Podcast: In het Rijks - de bevrijdingsrok

In 2020 vieren we 75 jaar vrijheid. In deze aflevering staat een symbool van deze viering centraal: de bevrijdingsrok. Een verhaal over feest, herinneringen aan dierbare overledenen en levenslessen uit de oorlog.

De afleveringen van ‘In het Rijks’ sluit aan bij wat er te zien is in het Rijksmuseum. Als voorproefje of ter herinnering, achteraf. Maar deze podcast is zo gemaakt dat hij ook los van een museumbezoek te beluisteren is.

Bonusaflevering! 75 jaar vrijheid: de bevrijdingsrok

In deze aflevering spreekt journalist en podcastmaker Mijke van Wijk met junior conservator geschiedenis Marion Anker over het ontstaan van de bevrijdingsrok en met Annemie Boissevain, die vijf jaar oud was tijdens toen de oorlog eindigde en op haar zesde, tijdens de Bevrijdingsfeesten in 1946, haar rok droeg. Later schonk ze deze rok aan het Rijksmuseum.

De bevrijdingsrok is een schenking van mevrouw A.M. Verbeek-Boissevain.

Wil je meer weten over de bevrijdingsrok of de rok zien die Annemie als kind droeg, in deze verzameling in Rijksstudio vind je een digitale tour langs rokken uit de collectie van het Rijksmuseum.

Bevrijdingsrokken in andere musea

De bevrijdingsrok van initiatiefneemster Mies Boissevain-Van Lennep wordt bewaard in het Verzetsmuseum. Als het museum weer open mag, is de rok daar te zien op de tentoonstelling Mode op de bon. Ook zijn daar online hedendaagse varianten van de bevrijdingsrok te zien.

Bij het Groninger Museum zijn meerderde bevrijdingsrokken te zien op de online-tentoonstelling 75 jaar bevrijding in Groningen. Bij deze tentoonstelling verscheen op 14 maart het boek De Bevrijdingsrok in Groningen, geschreven door conservator Egge Knol.

Het Stedelijk Museum Schiedam roept alle inwoners op om in deze Coronatijden mee te werken aan een gemeenschappelijk museumstuk: de Schiedamse Vrijheidsrok.

Het besproken beeld

Bevrijdingsrok, 1946
1


Speelpakje, 1946
2

Abonneer je op de Podcast: In het Rijks via de volgende kanalenSpotify
Apple Podcasts
Stitcher
Overcast