Fotowedstrijd Document Nederland Junior

Elk jaar organiseert het Rijksmuseum de fotowedstrijd Document Nederland Junior voor jongeren uit het voortgezet onderwijs en mbo studenten.

Winnaars 2018 bekend

groepsfoto De finalisten met fotograaf Stacii Samidin. Foto: Minus Huyn

De Arnhemse Thalia da Costa Silva (19 jaar) en Bregje Pontzen (16 jaar) uit Tilburg zijn uitgeroepen tot winnaars van Document Nederland Junior. Uit alle inzendingen van leerlingen en MBO-studenten hebben een vak- en publieksjury een top 10 geselecteerd. Deze tien jonge talenten kregen twee masterclasses, gegeven door Stacii Samidin en experts van het Rijksmuseum. Lees het hele persbericht

De foto’s van Thalia, Bregje en de andere finalisten worden van 12 oktober 2018 t/m mei 2019 geëxposeerd in de Teekenschool van het Rijksmuseum. De tentoonstelling is dagelijks gratis te bezichtigen van 10-16 uur.

Fotowedstrijd 2019

Het Rijksmuseum is op zoek naar jong fotografie talent. We roepen leerlingen en studenten op om het thema 24/7 een fotoserie te maken. Het insturen van jouw fotoserie kan vanaf februari via deze webpagina. De deadline is 1 juni.

Ben je genomineerd? Dan maak je in twee masterclasses een eigen foto-expositie in het Rijksmuseum.

Docenten kunnen de wedstrijd in hun lessen integreren om leerlingen extra te motiveren.

Thema: 24/7

We leven in een 24-uurs-samenleving. Het is tegenwoordig normaal om 24 uur per dag bereikbaar en actief te zijn, te communiceren en te consumeren. Wat doet de 24-uurs-samenleving met jou? Geniet je er van of wil je er liever aan ontsnappen? Wat betekent het als dag en nacht niet meer strikt van elkaar gescheiden zijn?

Document Nederland

Deze wedstrijd loopt gelijk met het project Document Nederland. Sinds 1975 vraagt het Rijksmuseum elk jaar aan een Nederlandse fotograaf om een actueel thema in beeld te brengen. Bij elkaar vormen deze foto’s een beeld van Nederland door de jaren heen. Dit jaar vraagt het Rijksmuseum aan fotograaf Martijn van de Griendt om het thema 24/7 te fotograferen.

Document Nederland Junior wordt mede mogelijk gemaakt door de Janivo Stichting.