Het Rijksmuseum is van en voor iedereen. Iedereen is welkom! Maar hoe maak je dat waar? Hoe word je toegankelijk voor mensen met een beperking?

We werken er hard aan om ervoor te zorgen dat iedereen daadwerkelijk toegang heeft tot de collectie (fysiek en online): blinde en slechtziende mensen, dove en slechthorende mensen, mensen in een rolstoel, mensen met dementie, mensen met prikkelgevoeligheid en vele anderen. We willen graag een inclusief museum zijn. Daarom hebben we ook een visie geformuleerd met betrekking tot toegankelijkheid: alle bezoekers van het Rijksmuseum zijn gelijkwaardig. Bezoekers met een beperking worden zoals elke andere bezoeker gastvrij ontvangen, kunnen zelfstandig het Rijksmuseum bezoeken en hebben toegang tot de gehele collectie.

Op deze pagina delen we onze ervaringen tijdens de voortdurende zoektocht naar een steeds toegankelijker museum. Deze pagina is bedoeld als inspiratie is voor iedereen die werkt aan toegankelijkheid in musea en andere (culturele) instellingen.

Publicatie 'Rijksmuseum. Onbeperkt toegankelijk'

In het boek Rijksmuseum. Onbeperkt Toegankelijk uit 2022 nemen we je mee op de reis die wij zijn gestart op weg naar een toegankelijk Rijksmuseum. Een reis die we met mensen met een beperking en hun belangenorganisaties maken en waar we veel van leren. Dit is geen how-to boek waarin we vertellen hoe het moet. Want elke organisatie is anders en heeft haar eigen uitdagingen, mogelijkheden en ambities. We delen hoe we het hebben aangepakt, waar we tegenaan liepen, wat er goed ging en wat niet en wat ons nog te doen staat. Dit boek werd gepresenteerd tijdens het congres: Toegankelijkheid in het Rijksmuseum op 3 oktober 2022 en het eerste exemplaar werd aangeboden aan minister Helder van het ministerie van VWS.

Toegankelijkheidsrichtlijnen voor tentoonstellingen

We hebben een richtlijnendocument opgesteld voor toegankelijkheid van tentoonstellingen. De vormgever ontvangt dit document voordat hij of zij begint met het ontwerpen van de tentoonstelling. Niet alle wensen uit het document kunnen worden overgenomen, maar door deze werkwijze zijn tentoonstellingsmakers zich bewust van de optimale vereisten voor toegankelijkheid.

Tips voor gastvrijheid naar mensen met een beperking

De medewerkers die dagelijks te maken hebben met bezoekers, zoals beveiliging en publieksmedewerkers krijgen regelmatig tips in gastvrijheid. Dit gebeurt op verschillende manieren. De manager Toegankelijkheid komt maandelijks naar een briefing voor openingstijd met een ervaringsdeskundige die vertelt hoe ze bejegend wil worden. Daarnaast is toegankelijkheid onderdeel van de gastvrijheidstraining. In dit document staan de tips op een rijtje.

Zichtbaarheid van mensen met een beperking in de collectie

Mensen met beperkingen zijn onderdeel van de geschiedenis. Hun verhalen zijn (nog) niet goed bekend. Achter deze link zie je 10 perspectieven uit de geschiedenis in de collectie van het Rijksmuseum.

Een blik op kunst wordt bepaald door wat we weten, door hoe we zijn opgevoed, met wie we samen kijken, maar ook door ons fysieke lichaam. In deze podcast spreekt host Vincent Bijlo met onderzoeker van het Rijksmuseum Marte Sophie Meessen en filmmaker Mari Sanders over de zichtbaarheid van mensen met een fysieke en mentale beperking in de collectie van het Rijksmuseum. Welke rol speelt taal in dat onderzoek? En hoe wordt onze blik geleid als je de wereld bekijkt vanuit een rolstoel? Het drietal bespreekt invalshoeken aan de hand van verschillende werken uit de Rijksmuseumcollectie. De tekst is ook in transcript te lezen.

Manager Toegankelijkheid

Sinds 2017 heeft het Rijksmuseum een manager Toegankelijkheid in dienst die kennis verzamelt en verspreidt en zo helpt om het museum stap voor stap toegankelijk te maken. Heb je vragen of opmerkingen, mail dan naar c.denekamp@rijksmuseum.nl.

CONGRES TOEGANKELIJKHEID 2022

In 2022 organiseerde het Rijksmuseum een congres over toegankelijkheid met als moderator Vincent Bijlo en de sprekers waren: Taco Dibbits, Cathelijne Denekamp, Eric Groot Kormelink, Hannes Wallrafen, Johan Huijkman, Teun Toebes, Sander Daams, Caro Verbeek, Manon Moussa, Iris van Heesch, Danielle Amelsbeek, Micky Hermes, Conny Helder, Alicia Hoost, Rick Brink, Marte Sophie Meessen, Mari Sanders en Illya Soffer. Alle verschillende facetten van toegankelijkheid worden besproken, zoals fysieke, inhoudelijke en sociale toegankelijkheid, en representatie, maar ook fondsenwerving.

Kijk het congres hieronder terug.

01:58u

4:06 min. - Rembrandt in ‘International Sign’