Op 1 juli herdenkt en viert het Rijksmuseum Keti Koti. Keti Koti betekent ‘ketenen gebroken’ en staat symbool voor de afschaffing van de slavernij. Deze dag staat in het teken van het herdenken en vieren van de afschaffing van de trans-Atlantische slavenhandel in het Nederlandse Koninkrijk.

Op 1 juli 1863 schafte het Koninkrijk der Nederlanden met de Emancipatiewet de slavernij af in Suriname en op de voormalige Nederlandse Antillen. Van 1 juli 2023 t/m 1 juli 2024 is het 160 jaar geleden dat de trans-Atlantische Slavernij werd afgeschaft.

Slavernij Rijksmuseum

De koloniale periode is een integraal onderdeel van de geschiedenis van Nederland. Het Rijksmuseum wil verschillende aspecten van de Nederlandse geschiedenis belichten. Door diepgravend onderzoek naar deze geschiedenis kan het museum een completer verhaal vertellen over Nederland. Het Rijksmuseum heeft in 2021 een tentoonstelling gepresenteerd over slavernij in de Nederlandse koloniale periode. In de tentoonstelling stonden tien waargebeurde verhalen centraal van mensen die deel waren van het toenmalige systeem. Tien persoonlijke verhalen over mensen die bijvoorbeeld tot slaaf waren gemaakt, slavenhouder waren, zich verzetten of mensen die in slavernij naar Nederland zijn gehaald.

Posterversie Slavernij

De tentoonstelling Slavernij is, in samenwerking met de Verenigde Naties, verwerkt tot een speciale postereditie om de 10 bijzondere verhalen met een breder publiek te kunnen delen. De postertentoonstelling is gebaseerd op foto’s van objecten, archiefmateriaal en mondelinge bronnen uit de tentoonstelling. Via de QR-codes kun je luisteren naar tien Nederlanders met verschillende achtergronden die spreken over hun persoonlijke relatie met de historische figuren uit de tentoonstelling.

De postereditie is eenmalig op 1 juli te zien tijdens het jaarlijkse Keti Koti Festival op het Museumplein in Amsterdam.

Panelgesprek – Ons Koloniale verleden in 50 voorwerpen – Keti Koti Festival

Vier vooraanstaande experts bespreken de complexe geschiedenis van het Nederlandse slavernijverleden aan de hand van vijftig zorgvuldig geselecteerde objecten. Met Valika Smeulders, hoofd geschiedenis bij het Rijksmuseum, Marian Duff, directeur van OSCAM (Open Space Contemporary Art Museum), Aspha Bijnaar, gerenommeerd onderzoeker en schrijver en prof. Soortkill, professor aan de Smibenese University.

Boni Tula tent Museumplein
16.30-17u

Free Heri Heri

Het Rijksmuseum deelt op maandag 1 juli in samenwerking met KIP Republic Free Heri Heri for all uit in de Rijksmuseumtuinen. Free Heri Heri is een Surinaams gerecht dat is ontstaan uit wat werd verbouwd en gegeten door de tot slaaf gemaakten.

Het gerecht bestaat uit gekookte zoete aardappel, cassave, gele en groene (bak) banaan, gezouten vis (bakkeljauw), een ei en garnering en wordt tegenwoordig ook als vegetarische of veganistische maaltijd gemaakt.

Free Heri Heri For All is opgezet door KIP Republic en heeft tot doel Keti Koti inclusief te herdenken en te vieren. KIP Republic is in 2018 opgericht door theater-, filmregisseur en schrijver Ira Kip en cultureel curator en schrijver Ayra Kip.

Steun

De Keti Koti viering in het Rijksmuseum wordt ondersteund door het VSBfonds. Dit fonds ondersteunt initiatieven van en voor iedereen die actief wil meedoen aan de samenleving. Dat doet het fonds in de vorm van donaties, praktische kennis en netwerken. Het fonds wil bijdragen aan de zelfredzaamheid en samenredzaamheid in ons land. Door sociale en culturele projecten te steunen en door studiebeurzen te verstrekken. Zodat iedereen zijn of haar plek krijgt in onze diverse samenleving en kan groeien, leren en leven met én dankzij elkaar. Vandaar het motto van het fonds: ‘Iedereen doet mee’.

1 juli
In de Rijksmuseumtuinen
(op = op)

Waar

Posterversie Slavernij

Museumplein in Amsterdam

Free Heri Heri

Rijksmuseumtuinen
12 - 14u

Panelgesprek

16.30 - 17u
Museumplein in Amsterdam