Fotowedstrijd Document Nederland Junior

Voor de 10e keer organiseert het Rijksmuseum de fotowedstrijd Document Nederland Junior voor jongeren uit het voortgezet onderwijs en dit jaar ook voor mbo studenten!

Thema: café, club of kantine

Welke rol spelen deze plekken in jouw leven? Waar ontmoet jij vrienden en kun je ontspannen? Of hoe ontsnap je aan prestatiedruk, ouders en school? Kies je eigen insteek om dit thema vast te leggen.

Genomineerden zijn bekend

Drie series zijn door publiekstemmen geselecteerd. Daarnaast heeft een vakjury zeven series genomineerd.

Bekijk de genomineerde fotoseries

De jury bestaat uit:

  • Stacii Samidin Fotograaf Document Nederland
  • Hans Rooseboom Conservator Fotografie Rijksmuseum
  • Saskia Asser Conservator Fotografie Huis Marseille/Rijksmuseum
  • Minus Huyn Fotograaf & workshopdocent Rijksmuseum
  • Lisa Schipperijn Huisfotograaf Scholieren.com

Wat kun je winnen?

De tien jonge fotografen van de beste series zijn uitgenodigd om in twee masterclasses, gegeven door Stacii Samidin en de experts van het Rijksmuseum, een eigen fototentoonstelling te maken. Tijdens de uitreiking worden de winnaars bekend gemaakt, zij lopen een dag mee met Stacii Samidin. Daarnaast krijgt de MBO-winnaar een stage aangeboden bij het Rijksmuseum en de winnende middelbare scholier krijgt een betaalde foto-opdracht van scholieren.com.

Document Nederland

Deze wedstrijd loopt gelijk met het project Document Nederland. Sinds 1975 vraagt het Rijksmuseum elk jaar aan een Nederlandse fotograaf om een actueel thema in beeld te brengen. Bij elkaar vormen deze foto’s een beeld van Nederland door de jaren heen. Dit jaar vraagt het Rijksmuseum aan fotograaf Stacii Samidin om (het verdwijnende) Café in Nederland in beeld te brengen.

Videoportret Stacii Samidin

Vragen?

Valentijn Rambonnet
Medewerker Voortgezet Onderwijs
v.rambonnet@rijksmuseum.nl

Document Nederland Junior wordt mede mogelijk gemaakt door de Janivo Stichting.