Kunst komt tot leven als je er zelf mee aan de slag mag. In deze workshop staat de citroen centraal. Al schilderend (met zelfgemaakte verf!) leren leerlingen het verhaal achter deze zo vaak geportretteerde vrucht.

Citroen van toen is een creatieve workshop waar leerlingen het verhaal van de citroen uitbeelden. Zo leren ze over handel, eten en vakmanschap. Via een klein onderwerp met een groot verhaal.

Het programma

De citroen. Een simpel stuk fruit, te vinden in de fruitschaal van nu én op stillevens van toen. Waar kwamen citroenen toen vandaan? En waarom staan ze op zoveel schilderijen? In het museum ontdekken de leerlingen het verhaal van de citroen door te kijken naar stillevens. Levensecht staan ze afgebeeld tussen de kazen en wijnglazen. Maar hoe deden de kunstenaars uit de 17de eeuw dat? In het atelier gaan de leerlingen zelf aan de slag. Ze maken verf op basis van eigeel, net zoals de 17de -eeuwse schilders dat deden. Daarmee schildert iedereen zijn eigen citroen, realistisch of abstract.

Tips voor in de klas

Voorpret begint natuurlijk in de klas! Bekijk met de leerlingen alvast de vele portretten met citroenen. Zo ontdekken ze dat op stillevens ontzettend veel te zien valt. Zoals wat er in plaats van water in die tijd gedronken werd (ja óók door kinderen). En waarom zouden vruchten er in de 17de eeuw anders uit zien dan nu? Zo krijgen leerlingen alvast gevoel voor het onderwerp en zin om zelf aan de slag te gaan.

Kerndoelen

  • Mens en maatschappij 36, 37, 40
  • Kunst en cultuur 48, 50, 52

Goed om te weten

In het museum is een nieuwe manier van doen en laten, een klein beetje anders maar net zo leuk als vanouds. Het is niet nodig om naast het programma nog een aparte starttijd te boeken.

Het programma is in de Teekenschool, te vinden in de tuin van het Rijksmuseum. Zorg ervoor dat je 15 min van tevoren aanwezig bent, zodat het programma op tijd kan beginnen. Alle programma’s houden rekening met voldoende afstand en extra hygiëne maatregelen zodat de leerlingen een veilig bezoek kunnen hebben.

In de workshop kunnen maximaal 32 leerlingen meedoen, hiervan kan niet worden afgeweken. Workshops dienen tenminste drie weken voor aanvang te worden geboekt.

Annuleren is na betaling niet meer mogelijk, tenzij het Rijksmuseum oordeelt dat er sprake is van evidente overmacht. Onder evidente overmacht wordt niet verstaan annulering wegens (dreigende) ziekte, ook niet als die gerelateerd is aan COVID-19. Overleg voorafgaand aan het maken van een boeking op onze website of de schooldirectie en ouders akkoord zijn met het Rijksmuseumbezoek. Alleen het museum kan een bezoek annuleren indien het dat noodzakelijk acht, bijvoorbeeld n.a.v. maatregelen en/of instructies van de bevoegde autoriteiten. Bekijk ook onze algemene voorwaarden.

Workshop
Dagelijks
€ 225 per 32 leerlingen

Voor wie

  • VMBO, HAVO en VWO
  • Praktijkonderwijs
  • Speciaal onderwijs

Prijs

€ 225

  • 32 leerlingen maximaal
  • 2 begeleiders (vereiste)

Voor speciaal onderwijs en praktijkonderwijs geldt dat meer begeleiding mogelijk is in overleg.

Cultuurkaart

Betaling is ook mogelijk met de Cultuurkaart. Kies bij het boeken voor betalen met een Cultuurkaart.

Duur

2 uur

Waar

Teekenschool
Hobbemastraat 25