Tips voor rustiger museumbezoek

Koop uw kaartje online

U hoeft niet meer langs de kassa, als u vooraf online een toegangsticket koopt.

Meteen doorlopen

Voor mensen met een beperking is het mogelijk om meteen door te lopen middels het invullen van de Verklaring Fast Lane. Hierin staat vermeld dat u niet in staat bent om in de wachtrij te staan. We vragen geen medische gegevens of informatie over de aard van de beperking.

Print de ingevulde en getekende Verklaring en neem deze mee. Loop voorbij de rij en toon de Verklaring aan de museummedewerker bij de ingang. Bij de garderobe kunt u uw jas afleveren bij de Vriendenbalie helemaal rechts. Laat de verklaring zien aan de garderobe-medewerker. Bij de kassa 1 (prioriteitskassa) kunt u uw kaartje. Laat de Verklaring zien aan de kassa-medewerker (uiteraard geldt dit ook voor de bezoeker(s) die met u mee zijn).

Download Verklaring Fast Lane

Rustige uren

Op dit moment zijn alle uren rustiger dan normaal, vanwege de corona-maatregelen.

Rustige plekken

De Eregalerij, 17de Eeuw en 19de Eeuw zijn de drukst bezochte ruimtes in het museum. Minder druk zijn de 18de Eeuw, de Special Collections, het Aziatisch Paviljoen en de 20ste Eeuw. Op de plattegrond zijn de rustige ruimtes in groen aangegeven.

Prikkelvrije ruimte

Als iemand onverhoopt toch overprikkeld is geraakt, bieden wij een prikkelvrije ruimte. Vraag bij de informatiebalie naar deze ruimte. Er staat een relaxte stoel en het licht is gedimd.

Voorbereidingsdocument voor kinderen

Sommige kinderen hebben een goede voorbereiding voor hun museumbezoek nodig, bijvoorbeeld kinderen met een autismespectrumstoornis.

Download hier het voorbereidingsdocument.

Zitplaatsen

stoel Op verschillende plekken in het museum staan bankjes. Deze staan aangegeven op de plattegrond. Als u overal wilt kunnen zitten, vraag dan een opvouwbaar krukje bij de informatiebalie, deze zijn licht (1,7 kg) en makkelijk te dragen om uw schouder.

Café

Het Café bevindt zich in het Atrium en kunt u rechts van de Rijksshop met de lift en de trap bereiken. Het Café is doorgaans het minst druk om 9 uur als het museum open gaat. Ook in het klein café in de Philipsvleugel (geopend van 11 tot 15 uur) is het vaak minder druk. Hetzelfde geldt voor de coffee corner op verdieping 1 (ingang 19de Eeuw - open van 10 tot 16.30 uur). Helaas kan de coffee corner enkel via een trap worden bereikt.

Word vriend

Als Vriend van het Rijksmuseum wordt u uitgenodigd voor avondopenstellingen, waarbij u in alle rust het museum kunt bekijken. Daarnaast heeft u onbeperkt, gratis toegang tot het museum en ziet u de tentoonstellingen als eerste. Ook ontvangt u uitnodigingen voor lezingen en exclusieve rondleidingen. Bovendien levert u als Vriend een onmisbare bijdrage aan het Rijksmuseum.

Een Vriendschap kost 50 euro voor 1 persoon. Als u niet zelfstandig door het museum kunt bewegen, mag u gratis een begeleider meenemen. Uw Vriendschap geldt dan voor 2 personen voor de prijs van 1. Mail naar vrienden@rijksmuseum.nl als u hier gebruik van wilt maken.

Algemene informatie over de verschillende vriendenlidmaatschappen van het Rijksmuseum vindt u hier.

Prikkelarme avondopenstelling

Voor mensen die overdag echt niet kunnen komen door een prikkelverwerkingsstoornis zoals niet-aangeboren hersenletsel, autisme of een burn-out, organiseert het museum een aantal prikkelarme avondopenstellingen per jaar. Kijk hier voor meer informatie.