Prikkelarme avondopenstelling

Het Rijksmuseum is voor iedereen en iedereen is welkom. We streven ernaar het bezoek voor alle mensen zo prettig mogelijk te maken. Sommige mensen hebben iets meer rust en ruimte nodig. Bijvoorbeeld mensen met autisme, niet-aangeboren hersenletsel, burn-out of ziekte. Voor hen kan een museumbezoek heel vermoeiend zijn. Daarom organiseert het Rijksmuseum een prikkelarme avondopenstelling.

Wat kan je verwachten op de prikkelarme avondopenstelling?

  • Openstelling van 17.30-20 uur (na sluitingstijd)
  • Gedimd licht in het Atrium
  • Weinig mensen
  • Een stille ruimte om even te zitten
  • Ontvangst door getrainde gastvrouwen en heren
  • Krukjes om mee te nemen op zaal
  • Het is mogelijk een drankje te kopen
  • Mogelijkheid om een rondleiding te volgen door speciaal getrainde rondleider
  • Mogelijkheid om audiotour te doen via de Rijksapp

Voor wie is de prikkelarme avondopenstelling?

Deze prikkelarme avondopenstelling is bedoeld voor mensen voor wie vanwege overprikkeling een museumbezoek tijdens reguliere openingstijden echt niet gaat. We organiseren dit in goed vertrouwen en gaan er van uit dat er geen misbruik van gemaakt wordt. Het is mogelijk om een vriend, partner, familielid of begeleider mee te nemen.

Wanneer zijn de prikkelarme avondopenstellingen en wat is er dan te zien?

Lees hier meer over Operatie Nachtwacht.

Tickets

De prikkelarme avondopenstelling en rondleidingen van 6 februari zijn volgeboekt.

Rondleiding

Sluit aan bij een rondleiding en verdiep je samen met de rondleider in de kunst van de tijdelijke tentoonstelling of de 17de eeuw. De rondleiding duurt 1 uur en is voor maximaal 10 personen. De kosten zijn €5 per persoon.

Prikkelarme familierondleiding

1 Gewapend met potlood, papier, klei en een kanon, ga je op ontdekkingstocht. Ontmoet de mannen van de Nachtwacht en leer meer over de verre reizen van de VOC. Een verfrissende tour langs hoogtepunten uit de Nederlandse kunst en geschiedenis.

Deze rondleiding is alleen bedoeld voor families mét kinderen van 6 tot 12 jaar, waarvan tenminste één kind een prikkelverwerkingsstoornis heeft. Broertjes en zusjes mogen uiteraard mee, zodat het hele gezin kan genieten van een rondleiding, wat tijdens reguliere openingstijden door de vele prikkels niet mogelijk is.

De familierondleiding boek je per familie met maximaal 6 personen. De kosten zijn €15.- per rondleiding (6 pers.).

Multimediatour

Je kunt ook de Rijksmuseum app gratis downloaden via de Appstore of Google Play. Neem een headset mee. Kies een tour naar keuze. De tours zijn ook beschikbaar op een huurtoestel met headset bij de multimediabalie (€5).

Zet je locatievoorzieningen en Bluetooth aan om de app optimaal te kunnen gebruiken. De tours duren ongeveer 90 minuten.

Voorbereidingsdocument

Om je goed voor te kunnen bereiden op je bezoek aan het Rijksmuseum, vind je hier een voorbereidingsdocument (pdf).

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Het is niet mogelijk om met de auto tot de deur van het Rijksmuseum te komen. De ingang van het museum is alleen voor voetgangers en fietsers toegankelijk. Kijk hier voor meer informatie over bereikbaarheid.

Het gehele museum is toegankelijk voor (elektrische) rolstoelen en rollators. Alle verdiepingen zijn met een lift te bereiken. Hier vind je meer informatie over toegankelijkheid.

Vragen?

Voor vragen kun je mailen naar onze manager toegankelijkheid, Cathelijne Denekamp, via access@rijksmuseum.nl

logo Deze avond is tot stand gekomen in samenwerking met Stichting Onbeperkt Genieten.