Door objecten aan te raken ga je samen met Maartje Brattinga, conservator glas, kunstwerken beter leren begrijpen. Maartje neemt je op de tast mee in de wereld van glas. Dit doen we middenin onze schatkamer, het CollectieCentrum Nederland.

Maartje vertelt per kunstwerk over het materiaal, de geschiedenis en het gebruik. Iedereen kan na een korte instructie de kunstwerken zelfstandig hanteren. Tijdens de workshop krijgen alle deelnemers tegelijkertijd hetzelfde soort object in handen, zodat tijdens de uitleg van een bepaalde stijl of techniek, meteen voelbaar is waar over verteld wordt.

Jaarlijks wisselen we van deelcollectie. Vanaf zomer 2022 hebben we keramiek gehanteerd. Van zomer 2023 tot zomer 2024 wordt het glas. Daarna zal een andere conservator of restaurator een selectie maken binnen een andere deelcollectie van het Rijksmuseum.

Onze schatkamer

Een groot deel van onze collectie bevindt zich in het splinternieuwe gebouw in Amersfoort CCNL, samen met de collecties van het Nederlands Openluchtmuseum, museum Paleis Het Loo en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. De objecten die in CCNL worden bewaard, lopen uiteen van schilderkunst, meubels tot sieraden, kostuums en klokken. De workshops vinden hier plaats, middenin onze nationale schatkamer.

€ 5 pp
Workshop

Wanneer

2024

  • 10 juli
  • 18 september
  • 23 oktober
  • 20 november
    14 - 16u

Voor wie

Blinde en slechtziende mensen.

  • max. 7 per rondleiding

Begeleiders

1 begeleider per deelnemer. Je hoeft hier geen ticket voor te boeken.

Hulphonden

Hulphonden zijn welkom

Waar

CollectieCentrum Nederland
Verbindingsweg 1
3826 PC Amersfoort

Bereikbaarheid

Het is zowel met auto als met trein goed te bereiken. Deelnemers die met de trein komen, worden vanaf station Amersfoort Vathorst opgehaald.