Toegankelijkheid

Op deze pagina vindt u informatie over faciliteiten, bereikbaarheid en speciale voorzieningen voor bezoekers met een beperking.

Het Rijksmuseum heet u van harte welkom. Ons personeel is speciaal opgeleid om iedereen zo goed mogelijk op weg te helpen in het museum. Stel uw vragen aan de informatiebalie. Als u voor of na uw bezoek vragen of opmerkingen heeft, kunt u mailen naar access@rijksmuseum.nl.

Bereikbaarheid

Parkeren

Het is niet mogelijk om met de auto tot de deur van het Rijksmuseum te komen. De ingang van het museum is alleen voor voetgangers en fietsers toegankelijk.

Straten in de buurt van het Rijksmuseum waar u kunt parkeren zijn: Johannes Vermeerstraat, Honthorststraat, Pieter de Hoochstraat en Jan Luijkenstraat.

Gehandicaptenparkeerplaatsen in de buurt

  • Johannes Vermeerstraat naast het Cobra Café, 2 gehandicaptenparkeerplaatsen
  • Jan Luykenstraat ter hoogte van nr. 4, 2 gehandicaptenparkeerplaatsen
  • Q-park Museumplein, ingang Van Baerlestraat 33b. Er zijn twee gehandicaptenparkeerplaatsen op niveau -1. Verlaat de parkeergarage via de Van Goghzijde. Vanaf de parkeergarage is het 500 meter naar de ingang van het museum.

Gratis parkeren

Indien u in het bezit bent van een Europese gehandicaptenparkeerkaart mag u gratis parkeren op bijna alle plekken in Amsterdam. Wel moet u eerst een parkeerjaarkaart aanvragen bij de Gemeente Amsterdam.

Afzetplek

De beste plek om u af te laten zetten is bij Hobbemastraat 20, vanaf daar is het nog 200 meter naar het Rijksmuseum.

Openbaar vervoer

Bekijk onze adres en route-pagina voor informatie over de bereikbaarheid met het openbaar vervoer.

De halte op de Spiegelgracht voldoet helaas niet aan de eisen van toegankelijkheid voor bezoekers in een rolstoel of met een visuele beperking.

In het museum

Wachtrijen en Verklaring Fast Lane

Om de wachttijd bij aankomst te minimaliseren, adviseren we u om vooraf online een toegangsticket te kopen. Voor mensen met een beperking is het mogelijk om wachtrijen voor en in het museum te vermijden door het invullen van de Verklaring Fast Lane. Hierin staat vermeld dat u niet in staat bent om in de wachtrij te staan. We vragen geen medische gegevens of informatie over de aard van de beperking.

Print de ingevulde en getekende Verklaring en neem deze mee. Loop voorbij de rij en toon de Verklaring aan de museummedewerker bij de ingang. Bij de garderobe kunt u uw jas afleveren bij de Vriendenbalie helemaal rechts. Laat de verklaring zien aan de garderobe-medewerker. Bij de kassa’s kunt u uw kaartje kopen bij kassa 1 (prioriteitskassa). Laat de Verklaring zien aan de kassa-medewerker.

Om misbruik tegen te gaan behoudt het Rijksmuseum zich het recht voor steekproefsgewijs en/of bij twijfel de bezoeker te vragen naar bewijs van de beperking d.m.v. overlegging van een document waaruit de beperking blijkt (e.g.. Autipas, Gehandicaptenparkeerkaart, Begeleiderspas NS, doktersverklaring, etc.).

Download Verklaring Fast Lane

Ingang

Het Rijksmuseum heeft vier ingangen vanaf de Passage, links en rechts van het fietspad: twee ingangen met een trap en twee ingangen met een lift (zie ook de plattegrond). De Passage is openbaar gebied voor fietsers en voetgangers. Indien u met een rollator, rolstoel, stok of kinderwagen bent, zal de beveiliging u vragen met de lift naar beneden te gaan.

De trappen hebben 20 treden, met een rustpunt na 13 treden. De trappen en liften komen uit bij het Atrium.

Het Atrium is een openbare ruimte geopend van 9 tot 18 uur. Hier bevinden zich de kassa, de informatiebalie, de garderobe, het Café, de winkel en de toiletten.

Er bestaat een mogelijkheid dat beveiligingsmedewerkers u bij binnenkomst om veiligheidsredenen vragen in uw tas te kijken.

Rustige uren en plekken in het museum

Het is doorgaans minder druk in het museum vóór 10.30 uur en na 15 uur. Januari en juni zijn de rustigste maanden. Tijdens de schoolvakanties kan het extra druk zijn in het museum. Om 9 uur is het over het algemeen rustig. Als u vroeg komt adviseren wij u om als eerste de Eregalerij te bezoeken, omdat deze op dat moment meestal nog niet druk is.

De Eregalerij, 17de Eeuw en 19de Eeuw zijn de drukst bezochte ruimtes in het museum. Minder druk zijn de 18de Eeuw, de Special Collections, het Aziatisch Paviljoen en de 20ste Eeuw. Op de plattegrond zijn de rustige ruimtes in groen aangegeven.

Faciliteiten

Liften
Alle verdiepingen zijn met een lift te bereiken. Het gehele museum is toegankelijk voor een rolstoel of rollator. Op de plattegrond staat aangegeven waar de liften in het museum zich bevinden.

Mindervalidentoiletten

Het Rijksmuseum beschikt over mindervalidentoiletten. In deze toiletten is een lage wasbak aanwezig. Het museum heeft geen verschoningsruimte voor volwassenen. Op de plattegrond staat aangegeven waar de mindervalidentoiletten zich bevinden.

Zitplaatsen

Op verschillende plekken in het museum staan bankjes. Deze staan aangegeven op de plattegrond. Als u overal wilt kunnen zitten, vraag dan een opvouwbaar krukje bij de informatiebalie, deze zijn licht (1,7 kg) en makkelijk te dragen om uw schouder.

Café

Het Café bevindt zich in het Atrium en kunt u rechts van de Rijksshop met de lift en de trap bereiken. Het Café is doorgaans het minst druk om 9 uur als het museum open gaat. Ook in het klein café in de Philipsvleugel (geopend van 11 tot 15 uur) is het vaak minder druk. Hetzelfde geldt voor de coffee corner op verdieping 1 (ingang 19de Eeuw - open van 10 tot 16.30 uur). Helaas kan de coffee corner enkel via een trap worden bereikt.

Begeleiders

Bezoekers die zich niet zelfstandig door het museum kunnen bewegen, mogen een begeleider meenemen. Deze begeleider mag gratis naar binnen. Wel heeft hij/zij een (gratis) toegangskaart nodig, deze kan worden opgehaald bij de kassa of informatiebalie. Om misbruik tegen te gaan behoudt het Rijksmuseum zich het recht voor steekproefsgewijs en/of bij twijfel te vragen naar een Begeleiderspas.

Bezoekers met een rolstoel of rollator

Het gehele museum is toegankelijk voor (elektrische) rolstoelen en rollators. Alle verdiepingen zijn met een lift te bereiken.

Rolstoelen en rollators te leen

U kunt een rollator of een rolstoel lenen tijdens uw bezoek aan het museum. Om er zeker van te zijn dat er een voor u klaar staat, kunt u reserveren via groepen@rijksmuseum.nl. Meldt u zich op de dag van uw bezoek bij de informatiebalie.

Teekenschool

Bij de Teekenschool bevindt zich de ingang voor rolstoelen aan de achterkant, naast het grijze gebouwtje. Een medewerker zal u helpen met de rolstoellift. Meteen als u binnenkomt is links een mindervalidentoilet aanwezig.

Scootmobiels

Wanneer u het Rijksmuseum wenst te bezoeken met een scootmobiel raden wij u aan uw bezoek te plannen tussen 9.00 en 11.00 uur of tussen 15.00 en 17.00 uur. Op deze momenten is het over het algemeen rustiger in de museumzalen, u kunt de kunst beter zien en het maakt het manoeuvreren tussen bezoekers en kunstobjecten makkelijker.
Het welzijn van onze bezoekers, maar ook van onze kunstobjecten, is onze prioriteit. We verzoeken u daarom om in het museum uw snelheid te beperken tot die van de lopende bezoekers.

Bij het betreden van het museum kunt u gevraagd worden de snelheid van uw vaardigheden in het bedienen van uw scootmobiel te demonstreren. In uitzonderlijke gevallen, bijvoorbeeld bij grote drukte, kan door de beveiliging besloten worden uw scootmobiel niet tot het museum toe te laten. In overleg met u wordt in dat geval bekeken of het mogelijk is het museum op een andere wijze of op een ander moment te bezoeken.

Dove en Slechthorende bezoekers

Ringleiding

In het auditorium zijn mobiele ringleidingen aanwezig. Vraag hiernaar bij een medewerker in het auditorium.

Rijksmuseum app

Via de Rijksmuseum app zijn verschillende tours te volgen. Indien u een eigen mobiele ringleiding heeft, zoals compilot, kunt u via bluetooth contact maken met uw telefoon en de tour volgen via uw gehoorapparaat. U kunt de app van tevoren downloaden en bekijken.

Audiotour in print

Bij de tentoonstelling High Society, te zien vanaf 8 maart, is de audiotour in print te leen.

Rondleiding in gebarentaal

Elke derde zaterdag is er een rondleiding in Nederlandse gebarentaal. Er is een stemtolk aanwezig voor horende mensen. De rondleiding is ook los te boeken voor groepen.

Blinde en slechtziende bezoekers

Plattegrond

Bij de informatiebalie zijn plattegronden met grote letters te leen.

Blindegeleidehonden

Blindegeleidehonden met een tuigje zijn toegestaan in het museum.

Rijksmuseum app

U kunt de Rijksmuseum app gratis downloaden op mobiele apparaten met iOS en Android. Via deze app kunt u verschillende tours in het museum volgen.

Grootletterboek

Bij de tentoonstelling High Society, te zien vanaf 8 maart, zijn grootletterboeken te leen.

Bezoekers met een autismespectrumstoornis

De volgende tips helpen u om uw bezoek goed voor te bereiden: