Meer dan 1000 kleurrijke vlinders, harige spinnen en glimmende padden krioelen door het Rijksmuseum. In ruim 140 schilderijen, beelden, boeken en specimen op sterk water zie je de steeds veranderende blik op Onderkruipsels in de kunst en wetenschap.

Onderkruipsels is, dankzij de fraaie schilderijen en kunstvoorwerpen, een geslaagde ode aan de buitenbeentjes van de dierenwereld. Zaal na zaal zijn topstukken te zien, van de Surinaamse insectenaquarellen van Maria Sibylla Merian, tot de ragfijne spinnenwebben van de hedendaagse kunstenaar Tomás Saraceno

Gemma Venhuizen, NRC, ●●●●

VAN GRUWELEN TOT VERWONDEREN

In Onderkruipsels wordt deze telkens veranderende kijk met meer dan 140 kunstwerken onder de loep genomen. Met als hoogtepunten o.a. de eerste tekening uit 1505 met een insect in de hoofdrol van Albrecht Dürer en Het hoofd van Medusa door Peter Paul Rubens (ca. 1617-18). Ook zien we hoe de herwaardering voor onderkruipsels leidt tot een eigen genre in de schilderkunst: het sottobosco. De uitvinder van het sottobosco, Otto Marseus van Schrieck kweekte zelf reptielen, amfibieën en insecten. In het sottobosco komen kunst en wetenschap samen, dat is te zien in de laatste zaal van de tentoonstelling.

Van de 17de eeuw naar het heden

Hoe kijken we vandaag de dag naar deze beestjes en zijn het eigenlijk wel Onderkruipsels? Nu het bijna te laat is, lijken we pas te beseffen hoe belangrijk ze zijn binnen onze ecosystemen.

Bij de tentoonstelling is ook werk te zien van hedendaagse kunstenaars Tomás Saraceno en Rafael Gomezbarros.

Tegelijk met deze tentoonstelling is ook de tentoonstelling Clara de Neushoorn te zien.

PROGRAMMERING

Workshops, een podcast en een audiotour: je kan je op verschillende manieren verdiepen in de tentoonstellingen. Laat je begeleiden door Sosha Duysker en de conservatoren Jan de Hond en Gijs van der Ham in de audiotour of leer meer over de hedendaagse kunst die je bij de tentoonstelling ziet in de podcast of tijdens de artist talk met Rossella Biscotti. Voor de kleinste bezoekers hebben we een speur-safari uitgezet, in samenwerking met WWF.

Toegankelijkheid

Elke derde zaterdag van de maand organiseren we rondleidingen in Nederlandse Gebarentaal en vanaf november op elke eerste vrijdag van de maand rondleidingen voor blinde en slechtziende bezoekers.

Let op, de eerste twee zalen van Onderkruipsels zijn donkere ruimtes. Ook zijn er ruimtes waar een achtergrondgeluid te horen is. Tijdens de prikkelarme avondopenstelling op 8 oktober worden deze geluiden uit gezet.

Heb je entomofobie of arachnofobie?

Op weg naar de tentoonstelling kom je het kunstwerk genaamd Casa Tomada tegen van Rafael Gomezbarros. Hier zie je een groot aantal uitvergrote mieren. Bij mensen met entomofobie (angst voor insecten) zou dit reacties kunnen opwekken. Er zijn geen levende dieren in de tentoonstellingen. Wel is er een kunstwerk dat bestaat uit echte spinnenwebben. Bij mensen met arachnofobie zou dit reacties kunnen opwekken. Je kunt deze zaal overslaan.

BOEK

Bij de tentoonstelling verschijnt het boek Onderkruipsels, met teksten van Jan de Hond, Eric Jorink, Hans Mulder e.a.

Bedankt!

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door een particuliere schenking via het Rijksmuseum Fonds en Stichting Thurkowfonds.

30 sept. - 15 jan. 2023
Philipsvleugel

Prijs

  • Volwassenen: € 20
  • t/m 18 jaar: gratis
  • Vrienden: gratis

Meer entreeprijzen

STARTTIJD

Een bezoek begint met een starttijd. Die boek je hier

Alleen als Vriend kun je komen wanneer je wilt zonder te boeken.

Adres

Museumstraat 1
1071 XX Amsterdam

Toegankelijk

Rolstoeltoegankelijk
Toegankelijk toilet
Verschoonruimte aanwezig

Meer informatie

Veelgestelde vragen

Er is een gratis garderobe
Foto's maken mag
Er is gratis WiFi

Alle praktische info

0:20 min. - Van gruwelen tot verwonderen