Ooggetuigen van Waterloo

3 juni 2015 t/m 27 september 2015
Waterloo-zaal

Presentatie rondom historische veldslag 1815-2015

foto2 Sergeant Lefebre van het tweede Regiment van Ingenieurs van Napoleons Grand Armée Onbekende fotograaf, Parijs, 1857-1858 Anne S.K. Brown Military Collection, Brown University Library, Providence, Rhode Island

Op 18 juni is het precies 200 jaar geleden dat bij het Belgische dorpje Waterloo de Franse keizer Napoleon Bonaparte definitief werd verslagen door de geallieerde Engelse, Pruisische, Nederlandse en Belgische troepen. Het grootste schilderij (5.67 x 8.23 meter) van het Rijksmuseum beeldt de overwinning uit. Rondom De Slag bij Waterloo van Jan Willem Pieneman uit 1824 brengt het Rijksmuseum een presentatie over 200 jaar Waterloo.

De Slag bij Waterloo wordt omringd door verschillende oud-strijders: Als eerste het paard van de Prins van Oranje, Wexy, ooggetuige van Waterloo bij uitstek. Het is dankzij het Koninklijk Huisarchief voor het eerst in het Rijksmuseum te zien. Nederlandse veteranen – oud-strijders uit Den Bosch – scharen zich rondom de buste van ‘de held van Waterloo’, Willem II, op een schilderij uit 1875. Een serie bijzondere foto’s – bruiklenen uit de Verenigde Staten – toont vijftien Franse soldaten die ruim 40 jaar na de veldslag trots en in vol ornaat in de camera kijken. In 1857 dachten zij niet meer aan het smadelijke verlies van Frankrijk, maar aan de glorieuze dagen onder Napoleon.

Ooggetuigen van Waterloo geeft bovendien speciale aandacht voor the making of van het werk van Pieneman. Nog nooit getoonde voorstudies in potlood tonen, méér dan het schilderij, een bijna filmisch beeld van de ellende van het slagveld en de strijd van man tot man. Samen met enkele studies in olieverf kunnen we zien hoe Pieneman aan dit enorme doek werkte.

Rijkslezing De Slag bij Waterloo

Tijdens de lezingenavond De Slag bij Waterloo op 25 juni komt de gebeurtenis zelf én de impact die deze heeft gehad, uitgebreid aan bod. Om echt in de slag te duiken wordt aansluitend een deel vertoond van de recente documentaire Waterloo. Dagboek van een veteraan en is er gelegenheid om in het museum de presentatie te bezichtigen. Meer informatie en reserveren.

Op 11 september vindt in het Rijksmuseum een symposium plaats rondom het thema van De Slag bij Waterloo.

Ooggetuigen van Waterloo is te zien van 3 juni tot en met 27 september 2015 in de ‘Waterloo-zaal’ van het Rijksmuseum.