Podcast: In het Rijks

Hoe meer je weet, hoe meer je ziet. In deze podcast vertellen conservatoren, experts en kunstenaars bijzondere verhalen over kunstwerken en hun makers.

Beluister Podcast: In het Rijks op de volgende kanalenSpotify
Apple Podcasts
Stitcher
Overcast

De afleveringen van ‘In het Rijks’ sluiten aan bij tentoonstellingen in het Rijksmuseum. Als voorproefje of ter herinnering, achteraf. Maar deze podcast is zo gemaakt dat hij ook los van een museumbezoek te beluisteren is.

Afl. 7. Rembrandt: De Molenaarszoon

De naam en reputatie van Rembrandt is 350 jaar na zijn overlijden nog altijd springlevend. Hoe kan dat? Annechien Steenhuizen gaat op onderzoek uit, samen met experts van het Rijksmuseum.

Het verhaal begint in Leiden, waar Rembrandt in 1606 wordt geboren in een molenaarsgezin. Anders dan zijn broers en zussen krijgt Rembrandt de kans om naar school te gaan. Daar komt zijn grote tekentalent aan het licht. Hij gaat in de leer bij de Leidse schilder Jacob van Swanenburg. Rembrandt ontwikkelt zich razendsnel. Na een korte periode bij een tweede leermeester begint hij zijn eigen atelier. En daarmee ligt de weg naar roem en succes open.

‘De Rembrandt Podcast’ is een vierdelige serie van ‘In het Rijks’, gemaakt door het Rijksmuseum. Annechien Steenhuizen reconstrueert het levensverhaal van Rembrandt van Rijn samen met Jaap Godrie, Erik Hinterding, Pieter Roelofs en Susan Smelt – allen verbonden aan het Rijksmuseum.


Afl. 6. Erwin Olaf: de perfecte imperfectie van Erwin Olaf

Voluptueuze naakte vrouwen, een zelfportret met sperma en verstilde scènes: het oeuvre van Erwin Olaf is veelzijdig, herkenbaar en soms choquerend. In de 40 jaar dat hij werkt als fotograaf heeft hij met zijn werk een plek veroverd in de Nederlandse kunstgeschiedenis. Een belangrijk deel van zijn oeuvre is opgenomen in de collectie van het Rijksmuseum. Voor het eerst wordt het werk van Olaf tentoongesteld in het museum – in combinatie met grote meesters als Rembrandt, Jan Steen en George Breitner in de tentoonstelling 12x Erwin Olaf.

Janine Abbring ondervraagt Olaf over de schoonheid van imperfectie, hoe boosheid hem verder heeft gebracht én waarom het zelfportret met sperma uiteindelijk toch niet tegenover een werk van Rembrandt is komen te hangen.


Afl. 5. Iedereen fotografeert

Wat hebben de fiets en fotografie met elkaar te maken? Wilfried de Jong ondervraagt de conservator fotografie van het Rijksmuseum, Mattie Boom, over de opkomst van de amateurfotografie. Eind 19de eeuw wordt de handcamera beschikbaar voor een breed publiek. Wat doen mensen met die camera? Welke onderwerpen fotograferen zij? Welke rol speelt de fiets? En wat hebben de ontwikkelingen van toen te maken met hoe wij nu foto's maken?

Mattie Boom deed jarenlang onderzoek naar deze periode, met als resultaat een publicatie en de tentoonstelling Iedereen fotografeert in het Rijksmuseum (15 februari 2019 t/m 10 juni 2019). In deze aflevering vertelt ze over haar zoektocht langs honderden oude fotoalbums, duizenden foto's én... stapels oude edities van het ANWB-ledenblad 'De Kampioen’.


Aflevering 4: Iedereen zijn eigen café

Voor Document Nederland fotografeerde Stacii Samidin (1987) in opdracht van het Rijksmuseum het Nederlandse café. Hij reisde van Limburg naar Friesland, in zijn zoektocht naar hét typische Nederlandse café. Tijdens die reis kwam hij in grenscafés, het café tegenover de kerk, een motorclubhuis en een wielrencafé. Schrijver en journalist Henk van Straten spreekt met Stacii over zijn werk, de opdracht én de omgeving waar hij zelf in opgroeide.

Stacii Samidin maakte naam met Societies, een fotoserie over subculturen, waaronder jeugdgroepen in de Franse banlieus en bendes in Los Angeles. Sinds 1975 organiseert het Rijksmuseum Document Nederland waarbij jaarlijks een Nederlandse fotograaf wordt gevraagd een bepaald facet van de Nederlandse samenleving te documenteren.


Aflevering 3: KWAB: Opkomst en neergang

Behalve in Nederland komt ook de rest van Europa in contact met deze fantasievolle stijl. Christiaen van Vianen, zoon van de iconische zilversmid Adam van Vianen, levert daaraan een belangrijke bijdrage in de vorm van prentenboek. Zo ontdekken ook Londen en Parijs kwab. Waarom sterft de stijl dan toch uit?

Journaliste Janine Abbring gaat samen met conservator Reinier Baarsen op zoek naar daar de verhalen achter KWAB. Deze aflevering is gemaakt ter gelegenheid van de tentoonstelling KWAB. Dutch Design in de eeuw van Rembrandt.


Aflevering 2: KWAB: De nieuwe meester

Na het overlijden van de ingenieuze zilversmid Adam van Vianen, zocht het Amsterdamse gilde een nieuw, nationaal gezicht van de zilversmeedkunst. Het werd Jacob Lutma. Deze nieuwe ‘meester’ mocht zich gelijk wagen aan één van de meest prestigieuze opdrachten van zijn tijd: het koorhek van de Nieuwe Kerk in Amsterdam.

Journaliste Janine Abbring gaat samen met conservator Reinier Baarsen op zoek naar daar de verhalen achter KWAB. Deze aflevering is gemaakt ter gelegenheid van de tentoonstelling KWAB. Dutch Design in de eeuw van Rembrandt.


Aflevering 1: KWAB: Een revolutionaire vaas

In deze aflevering draait het om de vaas van Adam van Vianen. Een object dat een kleine revolutie ontketende, op tientallen schilderijen figureert en is gemaakt volgens een ongeëvenaarde techniek. Het markeert het begin van een nieuwe stijl die binnen de kunstwereld veel stof doet opwaaien: KWAB.

Journaliste Janine Abbring gaat samen met conservator Reinier Baarsen op zoek naar daar de verhalen achter KWAB. Deze aflevering is gemaakt ter gelegenheid van de tentoonstelling KWAB. Dutch Design in de eeuw van Rembrandt.