Hoe voelt het wanneer, na je burgerrechten, vrijheid en waardigheid, ook je meest dierbare bezittingen worden afgenomen? De tentoonstelling Beroofd toont acht persoonlijke verhalen van Joden die door het naziregime hun bezit verloren.

Voor overlevenden en de nabestaanden van vermoorde Joden volgde na de Holocaust de zoektocht naar verloren bezittingen. En een wrange strijd om deze — net als hun waardigheid — te herwinnen.

Pijn

In Beroofd ziet de bezoeker kunst, kindertekeningen, foto’s, Joodse rituele voorwerpen en boeken. Egodocumenten en interviews brengen het onderliggende verhaal aan het licht: de pijn die tot op de dag van vandaag doorwerkt bij de slachtoffers en hun nabestaanden.

Samenwerking

De tentoonstelling Beroofd is een samenwerking tussen het Rijksmuseum en het Joods Cultureel Kwartier en is van 31 mei tot en met 27 oktober 2024 te zien in het Joods Museum en het Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam.

Boek

Bij de tentoonstelling verschijnt het boek Beroofd. Persoonlijke verhalen over de roof en restitutie van Joods cultuurbezit. Uitgever: Rijksmuseum/Joods Cultureel Kwartier, € 27,50. ISBN Nederlands 978-94-6208-853-5, ISBN Engels: 978-94-6208-858-0

PODCAST

De verdwenen collectie-Heppner is een zoektocht naar gerechtigheid. Luister nu naar deze vierdelige podcast-serie over Max Amichai Heppner (1933) en de collectie van zijn familie.

Deze podcast is gemaakt in samenwerking met Eelke Muller, senior onderzoeker Expertisecentrum Restitutie/NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies.

Symposium

Op 9 en 10 september 2024 vindt in het auditorium van het Rijksmuseum het symposium van de Arbeitskreis Provenienzforschung e.V. (internationale beroepsvereniging herkomstonderzoek) plaats. Centraal staat de impact van onvrijwillig bezitsverlies en de veranderende betekenis van kunst, boeken en Joodse rituele voorwerpen na de roof. Het symposium Looted is een samenwerking tussen de Arbeitskreis en het Rijksmuseum, het Joods Cultureel Kwartier en Sotheby’s.

Met dank aan

Deze tentoonstelling komt tot stand met steun van de VriendenLoterij, Stichting Collectieve Maror-Gelden Nederland, Stichting Democratie & Media, Vfonds, Mondriaan Fonds, het Cultuurfonds, Prof. dr. Herman Musaph Fonds, Jonas Daniel Meijer Fonds, Hans Ham Fonds, Stichting Levi Lassen en Stichting Vrienden van het Joods Cultureel Kwartier.

De publicatie Beroofd. Persoonlijke verhalen over de roof en restitutie van Joods cultuurbezit is mede mogelijk gemaakt door Stichting Makaria, Vfonds, Mondriaan Fonds en Gregory Annenberg Weingarten, GRoW @ Annenberg.

Het symposium Beroofd wordt mede mogelijk gemaakt door Arbeitskreis Provenienzforschung e.V., Vfonds, Mondriaan Fonds en Sotheby’s.

Mede-gefinancierd door de Europese Unie. De hier geuite ideeën en meningen komen echter uitsluitend voor rekening van de auteur(s) en geven niet noodzakelijkerwijs die van de Europese Unie weer. Noch de Europese Unie, noch het EACEA kan ervoor aansprakelijk worden gesteld.

31 mei - 27 okt 2024

Waar

Joods Museum
Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam

Een samenwerking tussen het Rijksmuseum en het Joods Cultureel Kwartier