Vincent Mentzel (1945) behoort al jaren tot de beeldbepalende fotografen van ons land. Hij bracht het nieuws letterlijk in beeld. Tijdens zijn carrière is de fotojournalistiek veranderd: van ondergeschoven kindje tot een krachtig en zelfstandig medium met artistieke mogelijkheden. Kom en zie deze ontwikkeling aan de hand van Mentzel's foto’s.

Van Haagse politiek tot het Tiananmenplein

Met meer dan 75 originele afdrukken geeft de tentoonstelling een overzicht van het belangrijkste werk van Vincent Mentzel. Een van zijn favoriete onderwerpen was de Haagse politiek. Hij zag het Binnenhof als arena en legde de belangrijkste spelers van toen talloze keren vast. Zo maakte hij beelden van Joop Den Uyl, Dries van Agt, Hans Wiegel en Ruud Lubbers, maar volgde hij ook graag de mensen die in protest de straat opgingen. Het was een afmattende, zinderende tijd vol debat en conflict.

Dit bleek ook uit zijn werk als buitenlandjournalist. Zo bezocht hij China 16 keer, waardoor hij het land voor zijn ogen en door zijn lens heeft zien veranderen: van het regime van Mao in 1973 tot de Bende van Vier, tot de bloedig onderdrukte studentenopstanden op het Tiananmenplein van mei en juni 1989.

Voor zijn foto’s ontving hij verschillende onderscheidingen, waaronder de eerste prijs in de categorie ‘Nieuws’ van de World Press Photo. Ook was hij tweevoudig winnaar van de Zilveren Camera.

AUDIOTOUR

Wie zien we? Wat gebeurt er? Wat ging eraan vooraf? Vincent Mentzel geeft in een gratis audiotour zelf uitleg bij de foto’s. De audiotour is gratis te beluisteren in de Rijksmuseum app. Ook kun je een apparaat huren met al onze multimediatours. Dit kun je toevoegen tijdens het boeken van een ticket of starttijd of bij onze multimediabalie.

PUBLICATIE

Samen met Museum Hilversum en het Nederlands Fotomuseum publiceert het Rijksmuseum het boek Vincent Mentzel. Foto’s gepubliceerd. Met teksten van Arnon Grunberg, Mattie Boom, Birgit Donker en Nicole Robbers.

De details

  • 272 pagina’s
  • ISBN 978-94-6208-687-6
  • €19,50

Het boek is te koop in de (web)shop van het Rijksmuseum en de boekhandel.

Vincent Mentzel. Foto’s is gerealiseerd met steun van het door het Prins Bernhard Cultuurfonds beheerde Charema Fonds voor geschiedenis en kunst, het Frederik Mullerfonds, en het Vincent Mentzel Fonds/Rijksmuseum Fonds.

Online tentoonstelling

In de online tentoonstelling neemt Vincent Mentzel je mee langs zes wanden in de tentoonstelling. Hij vertelt je over hoe zijn carrière begon, zijn belangrijkste werken en meest indrukwekkende reizen. Maar ook wat nu eigenlijk een goed portret maakt. Bekijk de video's en leer van de meester zelf!

Fonds op naam

In 2012 heeft Vincent Mentzel een Fonds op Naam opgericht bij het Rijksmuseum. Dankzij dit fonds worden foto's met grote journalistieke waarde uit de Rijksmuseumcollectie toegankelijk voor publiek en wordt nationale en internationale kennisuitwisseling en onderzoek op dit terrein aangemoedigd.

MOGELIJK GEMAAKT DOOR

In 2011 heeft Vincent Mentzel een ruime selectie uit zijn oeuvre overgedragen aan het Rijksmuseum. Daar is nu een deel van te zien.

De werken in deze tentoonstelling zijn mede dankzij de steun van de deelnemers van de VriendenLoterij (voorheen BankGiro Loterij) en een particuliere schenker verworven.

Afgelopen

Adres

Museumstraat 1
1071 XX Amsterdam

Toegankelijk

Rolstoeltoegankelijk
Liften op elke verdieping
Hulphonden toegestaan

Veelgestelde vragen

Er is een gratis garderobe
Foto's maken mag
Er is gratis WiFi

Alle praktische info