Fotowedstrijd
Voor jongeren uit het vo en mbo
De 16-jarige Ceclilia Drury van de European College in Bergen en de 18-jarige Axl (Anadyomene) Francisca van Instituto Bueno Bista uit Willemstad (Curaçao) zijn door het Rijksmuseum uitgeroepen tot winnaar van de jaarlijkse fotowedstrijd Document Nederland Junior!
Winnaars
Cecilia Drury – VO
Cecilia Drury fotografeerde de ‘Las Mantillas’ processie in de hoofdstad Las Palmas op Gran Canaria. Elk jaar op Goede Vrijdag lopen vrouwen gekleed in het zwart met de karakteristieke Canarische ‘Mantilla’ (witte shawl), met beelden van de Heilige Christus en de Maagd van de Smarten een route rondom Santa Ana Kathedraal. Cecilia: ‘A festival comes in many forms. Though many people imagine colours, lights, music when they think of festivals, a festival is essentially a celebration of life, in one way or another. For example, the Mantilla procession in Gran Canaria is a celebration of the life of Jesus Christ and the Virgin Mary, a worshipful procession of woman and girls in elegant white shawls. This, too, could be called a festival.’ Cecilia is gekozen als winnaar om haar originele invalshoek en de esthetische manier waarop zij de serie weergeeft. Als prijs is Cecilia uitgenodigd om samen een dag op pad te gaan met fotograaf Eddo Hartmann.
Axl (Anadyomene) Francisca – MBO
Axl studeert aan Instituto Bueno Bista in Willemstad Curaçao. De rode draad in de serie van Axl is een bar waar de kleine LHBTIQ+ gemeenschap van eiland samenkomt en kan feestvieren.
Axl: ‘A festival is a celebration, whether it’s an organized event or a special day. For young queer teens in Curacao, it’s a small gay bar in downtown Willemstad. Despite limited LGBTIQ+ on the island, they celebrate their lives in their own space.’ Axl is uitgeroepen tot winnaar door de bijzondere en persoonlijke reflectie op het thema festival, de leergierige houding tijdens de Masterclasses en de spannende manier waarop de serie is vastgelegd.
De Jury heeft gekeken naar de volgende criteria bij het beoordelen:
- Inhoud: vertelt de fotoserie een verhaal, dat kan zowel in vorm als voorstelling zijn
- Techniek: zijn de foto’s van goede kwaliteit
- Eigenheid: laat de serie een originele fotografische visie zien.
- Eenheid: is er een duidelijke link tussen de fotoserie en de ingestuurde toelichting
Totstandkoming tentoonstelling Document Nederland Junior
In het voorjaar selecteerde de jury tien fotografietalenten uit 90 inzendingen. Deze jonge talenten namen deel aan twee masterclass van Eddo Hartmann en het Rijksmuseum. Hier leerden zij meer over het samenstellen van fotoseries, het maken van compositorische goede foto’s en het schrijven van tekstbordjes bij hun eigen serie. Ook bezochten ze ter inspiratie de collectie van het Rijksmuseum, Museum van Loon en de World Press Photo tentoonstelling in Amsterdam. Hun werk is nu in het Rijksmuseum te zien.
De finalisten voor 2024 waren
Voorgezet Onderwijs:
- Cecilia Drury, European College, Bergen, NH
- Lisa Senders, Vespucci College, Willemstad, Curaçao
- Renée Spaan, School voor Jong Talent, Den Haag
- Sophia van der Toor Vrijthoff, School voor Jong Talent, Den Haag
- Eloise Wapstra, Insula College, Dordrecht
MBO
- Jane Castillo, Instituto Bueno Bista, Willemstad, Curaçao
- Anadyomene Francisca (Axl), Instituto Bueno Bista, Willemstad, Curaçao
- Shurandy Gerard, Frater Aurelio, Willemstad, Curaçao
- Jordy de Haas, Koning Willem I College, Den Bosch
Op 27 september opent de tentoonstelling voor het publiek.
De tentoonstelling
In opdracht van het Rijksmuseum fotografeert Eddo Hartmann in 2024 het thema Festival. Nederlandse festivals, zoals Lowlands en Zwarte Cross, bieden ondanks grote menigten een intieme sfeer voor individuele expressie, maar brengen ook logistieke uitdagingen, milieu-impact en kritiek op commercialisering met zich mee. Hartmann richt zich op het vastleggen van het individu te midden van de festivalkoorts, met aandacht voor maatschappelijke uitdagingen.
Wie is Eddo Hartmann?
Eddo Hartmann (1973) studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Hij is een Nederlandse fotograaf met een carrière van ruim 25 jaar. Hartmann staat bekend om het vastleggen van opvallende en tot nadenken stemmende beelden van architectuur en stedelijke ruimtes. Aanvankelijk begon hij zijn carrière als commercieel en redactioneel fotograaf, maar verschoof later naar documentaire projecten op lange termijn. Een van zijn meest opmerkelijke werken is 'Setting The Stage | North Korea', een serie die de ingewikkeld ontworpen communistische hoofdstad Pyongyang documenteert.
Vragen?
Sander Daams
s.daams@rijksmuseum.nl
MET DANK AAN
De fotowedstrijd wordt mede mogelijk gemaakt door het Floor Fonds/Rijksmuseum Fonds