Wie wordt de geschiedenisdocent van het jaar 2024? Nomineer je docent of collega voor deze prijs die het Rijksmuseum, in samenwerking met Nationaal Archief en NTR, dit jaar voor de 10e keer uitreikt. De deadline voor aanmeldingen is 1 maart 2024.

Aanmeldformulier leerlingen Aanmeldformulier directie/docent

De geschiedenisdocent van het jaar is een docent die zijn of haar leerlingen als geen ander weet te enthousiasmeren voor het vak geschiedenis of mens en maatschappij. Voor het tiende jaar op rij kiest een vakjury de beste geschiedenisleraar van het land. Docenten die met hun kennis en enthousiasme leerlingen inspireren. Docenten die leerlingen uitdagen heden en verleden met elkaar te verbinden. Deze docenten willen wij belonen voor hun bijdrage aan het onderwijs.

Hoe meld ik mijn docent of collega aan?

Aanmelden kan tot en met 1 maart 2024. De nominatie van de docent is pas compleet als hij of zij wordt aanbevolen door leerlingen én door collega’s (directie en/of docenten). Per docent dient maximaal één leerlingenformulier en één directie/docenten formulier ingediend te worden. Als meerdere leerlingen dezelfde docent willen nomineren dienen zij samen één formulier in te vullen.

Over de verkiezing

Iedereen kan zijn of haar beste geschiedenisdocent nomineren. De winnaar wordt gekozen door een vakjury van tien vooraanstaande historici en professionals uit het onderwijsveld. In oktober wordt de winnaar bekend gemaakt in het Rijksmuseum. De winnende docent is een jaar lang de ambassadeur van het geschiedenisonderwijs, neemt een lesvideo op, én mag met de hele klas naar het Rijksmuseum. De top 3 mag met hun leerlingen naar het Nationaal Archief in Den Haag.

FEBRUARI

Scholieren, directies en collega’s mogen een docent voordragen.

MAART

15 docenten worden gekozen en gevraagd een opdracht te maken

APRIL

De top 15 wordt uitgenodigd voor een lunch bij het Nationaal Archief.

SEPTEMBER

Ben je al zover gekomen? Dan zit je docent of collega nu in de top 3!

MEI

6 docenten worden gekozen en krijgen een bezoek waar de jury een les bijwoont en in gesprek gaat met leerlingen en collega’s

JULI

Ben je al zover gekomen? Dan zit je docent of collega nu in de top 3!

OKTOBER

Bekendmaking en uitreiking Geschiedenisdocent van het jaar 2024

De Jury

  • Voorzitter: Noraly Beyer
  • Hanneke Tuithof, Vakdidacticus geschiedenis + onderzoeker gammadidactiek Universiteit Utrecht en hoofddocent lectoraat curriculumvraagstukken Hogeschool Utrecht
  • Leerling uit het voortgezet onderwijs met het profiel geschiedenis
  • Leerling uit het voortgezet onderwijs met het profiel geschiedenis
  • Marjan de Groot-Reuvekamp, voorzitter Vereniging Geschiedenisdocenten Nederland
  • Tim Huijgen opleider vakdidacticus en onderzoeker Universiteit van Groningen
  • Mirjam Gulmans, researcher op de geschiedenisafdeling van de NTR.
  • Hans van den Akker, senior educator Nationaal Archief
  • Jeroen ter Brugge, conservator Maritieme collectie Rijksmuseum.
  • Bob Molenberg, docent cultureel erfgoed op de Reinwardt Academie

Geschiedenis helpt om te weten wie en wat we zijn. Weten waar we vandaan komen en wat er allemaal aan goed en kwaad achter ons ligt, versterkt begrip voor het heden en bevordert inzicht om nu en in de toekomst niet in herhaling te vallen.

Noraly Beyer

Heb je vragen?

In samenwerking met

NTR, Nationaal Archief en de VGN