Sinds 2001 steunt Philips het Rijksmuseum om de collectie bij een nog groter publiek onder de aandacht te brengen en hiermee een positieve impact op het leven van mensen te hebben.

Philips en het Rijkmuseum zijn twee merken met wereldwijd succes en sterk geworteld in de Nederlandse samenleving. Tezamen brengen we inspiratie van kunst, cultuur, innovatie en technologie naar mensen om daarmee hun leven te verbeteren. We kunnen elkaar daarin versterken. Juist in deze moeilijke Covid periode willen we een maatschappelijke bijdrage blijven leveren aan sectoren die nu onder druk staan, zoals kunst en cultuur. Daarom kiezen we heel bewust voor dit moment om onze betrokkenheid bij het Rijksmuseum langdurig te verlengen en hen daarmee houvast te geven in tijden van grote onzekerheid.

Frans van Houten, CEO (2011-2022) Koninklijke Philips

In deze periode is het van essentieel belang dat Philips de langdurige samenwerking met vijf jaar verlengt. We zijn Philips hier zeer dankbaar voor, juist nu is het belangrijk dat het bedrijfsleven de cultuur omarmt. Gezamenlijk zetten wij ons in om kunst te brengen naar de mensen voor wie het niet vanzelfsprekend is naar het museum te kunnen komen.

Taco Dibbits, hoofddirecteur Rijksmuseum

Nachtwacht On Tour

Een van de succesvolle projecten om de collectie bij een breder publiek onder de aandacht te brengen is Nachtwacht On Tour. Meerdere levensgrote replica’s van De Nachtwacht waren afgelopen zomer te bewonderen bij dertig verpleeg- en verzorgingshuizen in heel Nederland.

Het doel van dit initiatief was om bewoners een hart onder de riem steken nu zij vanwege de coronacrisis niet de mogelijkheid hebben om de deur uit te gaan voor een cultureel uitje, zoals het bezoek aan een museum. Vrijwilligers van Philips maakten het project mede mogelijk door als museumgids te fungeren voor bewoners van de deelnemende verpleeg- en verzorgingshuizen; ze vertellen het verhaal achter het meesterwerk en beantwoorden vragen.

Dit najaar gaat Nachtwacht On Tour ook bij ziekenhuizen langs om het zorgpersoneel te steunen. Vanaf dinsdag 17 november is De Nachtwacht in het Onze Lieve Vrouwen Gasthuis (OLVG) in Amsterdam te zien voor hun medewerkers. In januari reist De Nachtwacht voor vier weken naar het Prinses Maxima Kinderziekenhuis in Utrecht waar kinderen langdurig met hun ouders verblijven.

Twintig jaar Philips en Rijksmuseum

Als ‘founder’ van het Rijksmuseum is Philips sinds 2001 nauw betrokken bij het museum. In de eerste jaren was het gezondheidstechnologiebedrijf een grote steun tijdens de tijdelijke openstelling van het museum in de huidige Philipsvleugel tijdens de verbouwing en later ook bij de herinrichting.

De afgelopen jaren staat de samenwerking in het teken van gezondheidstechnologie. Een hoogtepunt vormde de campagne Dutch Masters in de Philips Ambient Experience. Philips ontwikkelde een film die tijdens een MRI-scan werd afgespeeld met schilderijen van Rembrandt op muziek van Beethoven. Als beloning van deze bijzondere samenwerking ontvingen het Rijksmuseum en Philips in 2018 een gouden SponsorRing Award.

De komende jaren gaan Philips en het Rijksmuseum verder met het verbeteren van levens van mensen met initiatieven zoals Nachtwacht on Tour en de MRI-ervaring van patiënten. Samen gaan ze ook aan de slag om kennis en ervaringen uit te wisselen over het digitaal toegankelijkheid maken van de collectie en duurzaamheid.

Over Koninklijke Philips N.V.

Koninklijke Philips N.V. (NYSE: PHG; AEX: PHIA) is een toonaangevende aanbieder van gezondheidstechnologie die zich richt op het verbeteren van de gezondheid van mensen en het bereiken van betere zorgresultaten binnen het gehele gezondheidscontinuüm, van gezond leven en preventie tot diagnostiek, behandeling en thuiszorg. Philips maakt gebruikt van geavanceerde technologieën en diepgaand inzicht in klinische toepassingen en de behoeften van consumenten om geïntegreerde oplossingen te ontwikkelen. De onderneming is marktleider op het gebied van diagnostische beeldvorming, beeldgestuurde behandelingen, medische IT-toepassingen, patiëntbewaking, thuiszorgsystemen en gezondheidstoepassingen voor consumenten. Het hoofdkantoor van Philips is gevestigd in Nederland. Met wereldwijd circa 81.000 medewerkers en verkoop- en servicepunten verspreid over meer dan 100 landen genereerden de activiteiten op het gebied van gezondheidstechnologie in 2019 een omzet van 19,5 miljard euro.

1:30 min. - De Nachtwacht on tour