Educatie
TEEKENSCHOOL
Als hoofdbegunstiger van de Teekenschool van het Rijksmuseum ondersteunt Fonds 21 het educatief centrum bij de ontwikkeling en organisatie van workshops, theatervoorstellingen, cursussen en programma’s voor primair en voortgezet onderwijs, en vanaf 2023 ook programma's met een speciale focus op jongvolwassenen en het middelbaar beroepsonderwijs.
Fonds 21 is een ondernemend en betrokken fonds dat met hun steun aan projecten die de maatschappelijke kansen van jongeren verbeteren een positieve bijdrage wil leveren aan de samenleving van nu. Doordat zij vanaf begin af aan nauw betrokken zijn bij de Teekenschool, voegen zij samen met ons betekenis toe aan onze samenleving.
LEREN KIJKEN DOOR TE DOEN
“Leren kijken door te doen” is de rode draad in de programmering van de Teekenschool, met een uitgebreid aanbod van (kinder)programma’s, workshops en cursussen in het Rembrandtatelier, het Vermeeratelier en het nieuwe theater.
Met hun bijdrage investeert Fonds 21 in het ontwikkelen van een kwalitatief en toegankelijk aanbod van kunsteducatie.
‘Het Rijksmuseum wil jonge mensen, kunst en geschiedenis verbinden en het bezoek verrijken met vernieuwende educatieve programma's. We zijn heel gelukkig dat Fonds 21 deze ambitie met ons deelt en dat zij de programmering in de Teekenschool mogelijk maken.’
Taco Dibbits, hoofddirecteur Rijksmuseum
Creativiteit is volgens het Rijksmuseum van en voor iedereen. In de Teekenschool worden bezoekers uitgedaagd om hun creativiteit te ontdekken en te ontwikkelen, met centraal de collectie van het Rijksmuseum. Het gaat om ontdekkend leren vanuit de eigen nieuwsgierigheid; niet alleen door te tekenen, maar ook door te schilderen, fotograferen of het ontdekken van de geschiedenis van de 17de eeuw.
JUNIOR EDUCATOREN
In de Teekenschool huist ook de afdeling Publiek & Educatie. Tussen 2022 en 2025 worden daar dankzij Fonds 21 EXTRA vier tweejarige trainees educatie aangesteld. Met deze traineeships gaat het museum vier jonge mensen met verschillende (culturele) achtergronden zelf opleiden, waarna zij door kunnen stromen naar functies binnen het Rijksmuseum of andere culturele instellingen. Door de selectie van de trainees te koppelen aan nieuwe doelgroepen die het Rijksmuseum wil bereiken, ontstaat er een interessante uitwisseling van kennis en ervaring. In plaats van ontwikkelen voor de doelgroep, ontwikkelt het Rijkmuseum mét de doelgroep. Zo dragen het Rijksmuseum en Fonds 21 samen bij aan talentontwikkeling en kennisdeling binnen een meer inclusieve sector.
‘Fonds 21 vindt dat kunst en cultuur voor iedereen toegankelijk moet zijn. De traineeships van het Rijksmuseum sluiten aan bij deze overtuiging dat inspraak en betrokkenheid van die nieuwe generatie essentieel zijn voor het het bereiken van een jong en meerstemmig publiek.’
Henk Christophersen, algemeen directeur Fonds 21
MBO
Een museum kan niet bestaan zonder creativiteit en vakmanschap en de collectie van het Rijksmuseum leent zich bij uitstek als inspiratiebron voor verschillende mbo-vakopleidingen. Sinds 2019 werkt onze medewerker mbo binnen het educatieteam fulltime om onderwijsprogramma’s te ontwikkelen voor deze specifieke doelgroep. Inmiddels sluit het aanbod workshops en rondleidingen aan op alle vakopleidingen, leerjaren en niveaus – van meubelmaker en beveiliger tot verpleegkundige.
Jaarlijks organiseert het Rijksmuseum de fotowedstrijd Document Nederland Junior voor mbo-studenten, waarbij de 10 genomineerden masterclasses krijgen en een eigen tentoonstelling in het Rijksmuseum presenteren. Ook bij de zomertentoonstelling Point of View (2024) maakten 10 mbo-studenten, onder begeleiding van fotograaf Bete van Meeuwen, een fototentoonstelling. In 10 zelfportretten – het slotakkoord van de tentoonstelling – lieten zij zien wat gender voor ieder van hen betekent. Hun foto’s en beeld van de totstandkoming van de presentatie zijn tot 30 juni 2025 online en in de foyer van de Teekenschool te bekijken.
JONGVOLWASSENEN
Het Rijksmuseum spant zich actief in om de museumbezoeker van de toekomst al op jonge leeftijd aan zich te verbinden. Voor jongvolwassen tot 40 jaar worden vanuit Rijksmuseum NEXT diverse activiteiten georganiseerd, om de nieuwe generatie te verbinden aan kunst, aan cultuur en met elkaar. Daarnaast is er in 2023 een Manager Jongvolwassen gestart om actief de verbinding aan te gaan met de leeftijdsgroep 18-30 jaar, met het doel de Rijksmuseumcollectie relevant te maken en programmering te ontwikkelen voor jongvolwassenen. Het onderzoek en de programmering voor MBO en Volwassenen worden ondersteund door Fonds 21.