The Deepest Sense

Over tactiliteit in kunst en wetenschap van de vroegmoderne tijd tot het heden. Georganiseerd door ACCESS, Meertens Instituut en het Rijksmuseum, 26 juni en 27 juni, 2014.

Ondanks de belangrijke rol van tast in het dagelijks leven, is dit zintuig in het academische debat lange tijd genegeerd. De tastzin werd beschouwd als een grove en onbeschaafde manier van waarneming. Het tweedaagse symposium The Deepest Sense vestigt de aandacht op ons meest primaire, sensuele en tot de verbeelding sprekende zintuig in relatie tot kunst, cultuur en wetenschap.

In musea lijkt de blik de enige manier om een relatie aan te gaan met (vaak) statische objecten. Maar door ons fysieke voorstellingsvermogen kunnen wij tijdens het kijken ook meevoelen, denkbeeldig strelen, of zelfs lijden, waardoor de geschiedenis en de hoofdrolspelers pas werkelijk tot leven komen. Daarbij hebben kunstenaars eeuwenlang, met name tijdens de avant-garde, tactiele kunstwerken gemaakt met de bedoelding ze aan te raken, om deze op een meer directe en intieme manier te ervaren.

Gerenommeerde antropologen, psychologen en cultuur- en kunsthistorici vanuit de hele wereld, zullen het onderwerp vanuit verschillende hoeken benaderen. Performances door kunstenaars en tastexperimenten zullen de bezoeker bewust maken van hun eigen ‘deepest sense’: tast.

Keynote speakers: Constance Classen, David Howes, Garmt Dijksterhuis and Monika Wagner.

Praktische informatie

  • Locatie dag 1: Auditorium Rijksmuseum; locatie dag 2: UvA, Oudemanhuispoort 4-6
  • Voertaal: Engels
  • Registratie is verplicht

Programma

Preliminary program
Biographies speakers

Preview to artist performances

Ludmila Rodrigues – TodaysArt 2013
Luis Rodil-Fernández – BRAID system hacks sensations

Registratie

Klik hier om te registreren

Prijzen:

  • € 20
  • Students: € 15

Exclusief lunch (dag 1). Exclusief toegang tot het museum.

Contact

herman.roodenburg@meertens.knaw.nl