In de wereld van Isamu Noguchi is beeldhouwkunst overal. Hoe ziet dat eruit? Ontdek zijn speelse sculpturen deze zomer in de gratis toegankelijke tuintentoonstelling.

Speelse sculpturen en design klassiekers

Het Rijksmuseum neemt je deze zomer mee naar buiten, naar de kunst van Isamu Noguchi. Vandaag de dag vooral bekend door zijn designklassiekers als de Akari-lampen, maar ook een van de meest prominente beeldhouwers van de 20ste eeuw.

Voor Noguchi was alles onderdeel van één grote beeldende wereld. In zijn werk was hij constant bezig met de zoektocht naar het verleggen van de grenzen van de beeldhouwkunst, waartoe hij behalve beelden, ook speeltoestellen, meubels, lampen, theaterdecors en complete tuinen rekende. Het was zijn streven om met zijn sculpturen de ruimte te laten spreken met soms een vleugje humor en een knipoog.

Keramiek en Akari-lampen

Deze knipoog ontdek je vooral ín het museum. In het Aziatisch Paviljoen zie je een selectie van zijn innovatieve keramiek. Bij binnenkomst in het museum zie je 30 van zijn iconische Washi papieren Akari lichtsculpturen en in de Beuningkamer een zeldzame schaaktafel die hij ontwierp voor de tentoonstelling The Imagery of Chess in 1944. Voor een bezoek aan het museum heb je een ticket nodig. Die kun je hier bestellen.

Over Isamu Noguchi

De Amerikaans-Japanse kunstenaar Isamu Noguchi (1904-1988) geldt als een van de belangrijke modernistische beeldhouwers van de twintigste eeuw en heeft met zijn innovatieve benadering van beeldhouwkunst een onuitwisbare stempel gedrukt op de kunstwereld.

Noguchi reisde in zijn leven veel door Amerika, Azië en Europa. In Italië ontdekte hij marmer, in Japan maakte hij kennis met keramiek, in Mexico had hij een kortstondige relatie met Frida Kahlo én zag hij de kracht van grote, publieke sculpturen. Als kind van een Japanse vader en Amerikaanse moeder is zijn wereldburgerschap goed terug te zien in de veelvoud aan stijlen en materialen die hij gebruikte voor zijn sculpturen: van (sur-)realistisch tot volkomen abstract, en van staal, aluminium en gietijzer tot brons, graniet en hout.

Publicatie

Bij de tentoonstelling verschijnt de catalogus: Isamu Noguchi in de Rijksmuseumtuinen met bijdragen van Frits Scholten, conservator beeldhouwkunst van het Rijksmuseum en gastconservator Alfred Pacquement.

Twaalfde editie

Isamu Noguchi in de Rijksmuseumtuinen is de twaalfde in de reeks gratis tentoonstellingen in de tuinen van het Rijksmuseum. Eerder waren tentoonstellingen met beelden van Henry Moore (2013), Alexander Calder (2014), Joan Miró (2015), Giuseppe Penone (2016), Jean Dubuffet (2017), Eduardo Chillida (2018), Louise Bourgeois (2019), Ellsworth Kelly (2021), Barbara Hepworth (2022), Richard Long (2023) en Lee Ufan (2024) te zien.

The Isamu Noguchi Foundation and Garden Museum

Voor de tuintentoonstelling heeft het Rijksmuseum diverse objecten van The Isamu Noguchi Foundation and Garden Museum in New York in bruikleen gekregen. Die instelling viert in mei 2025 zijn 40-jarige jubileum.

Met dank aan

De tentoonstelling Isamu Noguchi in de Rijksmuseumtuinen wordt mede mogelijk gemaakt door de Don Quixote Foundation/Rijksmuseum Fonds, Pon en de Rijksmuseum Club.

Tentoonstelling
28 mei t/m 26 okt 2025
Gratis

Waar

Rijksmuseumtuinen
Geopend van 9-18 u

Adres

Museumstraat 1
1071 XX Amsterdam

Toegankelijkheid

De Rijksmuseumtuinen zijn rolstoeltoegankelijk
Hulphonden toegestaan

Rondleiding

Volg een privérondleiding door de tentoonstelling

Museumbezoek

Wil je na het bezoek aan de Rijksmuseumtuinen het museum bezoeken? Bestel dan hier je ticket.

Veelgestelde vragen

Bekijk hier