Veelgestelde vragen Collectie & Data
Collectieonderzoek en data
-
In Collectie Online is bijna de hele collectie van het Rijksmuseum doorzoekbaar. Onder de kop 'Bekijk alle gegevens' is informatie over de objecten te vinden en wordt – indien aanwezig - verwezen naar literatuur. Voor onderzoeksdoeleinden is het mogelijk de openbaar toegankelijke documentatie, archiefstukken en onderzoeksdata te raadplegen. Je kunt hiervoor contact met ons opnemen via het contactformulier onderaan deze pagina.
Op afspraak kun je terecht in de Rijksmuseum Research Library en de Study Room Prints and Drawings. In de Research Library kunnen publicaties worden opgevraagd en ingezien, in de Study Room kunnen prenten, tekeningen, foto's en andere werken op papier worden bestudeerd. Lees hier meer over de collecties en diensten van de Rijksmuseum Research Library en de Study Room. Praktische informatie omtrent een bezoek lees je hier.
-
Dat kan via de link onderaan iedere objectpagina in Collectie Online. Wanneer u gebruik maakt van deze link weten wij direct over welke objectbeschrijving uw vraag of opmerking gaat. Heeft u een meer algemene vraag, dan kunt u gebruik maken van het onderstaande contactformulier. Kiest u dan als onderwerp: Vraag of opmerking over een object uit de Rijksmuseumcollectie.
-
De dienstverlening van het Rijksmuseum is gericht op het verstrekken van (kunst)historische informatie over objecten uit de Rijksmuseum collectie.
Alleen als er directe raakvlakken zijn met objecten uit de Rijksmuseum collectie, neemt het museum je aanvraag in behandeling. Je kunt hiervoor contact met ons opnemen via het contactformulier onderaan deze pagina en kiezen voor het onderwerp: Vraag over een object uit de Rijksmuseum collectie. Als er geen direct raakvlak is met de Rijksmuseumcollectie kun je voor meer informatie terecht bij een veilinghuis, kunsthandelaar of zelfstandig taxateur.
-
Het Rijksmuseum verstrekt geen informatie over de waarde van objecten in bezit van derden. Je kunt hiervoor terecht bij een veilinghuis, kunsthandelaar of zelfstandig taxateur. Wanneer je zelf de mogelijke waarde van een (kunst)object wilt onderzoeken, kan de informatie uit de onderzoeksgids De waarde van een kunstobject bepalen je verder op weg helpen.
-
Voor informatie over kunstenaars verwijzen wij je door naar het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie in Den Haag, the Union List of Artist Names Online van The Getty Research Institute, The Photographers Identities Catalog van de New York Public Libray en de thesaurus van het Consortium of European Research Libraries (CERL) of Ecartico.
-
Als startpunt voor informatie over historische personen verwijzen wij je door naar Wikidata, de Virtual International Authority File of het Biografisch Portaal.
-
Voor dit soort vragen kun je terecht bij het CBG – Centrum voor Familiegeschiedenis. Dit is het kennis- en documentatiecentrum voor stamboomonderzoek (genealogie) en verwante wetenschappen.
-
Voor het bestellen van foto’s van objecten uit de collectie van het Rijksmuseum kun je gebruik maken van het aanvraagformulier op de pagina 'Beeld aanvragen'.
-
Een overzicht van de regelgeving met betrekking tot auteursrecht is te vinden op de pagina 'Open Databeleid'.
-
Als je een (kunst)historisch voorwerp in je bezit hebt en dit graag een plek wilt geven in het Rijksmuseum, verwijzen wij je door naar de pagina 'Schenken en Nalaten'.