Geschiedenisleraar 2020

Is jouw geschiedenisleraar de beste? Geef hem of haar op voor de titel Geschiedenisleraar 2020. De deadline voor aanmeldingen is 26 april 2020.

Werkt er op jouw school een leraar die het als geen ander verdient deze prijs te winnen? Geef hem of haar op voor de titel Geschiedenisleraar 2020. De deadline voor aanmeldingen is 26 april 2020.

Voor het zevende jaar op rij kiest een vakjury, onder leiding van Noraly Beyer, journalist en presentator, de beste geschiedenisleraar van het land. Leraren die met hun kennis en enthousiasme leerlingen inspireren. Leraren die leerlingen uitdagen heden en verleden met elkaar te verbinden. Deze leraren willen wij belonen voor hun bijdrage aan het onderwijs.

Hoe meld ik mijn leraar aan?

Aanmelden kan tot en met 26 april 2020. De nominatie van de leraar is pas compleet als hij of zij wordt aanbevolen door leerlingen én door collega’s (directie en/of leraren). Per docent dient maximaal één leerlingenformulier en één directie/leraren formulier ingediend te worden. Als meerdere leerlingen dezelfde leraar willen nomineren dienen zij samen één formulier in te vullen.

De verkiezing

2 Marijn van der Griendt met scholieren voor de Fotowedstrijd Document Nederland JuniorIedereen kan zijn of haar beste geschiedenisleraar nomineren. Daarmee maak je ook direct kans op een exclusieve fotoshoot met je hele klas in het Rijksmuseum. De winnende leraar wordt gekozen door een vakjury van tien vooraanstaande historici en mensen uit het onderwijsveld. Op 31 oktober 2020 wordt de winnaar bekend gemaakt in het Rijksmuseum. De winnende leraar is een jaar lang de ambassadeur van het geschiedenisonderwijs, neemt een lesvideo op, én mag met de hele klas naar het Rijksmuseum. De top 3 mag met hun leerlingen naar het Nationaal Archief in Den Haag.

De zoektocht naar de beste geschiedenisleraar begint in maart van dit jaar. Scholieren, directies en collega’s mogen een leraar voordragen. De jury onder leiding van juryvoorzitter Noraly Beyer selecteert uit de aanmeldingen 10 leraren en bezoekt hen op school. Van deze top 10 leraren worden ook videoportretten gemaakt. De jury bepaalt een top 3, uit wie de jury de beste geschiedenisleraar van het jaar kiest. De prijs voor de beste geschiedenisleraar wordt georganiseerd door het Rijksmuseum in samenwerking met de NTR en het Nationaal Archief.

De Jury

De jury wordt voorgezeten door Noraly Beyer, journalist en presentator: Geschiedenis helpt om te weten wie en wat we zijn. Weten waar we vandaan komen en wat er allemaal aan goed en kwaad achter ons ligt, versterkt begrip voor het heden en bevordert inzicht om nu en in de toekomst niet in herhaling te vallen.

jury

Jury

 • Voorzitter: Noraly Beyer
 • Hanneke Tuithof, lector vakdidactiek gammavakken Hogeschool Fontys en vakdidacticus UU
 • Bram van de Vrie, VWO 5, O.R.S. Lek en Linge, Culemborg
 • Janna Bijpost, VWO 5, O.R.S. Lek en Linge, Culemborg
 • Ton van der Schans, voorzitter Vereniging Geschiedenisleraren Nederland
 • Lucelle Deneer-Comvalius, Leraar van het Jaar voortgezet onderwijs 2019
 • Anne Tabak, docent Humanities International School Den Haag
 • Marion Anker, junior conservator geschiedenis Rijksmuseum
 • Hasan Evrengun, adjunct-eindredacteur Andere Tijden omroep NTR
 • Ina Dijkman, hoofd Dienstverlening Nationaal Archief
 • Valentijn Rambonnet, docent Cultureel Erfgoed, Reinwardt

Heb je vragen? Neem contact met ons op via onderwijs@rijksmuseum.nl

In samenwerking met NTR en Nationaal Archief.