Hang jij straks met je eigen expositie in het Rijksmuseum? Voor jongeren met interesse in fotografie en creativiteit organiseren wij elk jaar een fotowedstrijd. Stuur je fotoserie in en maak kans om deel te nemen aan masterclasses, andere jongeren en experts te ontmoeten, maar het belangrijkste: een eigen expositie in het Rijksmuseum, naast topfotograaf Eddo Hartmann.

Aanmelden

Meedoen

Stuur je fotoserie met thema Wat is jouw festival? in voor maandag 13 mei 2024.

  • Maximaal 5 foto’s
  • Met een korte beschrijving

Wat is jouw festival?

Bij een festival denk je al snel aan met je vrienden samen naar optredens en heel veel tentjes op een veld, zoals Lowlands, Pinkpop of de Zwarte Cross. Maar een festival is zoveel meer. Het is een plek waar mensen samen komen om het leven te vieren. Het Rijksmuseum daagt je uit om jouw eigen festivalgevoel vast te leggen. Denk bijvoorbeeld aan (Caribisch) carnaval, een weekend met vrienden, de jaarlijkse kermis of een bruiloft. Maar ook (Chinees) nieuwjaar, Koningsdag of een sportevenement kan een festival zijn. Het gaat om jouw beleving. Hoe ziet jouw festival eruit?

Wat je kunt verwachten als je meedoet

FEBRUARI – MEI:
Ga aan de slag met fotograferen en stuur je fotoserie in voor 13 mei. Heb je nog inspiratie nodig? Bekijk de video!

MEI:
De makers van de tien beste series (5 vo / 5 mbo) worden geselecteerd door een vakjury en door het publiek via een stempagina.

De 10 genomineerden worden uitgenodigd voor twee masterclasses onder begeleiding van fotograaf Eddo Hartmann en experts van het Rijksmuseum. Met als resultaat een eigen expositie in het Rijksmuseum!

JUNI:
De 10 finalisten worden begin juni bekendgemaakt. Zij mogen deelnemen aan 2 Masterclasses in het Rijksmuseum.

SEPTEMBER:
De 2 winnaars worden bekendgemaakt op de opening op 27 september. Van 27 september 2024 t/m 12 januari 2025 is de expositie te zien in het Rijksmuseum.

Wie is Eddo Hartmann?

Eddo Hartmann (1973) studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Hij is een Nederlandse fotograaf met een carrière van ruim 25 jaar. Hartmann staat bekend om het vastleggen van opvallende en tot nadenken stemmende beelden van architectuur en stedelijke ruimtes. Aanvankelijk begon hij zijn carrière als commercieel en redactioneel fotograaf, maar verschoof later naar documentaire projecten op lange termijn. Een van zijn meest opmerkelijke werken is 'Setting The Stage | North Korea', een serie die de ingewikkeld ontworpen communistische hoofdstad Pyongyang documenteert.

De tentoonstelling

In opdracht van het Rijksmuseum fotografeert Eddo Hartmann in 2024 het thema Festival. Nederlandse festivals, zoals Lowlands en Zwarte Cross, bieden ondanks grote menigten een intieme sfeer voor individuele expressie, maar brengen ook logistieke uitdagingen, milieu-impact en kritiek op commercialisering met zich mee. Hartmann richt zich op het vastleggen van het individu te midden van de festivalkoorts, met aandacht voor maatschappelijke uitdagingen.

Vragen?

Sander Daams
s.daams@rijksmuseum.nl

MET DANK AAN

De fotowedstrijd wordt mede mogelijk gemaakt door het Floor Fonds/Rijksmuseum Fonds

0:50 min