Elk jaar organiseert het Rijksmuseum een tuintentoonstelling, met dit jaar Richard Long. Zijn werk bestaat uit subtiele ingrepen in landschappen op de meest afgelegen plekken ter wereld. Nu gratis te bezoeken in de Rijksmuseumtuinen.

RICHARD LONG

Elk jaar organiseert het Rijksmuseum een tentoonstelling in de museumtuinen. Een andere ervaring van kunst, voor iedereen gratis toegankelijk. Voor deze jubileumeditie (de tiende ’tuintentoonstelling’) is de Britse kunstenaar Richard Long uitgenodigd, bekend van subtiele ingrepen in landschappen op de meest afgelegen plekken van de wereld.

LOPEN LANGS LIJNEN

Long maakte voor het Rijksmuseum acht werken, waarvan zes nieuwe. Vier van zijn werken bestaan uit elementaire, abstracte vormen in gras. Door de natuurlijke groei van het gras wordt het contrast in de zomermaanden steeds groter. Na verloop van tijd verdwijnen de kunstwerken weer als ze worden opgenomen in de omgeving. Foto's en teksten blijven dan de enige tastbare herinneringen aan dit werk. Met dit werk voor het Rijksmuseum keert Long terug naar hoe zijn carrière ruim 50 jaar geleden begon. In 1967 brak hij door met A line made by walking: een rechte lijn in hoog gras die ontstond door steeds opnieuw heen en weer te lopen.

KEIEN

Naast de werken in gras, maakte Long twee monumentale stenen sculpturen voor het Rijksmuseum. Het zijn maaskeien die door de rivier naar de monding in de Noordzee zijn vervoerd. In de Voorhal zal een lange rivier van rode Indiase steen over het vloermozaïek van Cuypers te zien zijn. Een cirkel van verschillende gekleurde stenen vind je in het hart van het atrium. We raden je aan om dit werk ook van bovenaf te bekijken.

JUBILEUMEDITIE 

Richard Long in de Rijksmuseumtuinen is de tiende in de reeks gratis tentoonstellingen in de tuinen van het Rijksmuseum. Eerder waren tentoonstellingen met beelden van Henry Moore (2013), Alexander Calder (2014), Joan Miró (2015), Giuseppe Penone (2016), Jean Dubuffet (2017), Eduardo Chillida (2018), Louise Bourgeois (2019), Ellsworth Kelly (2021) en Barbara Hepworth (2022) te zien.

PODCAST EN TOUR

In de podcastserie In het Rijksmuseum spreekt conservator Mels Evers met Richard Long over de tentoonstelling en zijn werk. Vanaf 1 juli is er een rondleiding in het Nederlands, Engels en Nederlandse gebarentaal, en een rondleiding voor blinde en slechtziende bezoekers.

Toegankelijkheid

Elke eerste vrijdag van de maand zijn er rondleidingen voor blinde en slechtziende bezoekers, waarbij je de kunstwerken kunt aanraken.

Elke derde zaterdag van de maand zijn er gratis rondleidingen in Nederlandse Gebarentaal.

Meer weten?

Lees meer over buitengewone land art-installaties van Long, die de relatie tussen mens en natuur op een ongekende manier verkennen in de publicatie Richard Long in het Rijksmuseum.

Met dank aan

De tentoonstelling Richard Long in de Rijksmuseumtuinen is mede mogelijk gemaakt door een particuliere schenker via het Rijksmuseum Fonds, Pon en de Rijksmuseum Club.

Gratis
Rijksmuseumtuinen

Wanneer

26 mei - 29 okt 2023

Rondleiding

Volg een rondleiding in de Rijksmuseumtuinen.

Adres

Museumstraat 1
1071 XX Amsterdam

Toegankelijk

Rolstoeltoegankelijk
Hulphonden toegestaan

Veelgestelde vragen

Foto's maken mag
Er is gratis WiFi
Tuinen zijn geopend tot 18u

Museumbezoek

Als je het museum zelf wilt bezoeken, heb je hiervoor een apart ticket nodig.

Alle praktische info