Catwalk

20 februari 2016 t/m 22 mei 2016
Philipsvleugel

Voor het eerst toont het Rijksmuseum een ruime keuze uit zijn gevarieerde modecollectie. De tentoonstelling wordt vormgegeven door fotograaf Erwin Olaf.

Mode in het Rijksmuseum

Zie ook: Catwalk – Achter de schermen

In zes zalen van de Philipsvleugel presenteert het Rijksmuseum vanaf 20 februari t/m 22 mei 2016 mode in Nederland van 1625 tot 1960. Te beginnen bij de kleren van de Friese Oranjes uit de Gouden Eeuw, via japonnen van kleurrijke Franse zijde en flonkerende fluwelen mannenpakken uit de 18de eeuw, naar de klassieke Empire en de queue’s uit het Fin de Siècle tot aan 20ste-eeuwse haute couture van Dior en Yves Saint Laurent.

jurk Foto: Erwin Olaf | Model: Ymre Stiekema | Bruidsjapon (1759). Bianca du Mortier, conservator kostuum Rijksmuseum: "Met de kledingstukken vertelt de tentoonstelling de vele verhalen van de mensen achter de objecten. In de mode draait alles om de keuzes van de drager: deze maken hem tot trendsetter of navolger. En altijd – zelfs tegenwoordig – hebben de rijksten of machtigsten een boodschap die ze bewust of onbewust met hun kleren uitdragen. Daarin is in de afgelopen 330 jaren niets veranderd. De grenzen hierbij worden bepaald door budget, gelegenheid, leeftijd, sociale status, postuur, klimaat, persoonlijke likes & dislikes, enzovoort. Wanneer de mode in het museum wordt gepresenteerd, wordt uiteindelijk nóg een keer gekozen: de keuze van het Rijksmuseum."

De wereldberoemde fotograaf Erwin Olaf tekent voor de vormgeving van de tentoonstelling. Olaf: "De uitdagende en eervolle opdracht om de tentoonstelling Catwalk in te richten en vorm te geven, is voor mij op precies het juiste moment gekomen. Al enige jaren ben ik aan het onderzoeken hoe mijn eigen fotografische werk op een andere manier te presenteren en te verbinden met installaties, geluid en (korte) films. Zo kan iedere bezoeker worden meegevoerd in een wereld waarin de eigen fantasie wordt gestimuleerd en uitgedaagd. Zodat uiteindelijk een prikkelende dialoog ontstaat tussen het getoonde werk en de kijker."

Hoogtepunten

  • Een zeldzame linnen onderbroek van Hendrik Casimir I, graaf van Nassau Dietz (1612-1640)
  • De breedste jurk van Nederland; de bruidsjapon van Helena Slicher (1737-1776) die ze volgens overlevering droeg bij haar huwelijk op 4 september 1759 met Aelbrecht baron van Slingelandt
  • De uiterst kostbare japon van kwetsbaar Blonde of zijden kloskant (1815-1820)
  • Een tafzijden cocktailjapon van Cristóbal Balenciaga (1951-1952)

Modecollectie Rijksmuseum

foto Foto Carola van WijkDe modecollectie van het Rijksmuseum bevat ongeveer 10.000 voorwerpen: mannen-, vrouwen-, kinderkleren en accessoires vanaf 1700 tot 1960. Bovendien bezit de Afdeling Geschiedenis de vroegste Nederlandse kostuums, die in de 17de eeuw door leden van de Friese tak van de Nassau’s zijn gedragen en door stadhouder-koning Willem III. Vanaf het begin in 1870 – hiermee is de kostuumcollectie de oudste in ons land – ligt het zwaartepunt op de 18de en 19de eeuw. Alles is gedragen door Nederlanders maar hoeft niet per sé hier gemaakt te zijn. Buitenlandse modehuizen en stoffen uit alle belangrijkste textiel-producerende landen in de wereld zijn vertegenwoordigd. Het Rijksmuseum verzamelt vanuit historisch perspectief, zoals de naoorlogse jurk gemaakt van zijden landkaarten van RAF-piloten, vanuit design oogpunt met Yves Saint Laurents ‘Mondriaanjurk’ uit 1965 en kostuum-historisch: tafzijden cocktailjapon van Cristóbal Balenciaga (1951-1952). De modecollectie is voor het overgrote deel tot stand gekomen door schenkingen en legaten, aangevuld met aankopen.’

Rondleiding Van kostuum naar Catwalk

In de rondleiding ziet u de mooiste kledingstukken en accessoires, en krijgt u een beeld van de mode-ontwikkelingen in de loop van de eeuwen.

Voorproefje?

Alvast een voorproefje op de tentoonstelling? Bekijk ons storifyboard met foto's en berichten over de tentoonstelling.

Publicatie

Deze zomer verschijnt een uitbundig geïllustreerd Collectieboek geschreven door de conservator kostuum van het Rijksmuseum, Bianca du Mortier met medewerking van de textielrestauratoren van het Rijksmuseum, collegae conservatoren en een gespecialiseerde kleurenanalist. De fotografie is verzorgd door Carola Van Wijk i.s.m. Frans Pegt.

Tip: Mode bij van Loon

loon Museum van Loon toont voor het eerst het modegevoel van de familie van Loon. Originele kledingstukken worden getoond in combinatie met portretten, foto’s en accessoires. In 1901 woonde Thona van Loon het huwelijk van koningin Willhelmina en prins Hendrik bij. Zij droeg daarbij een galajurk die vervaardigd was door het Parijse modehuis Paquin. Deze jurk (uitgeleend door het Rijksmuseum) en de bijzondere daarbij behorende verhalen maken o.a. deel uit van de tentoonstelling. Tot 30 mei te zien.

Catwalk. Mode in het Rijksmuseum
20 februari t/m 22 mei 2016

Catwalk wordt mogelijk gemaakt dankzij Fonds Haute Couture/Rijksmuseum Fonds, Jessy & Betty Blumenthal Fonds/Rijksmuseum Fonds en ING.