Vogelen in het Rijksmuseum

Op zondag 4 oktober, Werelddierendag, organiseert het Rijksmuseum in samenwerking met Naturalis Biodiversity Center, Wikimedia Nederland en COMMIT/ SEALINCMedia een vogelaarsdag.

Rijksmuseum – Naturalis Biodiversity Center – Wikimedia Nederland & COMMIT/ SEALINCMedia presenteren een unieke vogelaarsdag

Op zondag 4 oktober, Werelddierendag, organiseert het Rijksmuseum in samenwerking met Naturalis Biodiversity Center, Wikimedia Nederland en COMMIT SealincMedia een vogelaarsdag.

Vogels tref je overal: in je eigen tuin, in de natuur, maar ook in de kunst. Het Rijksmuseum, met een collectie van ruim 1,2 miljoen objecten, heeft veel prenten, schilderijen en aardewerk waarop vogels zijn afgebeeld. De 37 miljoen objecten tellende collectie van Naturalis bevat honderdduizenden vogels van over de hele wereld, verzameld in de afgelopen 200 jaar. Ook Naturalis heeft een omvangrijke collectie historische tekeningen van planten en dieren, met daarin veel afbeeldingen van vogels.

Wikimedia Commons

Sommige vogels zijn duidelijk herkenbaar. Andere vragen een getraind oog om vast te kunnen stellen welke vogelsoort de kunstenaar heeft afgebeeld. Het Rijksmuseum en Naturalis zijn op zoek naar ervaren, enthousiaste vogelaars om op safari door de digitale collecties te gaan en de musea te helpen vogels op kunst te determineren.

Het Rijksmuseum en Naturalis doneren (een deel van) hun digitale collectie vogelbeelden aan Wikimedia Commons, de vrije beeldbank van Wikipedia. Tijdens de vogelaarsdag worden zoveel mogelijk vogels op deze beelden geïdentificeerd en geregistreerd op Wikimedia Commons en op Wikidata, de vrije databank van Wikipedia.

Accurator

COMMIT/ SEALINCMedia is een consortium van Nederlandse onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam, de TU Delft en het Centrum Wiskunde & Informatica. Zij hebben een speciale online tool, de Accurator voor het Rijksmuseum ontwikkeld waarmee soortnamen van op kunstwerken afgebeelde vogels kunnen worden vastgelegd. Je kunt met deze tool werken om vogels te taggen. Meer informatie over het project is te vinden op accurator.nl

Vrijwilligers van Wikipedia en SEALINCMedia zijn de hele dag aanwezig voor uitleg en ondersteuning.

Het Rijksmuseum, Naturalis, Wikimedia Nederland (de organisatie achter Wikipedia) en de COMMIT/ SEALINCMedia-onderzoekers hopen op deze dag te leren hoe jij als vogelkenner ons kunt helpen de kennis over onze kunstwerken te verrijken en hoe wij de “Accurator” tool gebruiksvriendelijker kunnen maken.

Alvast genieten van vogels in het Rijksmuseum? https://www.rijksmuseum.nl/nl/zoeken?f.publish.apiCollection=BIRDS

Programma

Download het programma (pdf)

Aanmelden

Deelname is gratis. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Aanmelden is verplicht en kan via https://goo.gl/3rSKNa. Vragen kunt u mailen naar vogelen@rijksmuseum.nl

Belangrijk:

Het evenement vindt plaats in de Cuypersbibliotheek van het Rijksmuseum. In deze ruimte gelden specifieke regels.

  1. Het is verboden te eten, drinken of roken.

  2. U kunt zich melden in het Atrium van het Rijksmuseum. Neemt u uw bevestiging meer voor de registratie. Zonder deze kan u de toegang worden geweigerd.

  3. U kunt uw eigen laptop meenemen maar in de bibliotheek gelden zeer strenge veiligheidseisen. Het is niet mogelijk uw eigen adapter of oplader te gebruiken tenzij het apparaat jonger dan een jaar is (aankoopbewijs mee). Zorgt u dus dat u uw laptop opgeladen meeneemt!

Wanneer

Zondag 4 oktober, 10–14 uur

Waar

Prijs

Deelname is gratis

Aanmelden

Aanmelden is verplicht en kan via https://goo.gl/3rSKNa