Laatste kans voor het vmbo, de have of het vwo! Lever je PWS in voor 1 maart 2024 en maak kans op €1500 en een traineeship bij het Rijksmuseum! Het maakt niet uit vanuit welk profiel of vak je je pws schrijft, als het onderwerp maar een link heeft met het museum.

Dit jaar dagen we je uit om out-of-the-box te denken. Naast schriftelijke werkstukken zijn ook andere vormen welkom. Denk bijvoorbeeld aan een creatief kunstwerk, een eigen kookboek of menukaart, een documentaire of een andere vorm van video. Bekijk het filmpje voor inspiratie.

INSPIRATIE & TIPS

Het kiezen van een onderwerp voor je profielwerkstuk kan lastig zijn. Hieronder helpen we je graag met een paar tips. Andere onderwerpen met een link naar het Rijksmuseum zijn natuurlijk ook goed!

TIPS VOOR EEN ORIGINELE VORM VAN HET WERKSTUK

Je kunt natuurlijk een schriftelijk werkstuk maken. Maar er zijn ook andere vormen te bedenken voor je pws. Alle vormen zijn welkom: fotoboeken, documentaires, kunstwerken en andere creatieve uitingen. Hieronder alvast vier suggesties:

 1. Doe onderzoek naar de social media accounts van het Rijksmuseum en maak zelf 5 Tiktok-filmpjes die het museum zou kunnen delen.
 2. Kijk goed naar de schilderijen van Rembrandt en maak in die stijl een eigen kunstwerk.
 3. Maak jij graag muziek? Componeer dan een eigen muziekstuk bij een schilderij uit het museum.
 4. Een documentaire kan natuurlijk ook!

TIPS VOOR EEN GOED ONDERWERP

Kunst en kunstenaars:

 • De Nachtwacht, het beroemdste schilderij van Nederland: wat is er eigenlijk allemaal te zien op het schilderij en waarom is het zo bekend geworden? Tip: op beleefdenachtwacht.nl ontdek je alvast veel geheimen!
 • Het leven van Rembrandt: wie was deze schilder, wat maakte hij mee en hoe werd hij zo beroemd?
 • Onderwerpen als emancipatie, gender, geloof en liefde zijn van alle tijden. Onderzoek de verbeelding van een van deze onderwerpen door de tijd heen. Kies een werk van het Rijksmuseum als startpunt.
 • Waarom veranderen schilderijen van kleur? Doe onderzoek naar de scheikundige samenstelling van de verf op schilderijen van Johannes Vermeer. En, wat is de invloed van licht en zuurstof op zijn schilderijen?

Geschiedenis

 • De tachtigjarige oorlog: wie streed er tegen wie, wat waren de belangrijkste momenten in deze strijd en waarom duurde die wel 80 jaar?
 • Nederlands slavernijverleden: wanneer begon Nederland zich actief bezig te houden met slavernij en slavenhandel, hoe zag het dagelijks leven op een plantage eruit, en wie kwamen er in verzet tegen slavernij? Hoe zie je dit bijvoorbeeld terug in de werken en objecten in het Rijksmuseum?
 • Welke vrouwen uit de geschiedenis kun jij opnoemen? Wie waren zij, welke rol speelde zij en tegen welke dilemma’s liepen zij op? Zie jij ze al tentoongesteld in het museum?

Rijksmuseum als organisatie

 • Beveiliging: hoe ziet een gemiddelde werkdag van een beveiliger van het Rijksmuseum eruit, welke skills moet je hebben en welke opleidingen moet je volgen om beveiliger te worden? Horeca: welke horeca kan je vinden in het Rijksmuseum, welke beroepen zijn er? Kun jij een nieuwe menukaart bedenken met bijvoorbeeld een stilleven als inspiratie?
 • Educatie: Welke onderwerpen zijn belangrijk voor jongeren van nu en hoe kan je dat laten terugkomen in een rondleiding? Wat willen jongeren doen in het Rijksmuseum? En wat kan het museum doen om meer jongeren naar het museum te krijgen?

DE PRIJS

Na 1 maart worden alle inzendingen beoordeeld en een top 10 gekozen. Zit je daarbij? Gefeliciteerd! Dan doe je mee aan het Junior Fellowship traineeship. Vijf dagen ga je aan de slag met een opdracht achter de schermen bij het Rijksmuseum en Omroep NTR. Een unieke ervaring! Uit de top 10 wordt per niveau (VMBO, HAVO en VWO) een winnaar gekozen, die winnen allen € 1500!

VOOR DOCENTEN: BOEK EEN BEZOEK

Doe inspiratie op door het museum te bezoeken. Leer de verhalen achter onze collectie kennen in de rondleiding Achter het Goud. In deze interactieve rondleiding ontdekken leerlingen samen met een ervaren museumdocent het museum. Of maak je eigen verf en ontdek het bijzondere verhaal van een simpel stuk fruit in de workshop Citroen van Toen. Of ontwerp een nieuw object voor nu, op basis een kunstobject van toen in de workshop Ontwerp Dutch Design. Voor vmbo-scholen die meer dan 60 km buiten de ring van Amsterdam liggen, bieden we gratis busvervoer aan! Kijk hier voor meer informatie.

OMROEP NTR IS PARTNER

Om het Rijksmuseum Junior Fellowship tot een succes te maken werkt het Rijksmuseum samen met de NTR. Omroep NTR wil een bijdrage leveren aan de kwaliteit van het onderwijs en talentvolle leerlingen belonen.

Het Rijksmuseum Junior Fellowship wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Saphir/Rijksmuseum Fonds.

1:30 min