Fotowedstrijd Document Nederland Junior

Voor de 10de keer organiseert het Rijksmuseum de fotowedstrijd Document Nederland Junior voor jongeren uit het voortgezet onderwijs en dit jaar ook voor mbo studenten!

Bregje Pontzen en Thalia da Costa Silva winnen Fotowedstrijd Document Nederland Junior 2018

groepsfoto De Arnhemse Thalia da Costa Silva (19 jaar) en Bregje Pontzen (16 jaar) uit Tilburg zijn uitgeroepen tot winnaars van Document Nederland Junior. Uit alle inzendingen van scholieren en MBO-studenten hebben een vak- en publieksjury een top 10 geselecteerd. Deze tien jonge talenten kregen twee masterclasses, gegeven door Stacii Samidin en experts van het Rijksmuseum.

De foto’s van Thailia, Bregje en de andere finalisten worden van 12 oktober 2018 t/m 20 januari 2019 geëxposeerd in de Teekenschool van het Rijksmuseum. De tentoonstelling is dagelijks gratis te bezichtigen van 10-16 uur.

Fotowedstrijd

Elk jaar is het Rijksmuseum op zoek naar jong fotografie talent. We roepen leerlingen uit het voortgezet onderwijs en studenten uit het MBO op om aan de hand van een thema een fotoserie te maken. Ben je genomineerd? Dan maak je in twee masterclasses een eigen foto-expositie in het Rijksmuseum. Leraren kunnen de wedstrijd in hun lessen integreren om leerlingen te motiveren.

Het thema van 2019 wordt binnenkort op deze pagina bekend gemaakt.

Genomineerden 2018 zijn bekend

Drie series zijn door publiekstemmen geselecteerd. Daarnaast heeft een vakjury zeven series genomineerd. Vanaf 8 oktober zijn de foto’s te bewonderen in de Teekenschool.

Bekijk de genomineerde fotoseries

De jury bestaat uit:

  • Stacii Samidin Fotograaf Document Nederland
  • Hans Rooseboom Conservator Fotografie Rijksmuseum
  • Saskia Asser Conservator Fotografie Huis Marseille/Rijksmuseum
  • Minus Huyn Fotograaf & workshopdocent Rijksmuseum
  • Lisa Schipperijn Huisfotograaf Scholieren.com

Wat kun je winnen?

De tien jonge fotografen van de beste series zijn uitgenodigd om in twee masterclasses, gegeven door Stacii Samidin en de experts van het Rijksmuseum, een eigen fototentoonstelling te maken. Tijdens de uitreiking worden de winnaars bekend gemaakt, zij lopen een dag mee met Stacii Samidin. Daarnaast krijgt de MBO-winnaar een stage aangeboden bij het Rijksmuseum en de winnende middelbare scholier krijgt een betaalde foto-opdracht van scholieren.com.

Document Nederland

Deze wedstrijd loopt gelijk met het project Document Nederland. Sinds 1975 vraagt het Rijksmuseum elk jaar aan een Nederlandse fotograaf om een actueel thema in beeld te brengen. Bij elkaar vormen deze foto’s een beeld van Nederland door de jaren heen. Dit jaar vraagt het Rijksmuseum aan fotograaf Stacii Samidin om (het verdwijnende) Café in Nederland in beeld te brengen.

Vragen?

Valentijn Rambonnet
Medewerker Voortgezet Onderwijs
v.rambonnet@rijksmuseum.nl

Document Nederland Junior wordt mede mogelijk gemaakt door de Janivo Stichting.