Het Rijksmuseum vertelt de Nederlandse geschiedenis van de 17de eeuw. Van wereldhandel, slavernij tot bloei van de schilderkunst in de Republiek. In het Rijksmuseum theater komen deze verhalen letterlijk tot leven.

HET PROGRAMMA

Expeditie Rijksmuseum is een belevenis, bij uitstek bedoeld voor leerlingen uit de onderbouw. Geïnspireerd door acteurs in het theater en door kunstwerken in het museum maken de leerlingen kennis met personen, gebeurtenissen en perspectieven uit de 17de eeuw. Ook leggen ze verbanden tussen toen en nu.

Het programma bestaat uit drie delen:

  1. Het programma begint in het theater. Daar spelen acteurs de verhalen van Rembrandt, Hugo de Groot en de Nova Zembla-zeevaarders. Wie was Rembrandt? Waarom hadden de Prins van Oranje en Hugo de Groot zo’n ruzie? Wat gebeurde er precies in Nova Zembla?
  2. In het museum wordt de klas in drie teams verdeeld en nemen ze de kunstwerken bij deze verhalen onder de loep: Wat vertellen deze historische bronnen nog meer over welvaart, slavernij en verzet in de 17de eeuw?
  3. Na de rondleiding gaan de leerlingen met elkaar in debat over de vraag: Hoe vertel je de ‘complete’ geschiedenis van de 17de eeuw? Een debat dat ook binnen het museum wordt gevoerd.

TIPS VOOR IN DE KLAS

Verken samen met de leerlingen alvast de verhalen over Rembrandt, Hugo de Groot en Nova Zembla-zeevaarders. Gebruik hiervoor de verzameling werken in Rijksstudio ‘Expeditie RM VO’.

(TIJD)VAK/LEERGEBIED

  • Tijdvak Regenten en Vorsten en heeft raakvlakken met het leergebied Burgerschap

PRAKTISCH

  • Verdeel de klas in drie teams. Bij elke groep moet 1 begeleider vanuit school mee. Neem dus minimaal drie begeleiders mee.
  • Het programma begint in de Teekenschool (Hobbemastraat 25, in de tuin tegenover het Zuiderbad). Meld je, het liefst 10 minuten voor aanvang, aan bij de receptie van de Teekenschool.
  • Een boeking kan niet geannuleerd of gewijzigd worden, tenzij het Rijksmuseum oordeelt dat er sprake is van evidente overmacht.
Gratis busvervoer mogelijk?

Theater en onderzoek
€ 275 per 32 leerlingen
Dagelijks

Voor wie

  • VMBO, HAVO en VWO (1-3)
  • Praktijkonderwijs
  • Voortgezet speciaal onderwijs

Prijs

€ 275

  • 32 leerlingen maximaal
  • min. 3, max. 6 begeleiders

Taal

Nederlands

Cultuurkaart

Betaling is ook mogelijk met de Cultuurkaart. Kies bij het boeken voor betalen met een Cultuurkaart.

Duur

2,5 uur

Waar

Teekenschool
Hobbemastraat 25

Gratis busvervoer

Gratis busvervoer onder bepaalde voorwaarden mogelijk voor het VMBO. Kijk hier hoe dit werkt.

Boekenkist mogelijk van Hugo de Groot Boekenkist mogelijk van Hugo de Groot

1:12 min. - Hoe lang lag Hugo de Groot in deze kist?