Het Nederlands Openluchtmuseum, museum Paleis Het Loo, het Rijksmuseum en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed openen in de zomer van 2021 samen het CollectieCentrum Nederland (CC NL) in Amersfoort. Een dergelijke intensieve samenwerking is uniek in de wereld. Dit gebouw is maar liefst 31.500 m2 groot en zorgt voor optimaal beheer en behoud van deze vier rijkscollecties. Het wordt dé plek voor onderzoek, uitwisseling van expertise en bruikleen van topwerken. Met het CC NL brengen de vier instellingen het erfgoedbeheer op alle vlakken naar een hoger niveau.

Het fysieke geheugen van Nederland

De vier instellingen beheren een collectie van circa 350.000 objecten. Je kunt CC NL daarmee het fysieke geheugen van Nederland noemen. Voor het eerst kunnen wetenschappers voorwerpen uit de koninklijke verzameling bestuderen naast die van alledaagse gebruiksvoorwerpen en alles wat daartussen zit. De samenwerking zorgt voor kostenbesparing en maakt faciliteiten mogelijk die de hele cultuursector ten goede komen.

Een bijzonder gebouw

Het gebouw bestaat uit drie delen: een kop, een hals en een romp. De twee ateliers vormen het hart van het CollectieCentrum. Daaromheen liggen onder meer een fotostudio, onderzoeksruimtes en een emballageruimte. ‘Dit is waar het om draait’ lijkt het gebouw te zeggen, ‘Hier houden en brengen we de collectie in goede staat. Klaar om de topwerken uit te lenen, beschikbaar te stellen voor onderzoek of in beeld te brengen.’ In de kop bevinden zich gastvrije ontvangstruimtes en kantoren, terwijl de vier verdiepingen met depots de bijna 25 meter hoge romp vormen. Het CC NL is goed bereikbaar – Het ligt centraal in het land, dicht bij de snelweg en dicht bij een treinstation.

Onderzoek

CC NL stimuleert onderzoek naar de collecties en bevordert de mobiliteit ervan. Collega musea zijn voor bruiklenen van harte welkom. Ook is het CollectieCentrum op afspraak toegankelijk voor Onderzoek & Onderwijs. Toegang kan worden aangevraagd bij de betreffende instellingen.

5 sterren voor duurzaamheid

Bij de ontwikkeling van CC NL stond duurzaamheid voorop. Het CC NL is gecertificeerd volgens de BREEAM NL-systematiek. Dit is een internationaal instrument om de duurzaamheid van gebouwen te meten en te beoordelen. Het ontwerp is gewaardeerd met 5 sterren (‘outstanding’), de hoogst mogelijke score.

Het gebouw creëert zo veel mogelijk zelf het vereiste klimaat. Door de buitenmuren wel, maar de vloer niet te isoleren, creëren de warmte en koude van de onderliggende aardlaag een constante temperatuur van 12 tot 15 graden. Perfect voor de opslag van de collectie. Met 3.700m2 aan zonnepanelen op het dak produceren we eigen energie. Regenwater wordt opgevangen en gebruikt voor de toiletten. Ook draagt het ontwerp van het landschap rondom het gebouw bij aan de ontwikkeling van de lokale flora en fauna.

Leuk om te weten

  • 31.500 m2 vloeroppervlakte, waarvan ca. 25.000 m2 voor het bewaren van objecten
  • 350.000 objecten
  • 3.700 m2 zonnepanelen
  • Ontwerp gebouw: cepezed
  • Landschapsontwerp: Ruijzenaars Landscapes
  • Aannemer: G&S Bouw
  • Start bouw: mei 2018
  • Ingebruikname: zomer 2021
  • Duur collectieverhuizing: 1 jaar (zomer 2020 - zomer 2021)

Beeldmateriaal

We hebben veel beeldmateriaal van het nieuwe CC NL. Zowel ontwerptekeningen, als de voortgang van de bouw.