmuseum.

Bekijk hier hoe dat werkt.

Cultuurkaart

Ook met de Cultuurkaart kun je deelnemen aan onze onderwijsprogramma’s. Kies bij het boeken voor betalen met een Cultuurkaart.

Voordelig naar het museum

Je kunt onze onderwijsprogramma’s ook betalen met Voucherbeheer - Amsterdam budget.

Vragen?

Meer weten over het educative aanbod van het Rijksmuseum? onderwijs@rijksmuseum.nl

Nieuwsbrief

Schrijf je in en blijf op de hoogte.

01:38 min. - Leer Esi, Irha, Yascha en Jan kennen