Op 1 juli herdenkt en viert het Rijksmuseum Keti Koti. Keti Koti betekent ‘ketenen gebroken’ en staat symbool voor de afschaffing van de slavernij. Deze dag staat in het teken van het herdenken en vieren van de afschaffing van de trans-Atlantische slavenhandel in het Nederlandse Koninkrijk.

Op 1 juli 1863 schafte het Koninkrijk der Nederlanden met de Emancipatiewet de slavernij af in Suriname en op de voormalige Nederlandse Antillen.

Slavernij Rijksmuseum

De koloniale periode is een integraal onderdeel van de geschiedenis van Nederland. Het Rijksmuseum wil verschillende aspecten van de Nederlandse geschiedenis belichten. Door diepgravend onderzoek naar deze geschiedenis kan het museum een completer verhaal vertellen over Nederland. Het Rijksmuseum heeft in 2021 een tentoonstelling gepresenteerd over slavernij in de Nederlandse koloniale periode. In de tentoonstelling stonden tien waargebeurde verhalen centraal van mensen die deel waren van het toenmalige systeem. Tien persoonlijke verhalen over mensen die bijvoorbeeld tot slaaf waren gemaakt, slavenhouder waren, zich verzetten of mensen die in slavernij naar Nederland zijn gehaald.

Free Heri Heri

Het Rijksmuseum deelt op dinsdag 1 juli in samenwerking met KIP Republic Free Heri Heri for all uit in de Rijksmuseumtuinen. Heri Heri is een Surinaams gerecht dat is ontstaan uit wat werd verbouwd en gegeten door de tot slaaf gemaakten.

Het gerecht bestaat uit gekookte zoete aardappel, cassave, gele en groene (bak) banaan, gezouten vis (bakkeljauw), een ei en garnering en wordt tegenwoordig ook als vegetarische of veganistische maaltijd gemaakt.

Free Heri Heri For All is opgezet door KIP Republic en heeft tot doel Keti Koti inclusief te herdenken en te vieren. KIP Republic is in 2018 opgericht door theater-, filmregisseur en schrijver Ira Kip en cultureel curator en schrijver Ayra Kip.

Steun

De Keti Koti viering in het Rijksmuseum wordt ondersteund door het VSBfonds. Dit fonds ondersteunt initiatieven van en voor iedereen die actief wil meedoen aan de samenleving. Dat doet het fonds in de vorm van donaties, praktische kennis en netwerken. Het fonds wil bijdragen aan de zelfredzaamheid en samenredzaamheid in ons land. Door sociale en culturele projecten te steunen en door studiebeurzen te verstrekken. Zodat iedereen zijn of haar plek krijgt in onze diverse samenleving en kan groeien, leren en leven met én dankzij elkaar. Vandaar het motto van het fonds: ‘Iedereen doet mee’.

Free Heri Heri
In de Rijksmuseumtuinen
(op = op)

Waar

Rijksmuseumtuinen
12 - 14u