Thema: Grenzen en verbindingen - Wat betekent asiel voor jou?
Het thema "asiel" is bijna elke dag in het nieuws. Politici, media, mensenrechten- en hulporganisaties, burgers die voor of tegen zijn, bijna iedereen heeft het erover.
Maar wat betekent het eigenlijk en waarom hebben we het er zo vaak over?
Wat betekent asiel voor jou? Wat voor beelden en emoties roept het bij jou op?
Geef ons jouw kijk op het thema asiel met je fotoserie. In een wereld waar grenzen mensen scheiden, zijn er altijd ook verbindingen te vinden. Hou het persoonlijk of verdiep je in de wereld van een ander. Laat je inspireren door de wereld om je heen en maak een fotoserie die deze complexe en urgente kwestie op jouw manier vastlegt.
Wat je kunt verwachten als je meedoet
FEBRUARI – MEI: Ga aan de slag met fotograferen en stuur je fotoserie in voor 13 mei. Heb je nog inspiratie nodig? Bekijk de video op deze pagina.
MEI: De makers van de tien beste series (5 vo / 5 mbo) worden geselecteerd door een vakjury en door het publiek via scholieren.com.
JUNI: De 10 genomineerden worden uitgenodigd voor meerdere masterclasses onder begeleiding van fotograaf Tina Farifteh en experts van het Rijksmuseum. Met als resultaat een eigen tentoonstelling in het Rijksmuseum!
OKTOBER: Van 10 oktober 2025 t/m 11 januari 2026 is de tentoonstelling te zien in het Rijksmuseum.
Tina Farifteh
Tina Farifteh is een Iraans-Nederlandse kunstenaar en fotograaf. Haar fotografische werkwijze is conceptueel en onderzoeksgericht, waarbij ze beelden, geluid, tekst en data combineert. Ze stelt ongemakkelijke vragen over wie empathie krijgt en hoe wij als samenleving omgaan met mensen op de vlucht. Tina behaalde haar masterdiploma aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en een bachelor in fotografie aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag.
Bekijk het werk van Tina Farifteh via haar website en Instagram.
Document Nederland
Deze wedstrijd is onderdeel van het project Document Nederland. Sinds 1975 vraagt het Rijksmuseum een Nederlandse fotograaf een actueel maatschappelijk onderwerp te onderzoeken en vast te leggen. Samen vormen deze series een indrukwekkende beeldgeschiedenis van Nederland. Het Rijksmuseum heeft Tina Farifteh gevraagd om haar visie op het onderwerp asiel in Nederland in beeld te brengen.
Vragen?
Merel Brugman
m.brugman@rijksmuseum.nl
Document Nederland wordt mede mogelijk gemaakt door Rijksmuseum NEXT en via het Rijksmuseum Fonds: Floor Fonds en Familie Van Ogtrop Fonds.