Rembrandt

Maak kennis met Rembrandts mooiste en beroemdste werken in het Rijkmuseum.

Koop een ticket

E-tickets

nachtwacht De ‘Nachtwacht’, Rembrandt Harmensz. van Rijn, 1642Rembrandt is de beroemdste Nederlandse schilder uit de 17de eeuw. In het Rijksmuseum leert u het genie beter kennen. Wie was hij, wat maakte hem zo bijzonder, wie waren zijn vrienden, liefdes, zijn concurrenten, zijn opdrachtgevers? Het Rijksmuseum bezit niet alleen de meeste, maar ook de meest representatieve werken van zijn vroege tot aan zijn late periode. In de context van zijn tijd en tijdgenoten. Hierdoor kun je zijn verhaal prachtig volgen. En er is natuurlijk de Nachtwacht, zijn beroemdste schilderij dat nog steeds fascineert.

Who’s that girl

meisje Saskia, Rembrandts vrouw, overleed in het jaar dat Rembrandt aan de Nachtwacht werkte. Zij stierf voordat het doek af was. Het verhaal gaat dat hij ter nagedachtenis aan zijn overleden vrouw, het meisje Saskia’s gezicht gaf. Wat we zeker weten is dat het meisje symbool staat voor de schutters die de opdracht gaven voor dit schilderij. Daarom draagt zij aan haar riem een kip met de klauwen goed zichtbaar en daarachter – minder goed in beeld- een klover, het soort geweer dat deze schutters gebruikten. Een vogelklauw en de klover waren de symbolen van deze schutters: de Kloveniers. Maar misschien wel de belangrijkste reden voor het meisje in het schilderij is dat zij zo prachtig het licht vangt. En daarmee is zij het geschilderde bewijs van het bijzondere talent van Rembrandt.

De Nachtwacht

De Nachtwacht is Rembrandts beroemdste en grootste schilderij (379,5 cm hoog en 453,5 cm breed!) en vormt het altaarstuk van de Eregalerij van het Rijksmuseum.
Het schilderij werd in 1642 gemaakt voor de Kloveniersdoelen, één van de verenigingsgebouwen van de Amsterdamse schutterij, de burgerwacht van de stad. Rembrandt was de eerste die op een groepsportret de figuren in actie weergaf en zo een verhaal vertelde. De kapitein, in het zwart, geeft zijn luitenant opdracht dat de compagnie moet gaan marcheren. De schutters stellen zich op. Met behulp van licht vestigde Rembrandt de aandacht op belangrijke details, zoals het handgebaar van de kapitein en het meisje op de achtergrond. De Nachtwacht zit vol met kleine details, ontdek ze zelf in het Rijksmuseum of kijk hier alvast naar de Rijksstudio verzameling.

Activiteiten

Tip: Rembrandt-rondleiding

In de Rembrandt-rondleiding leert u het genie beter kennen. Wie was hij, wat maakte hem zo bijzonder, wie waren zijn vrienden, liefdes, zijn concurrenten, zijn opdrachtgevers?
Dagelijks 14-15 uur
€ 5 per persoon (excl. toegang museum)

Rembrandts Tekenles
Elke zaterdag en zondag 11-16 uur
Gratis (excl. museumticket)

De keuzes van Rembrandt
startdatum 3 maart of 12 mei 2018
€ 175 pp (incl. rondleiding en materiaal)

Van leerling tot meester: 17de eeuw
Startdatum 13 mei 2018
€ 175 voor de hele cursus (incl. rondleiding en materiaal)

Workshop Portretfotografie
Elke zondag 10.30-13 uur
€ 25 pp (incl. materiaal)

Fotograferen als Rembrandt
Dagelijks in de kerstvakantie (niet op 25 december en 1 januari), 14-16 uur
€ 10 per persoon
Ook te boeken als familiefeest

Shop Rembrandt

rembrandt Zowel in de museumwinkel als in de webshop is een selectie producten verkrijgbaar geïnspireerd op Rembrandt. Zo veelzijdig als de kunstenaar, is ook het assortiment. Neem een kijkje in ons Rembrandt assortiment en vind daar bijvoorbeeld mokken geïnspireerd op het kant van Marten & Oopjen’s kleding, sieraden, sjaals, posters, Playmobil en nog veel meer.

Ter gelegenheid van de verjaardag van Rembrandt op zaterdag 15 juli hebben we een speciale aanbieding; de Late Rembrandt catalogus nu tijdelijk voor € 10 in plaats van
€ 25.

Meer Rijksmuseum

Het Rijksmuseum is één van de beroemdste musea ter wereld. Bij ons ziet u de hoogtepunten van de Nederlandse schilderkunst in de Gouden Eeuw: Johannes Vermeer, Jan Steen, Frans Hals, en natuurlijk Rembrandt. Naast de Eregalerij vertelt het Rijksmuseum in 80 zalen in 8.000 objecten over 800 jaar Nederlandse kunst en geschiedenis. Tip: boek de rondleiding Hoogtepunten: in een uur ziet u de hoogtepunten van het museum. Ook als multimediatour verkrijgbaar of gratis te downloaden via de Rijksmuseum App.