Sinds 2016 werken we stapsgewijs en structureel aan een divers en inclusief Rijksmuseum. We gaan hierbij uit van de kracht van diversiteit als basis voor meerstemmigheid binnen de verhalen over onze collectie. Met onze (kunst)historische verhalen en programmering werken we aan bewustwording, inzicht, kennis en verbinding. Met en voor onze medewerkers, het publiek en onze partners, om zo een museum te worden waar iedereen zich welkom voelt en gerepresenteerd ziet. Bovendien doen we er alles aan om het museum voor alle bezoekers goed toegankelijk te maken: in het museum en op externe locaties, maar ook bij bezoekers thuis.

VERBINDING DOOR DIALOOG

Vanaf 2023 ondersteunt het VSBfonds het Rijksmuseum voor het meerjarige project ‘Verbinding door dialoog’, additionele publieksprogrammering binnen het Rijksmuseum rondom drie maatschappelijk thema’s, namelijk de doorwerking van WO-II geschiedenis, van Slavernij en Koloniale geschiedenis en Gender & Seksualiteit in de geschiedenis.

Door ruimte te maken voor dialoog rondom deze thema’s kan het museum bijdragen aan het creëren van meer bewustwording en begrip over deze thema’s en verbinding onder deelnemers. Daarnaast verbreedt de dialoogprogrammering de maatschappelijke functie van het museum.

AUDIOMAQUETTE EN EZWAYZ-APP

Bij de multimediabalie in het museum staat een audiomaquette voor blinde en slechtziende bezoekers, waar het Rijksmuseumgebouw kan worden verkend aan de hand van tast en audio. Door middel van 31 audiopunten verspreid over het schaalmodel van het museum krijgen bezoekers met een visuele beperking inzicht hoe het gebouw in elkaar zit. De maquette is een idee van Hannes Wallrafen, gemaakt door zijn stichting Geluid in Zicht.

Veel mensen die slechtziend of blind zijn ervaren grote problemen met de toegankelijkheid van openbare gebouwen. De eZwayZ-app biedt indoor navigatie voor mensen met een visuele beperking. Met behulp van deze innovatieve techniek kan iedereen zelfstandig, veilig en moeiteloos door het Rijksmuseum navigeren. Nadat bezoekers met een visuele beperking de automaquette hebben verkend, kunnen zij met de app zelfstandig door het museum navigeren. De audiomaquette en de invoering van het Rijksmuseum op de eZywayZ-app zijn gerealiseerd met steun van het Bartiméus Fonds.

REPRESENTATIE VAN MENSEN MET EEN BEPERKING IN DE COLLECTIE

Marte Sophie Meessen is per oktober 2024 in dienst als wetenschappelijk medewerker en onderzoekt representatie van mensen met een beperking in de collectie van het Rijksmuseum. Dit onderzoek wordt gedaan voor (en samen met) de afdelingen Beeldende Kunst, Geschiedenis en het Rijksprentenkabinet. Deze positie wordt ondersteund door het Bartiméus Fonds.

DE COLLECTIE BIJ JE THUIS

Omdat het niet voor iedereen mogelijk is om naar ons toe te komen, komen wij ook naar de mensen thuis. Vanuit het toegankelijkheidsprogramma reizen bijvoorbeeld replica’s van De Nachtwacht en van de schilderijen van Vermeer langs verpleeghuizen en seniorencomplexen in heel Nederland. Vanuit Rijksmuseummedewerkers wordt elke twee weken een persoonlijke brief over (een deel van) de collectie gestuurd naar mensen die, om welke reden dan ook, wel wat afleiding kunnen gebruiken. Het ontvangen van de brieven is gratis en iedereen kan zich opgeven, het project wordt mogelijk gemaakt door Stichting RCOAK.