Een warm welkom voor de nieuwe generatie museumprofessionals

Heb je een internationaal onafhankelijk onderzoeksvoorstel dat nieuwe perspectieven kan bieden op onze collectie, de geschiedenis of activiteiten van het Rijksmuseum? Dan horen we graag van je.

Het doel van het Fellowshipprogramma is om banden tussen het museum en universiteiten te versterken en kennis uit te wisselen. We bieden zeer getalenteerde kandidaten de mogelijkheid om een deel van hun onderzoek bij ons uit te voeren. Hierbij krijgen ze natuurlijk toegang tot de expertise, collecties, bibliotheek en laboratoria van het museum en kunnen deelnemen aan workshops en excursies.

Welke onderwerpen kun je onderzoeken?

Op dit moment zijn er vijf fellowships met verschillende onderzoeksvelden: van kunst en cultuurgeschiedenis tot Amerikaanse fotografie en van conservering en wetenschappelijk onderzoek tot Chinese kunst. Bekijk de Engelstalige details van elke Fellowship:

Er zal dit jaar geen Terra fellowship zijn.

Hoe kun je je aanmelden?

Werving start herfst 2022. Houd onze website in de gaten voor updates.

Waar te verblijven – in stijl

'Een aantal van de kandidaten die de zeven Fellowships winnen, krijgt de kans om in het Haga Huis te verblijven. Dit huis in Amsterdamse School-stijl, dat op zichzelf al een kunsthistorisch monument is, ligt op loopafstand van het Rijksmuseum. Fellows hebben toegang tot deze karakteristieke residentie dankzij het Andla Fonds, als onderdeel van zijn missie om kunst en wetenschap te ondersteunen en bij te dragen.

Een internationaal netwerk van alumni

We moedigen fellows aan om een cohort te vormen tijdens hun fellowship met ons. Hierdoor is in de loop der jaren een internationale gemeenschap en netwerk ontstaan die Fellows op zowel wetenschappelijk als persoonlijk vlak met elkaar verbindt. In veel gevallen zijn alumni doorgestroomd naar carrières binnen de academische en museale wereld.

Fellowship begunstigers

Het Rijksmuseum Fellowship Programma wordt mogelijk gemaakt door

De Mellon Foundation
Terra Foundation for American Art
Migelien Gerritzen Fund/Rijksmuseum Fonds
Dr. Anton C.R. Dreesmann Fund/Rijksmuseum Fonds
Johan Huizinga Fund/Rijksmuseum Fonds
Annenberg Foundation/Rijksmuseum Fonds