Typically Dutch

5 december 2012 t/m 5 mei 2014
Rijksmuseum Schiphol

Rijksmuseum Schiphol viert zijn tienjarig bestaan op de luchthaven met een tentoonstelling van schilderijen met typisch Nederlandse thema’s: het waterrijke vlakke landschap, de steden, de vorsten, de burgers en hun gezinnen.

Dit is het Nederland dat iedereen kent, gezien door de ogen van kunstenaars als Frans Hals, Johan Barthold Jongkind, Jan Toorop en Karel Appel. Samen geven zij een eerste impressie van het nieuwe Rijksmuseum dat in april 2013 in volle glorie heropende en waar meer dan 8.000 objecten het mooiste tonen dat Nederland te bieden heeft aan kunst en geschiedenis, van de Middeleeuwen tot nu.

Eerste in de wereld

Op 9 december 2002 opende ZM Koning Willem-Alexander `s werelds eerste kunstmuseum op een vliegveld dat toegankelijk is voor passagiers achter de paspoortcontrole: Rijksmuseum Schiphol. Voor het museum - een gezamenlijk initiatief van Amsterdam Airport Schiphol en het Rijksmuseum – werd een zwevende goudkleurige ruimte van 160 m2 ontworpen door architectenbureau Benthem Crouwel Architects, bekend van het onlangs geopende Stedelijk Museum Amsterdam. Sinds de opening bezochten 150.000 tot 200.000 mensen jaarlijks de twee tot drie wisselende tentoonstellingen, veelal met aansprekende Hollandse thema’s en schilderijen van de beroemde oude meesters. De werken komen allen uit de collectie van het Rijksmuseum.

Nederlandse kunst voor een groot internationaal publiek

Met Rijksmuseum Schiphol kunnen de miljoenen reizigers tijdens hun korte verblijf op de luchthaven genieten van echte kunst van zeer hoog niveau. Ook de miljoenen passagiers die Nederland niet ingaan omdat ze alleen overstappen op Schiphol kunnen zo op een laagdrempelige manier kennis maken met de Nederlandse cultuur. Voor het Rijksmuseum is dit een geweldige kans zijn collectie onder de aandacht te brengen van een groot internationaal publiek.

ING is presenting partner van Rijksmuseum Schiphol