Wie wordt de geschiedenisdocent van het jaar 2024? Uit een groot aantal getalenteerde docenten uit het voortgezet onderwijs zijn drie finalisten geselecteerd voor de titel Geschiedenisdocent van het Jaar. Een prijs die dit jaar voor de tiende keer wordt uitgereikt in samenwerking met het Nationaal Archief en de NTR.

De geschiedenisdocent van het jaar is een docent die zijn of haar leerlingen als geen ander weet te enthousiasmeren voor het vak geschiedenis of mens en maatschappij. Voor het tiende jaar op rij kiest een vakjury de beste geschiedenisleraar van het land. Docenten die met hun kennis en enthousiasme leerlingen inspireren. Docenten die leerlingen uitdagen heden en verleden met elkaar te verbinden. Deze docenten willen wij belonen voor hun bijdrage aan het onderwijs.

DE TOP 3

Dit jaar zijn opnieuw veel docenten met enthousiasme voorgedragen door hun leerlingen. Onder leiding van journalist en presentator Noraly Beyer heeft een vakjury in maart vijftien kandidaten geselecteerd, die vervolgens een uitgebreide vragenlijst hebben ingevuld. Na een zorgvuldige selectie en bezoeken aan de zes meest kansrijke kandidaten, koos de jury na een pittig beraad een top 3.

Deze drie finalisten komen op de dag van de uitreiking naar het Rijksmuseum, waar ze voor de voltallige jury een voor hen nog onbekende opdracht zullen uitvoeren. Hierna zal de jury, na uitvoerig beraad en gesprekken met de genomineerden, de uiteindelijke winnaar van de titel Geschiedenisdocent van het jaar 2024 kiezen.

In de middag komen de klassen, vrienden en familie van de genomineerden naar het Rijksmuseum om, met aanmoediging van een volle zaal, te horen wie de winnaar wordt van deze speciale tiende editie van Geschiedenisdocent van het Jaar.

De volgende docenten vormen de top 3 (in willekeurige volgorde):

  • Hidde Wierda (CSB de Cuserstraat in Amsterdam)
  • Joke Osinga (Alkwin Kollege in Uithoorn)
  • Wim Schönermarck (Arte College in Almere)

Over de verkiezing

Iedereen kan zijn of haar beste geschiedenisdocent nomineren. De winnaar wordt gekozen door een vakjury van tien vooraanstaande historici en professionals uit het onderwijsveld. In oktober wordt de winnaar bekend gemaakt in het Rijksmuseum. De winnende docent is een jaar lang de ambassadeur van het geschiedenisonderwijs, neemt een lesvideo op, én mag met de hele klas naar het Rijksmuseum. De top 3 mag met hun leerlingen naar het Nationaal Archief in Den Haag.

FEBRUARI

Scholieren, directies en collega’s mogen een docent voordragen.

MAART

15 docenten worden gekozen en gevraagd een opdracht te maken

MEI

6 docenten worden gekozen en krijgen een bezoek waar de jury een les bijwoont en in gesprek gaat met leerlingen en collega’s.

De top 15 wordt uitgenodigd voor een lunch bij het Nationaal Archief.

JULI

De jury bezoekt de top 6, woont een les bij, en spreekt met collega’s en leerlingen.

SEPTEMBER

Ben je al zover gekomen? Dan zit je docent of collega nu in de top 3!

OKTOBER

Bekendmaking en uitreiking Geschiedenisdocent van het jaar 2024

De Jury

  • Voorzitter: Noraly Beyer
  • Hanneke Tuithof, Vakdidacticus geschiedenis + onderzoeker gammadidactiek Universiteit Utrecht en hoofddocent lectoraat curriculumvraagstukken Hogeschool Utrecht
  • Leerling uit het voortgezet onderwijs met het profiel geschiedenis
  • Leerling uit het voortgezet onderwijs met het profiel geschiedenis
  • Marjan de Groot-Reuvekamp, voorzitter Vereniging Geschiedenisdocenten Nederland
  • Tim Huijgen opleider vakdidacticus en onderzoeker Universiteit van Groningen
  • Mirjam Gulmans, researcher op de geschiedenisafdeling van de NTR.
  • Hans van den Akker, senior educator Nationaal Archief
  • Jeroen ter Brugge, conservator Maritieme collectie Rijksmuseum.
  • Bob Molenberg, docent cultureel erfgoed op de Reinwardt Academie
  • Ozan Karakoç, docent geschiedenis bij Pius X College en lid van de VMBO-commissie van de VGN

Geschiedenis helpt om te weten wie en wat we zijn. Weten waar we vandaan komen en wat er allemaal aan goed en kwaad achter ons ligt, versterkt begrip voor het heden en bevordert inzicht om nu en in de toekomst niet in herhaling te vallen.

Noraly Beyer

Heb je vragen?

In samenwerking met

NTR, Nationaal Archief en de VGN