Podcast: In het Rijks

Hoe meer je weet, hoe meer je ziet. In deze podcast vertellen conservatoren, experts en kunstenaars bijzondere verhalen over kunstwerken en hun makers.

Beluister Podcast: In het Rijks op de volgende kanalenSpotify
Apple Podcasts
Stitcher
Overcast

De afleveringen van ‘In het Rijks’ sluiten aan bij tentoonstellingen in het Rijksmuseum. Als voorproefje of ter herinnering, achteraf. Maar deze podcast is zo gemaakt dat hij ook los van een museumbezoek te beluisteren is.

Aflevering 4: Iedereen zijn eigen café

Voor Document Nederland fotografeerde Stacii Samidin (1987) in opdracht van het Rijksmuseum het Nederlandse café. Hij reisde van Limburg naar Friesland, in zijn zoektocht naar hét typische Nederlandse café. Tijdens die reis kwam hij in grenscafés, het café tegenover de kerk, een motorclubhuis en een wielrencafé. Schrijver en journalist Henk van Straten spreekt met Stacii over zijn werk, de opdracht én de omgeving waar hij zelf in opgroeide.

Stacii Samidin maakte naam met Societies, een fotoserie over subculturen, waaronder jeugdgroepen in de Franse banlieus en bendes in Los Angeles. Sinds 1975 organiseert het Rijksmuseum Document Nederland waarbij jaarlijks een Nederlandse fotograaf wordt gevraagd een bepaald facet van de Nederlandse samenleving te documenteren.


Aflevering 3: KWAB: Opkomst en neergang

Behalve in Nederland komt ook de rest van Europa in contact met deze fantasievolle stijl. Christiaen van Vianen, zoon van de iconische zilversmid Adam van Vianen, levert daaraan een belangrijke bijdrage in de vorm van prentenboek. Zo ontdekken ook Londen en Parijs kwab. Waarom sterft de stijl dan toch uit?

Deze aflevering is gemaakt ter gelegenheid van de tentoonstelling KWAB. Dutch Design in de eeuw van Rembrandt.


Aflevering 2: KWAB: De nieuwe meester

Na het overlijden van de ingenieuze zilversmid Adam van Vianen, zocht het Amsterdamse gilde een nieuw, nationaal gezicht van de zilversmeedkunst. Het werd Jacob Lutma. Deze nieuwe ‘meester’ mocht zich gelijk wagen aan één van de meest prestigieuze opdrachten van zijn tijd: het koorhek van de Nieuwe Kerk in Amsterdam.

Deze aflevering is gemaakt ter gelegenheid van de tentoonstelling KWAB. Dutch Design in de eeuw van Rembrandt.


Aflevering 1: KWAB: Een revolutionaire vaas

In deze aflevering draait het om de vaas van Adam van Vianen. Een object dat een kleine revolutie ontketende, op tientallen schilderijen figureert en is gemaakt volgens een ongeëvenaarde techniek. Het markeert het begin van een nieuwe stijl die binnen de kunstwereld veel stof doet opwaaien: KWAB.

Deze aflevering is gemaakt ter gelegenheid van de tentoonstelling KWAB. Dutch Design in de eeuw van Rembrandt.