Middeleeuwen en renaissance

In deze serie spreekt Janine Abbring met conservatoren over objecten uit de middeleeuwen en renaissance. Van de vroegste gravure uit de Rijkscollectie, tot het kleinste houtsnijwerk. Hoe meer je weet, hoe meer je ziet.

Een tekening van Maria met kind Nieuwe aflevering!

Een tekening van Maria met kind

In deze aflevering spreekt host Janine Abbring met conservator tekeningen van het Rijksmuseum Ilona van Tuinen over een zeldzame 15de-eeuwse tekening van Maria met kind.

Pleurants

Pleurants

Janine Abbring spreekt met senior conservator beeldhouwkunst over deze Pleurants, bronzen beeldjes die staan voor herinneringen aan een overleden dierbare, het markeren van de Bourgondische dynastie en het ontstaan van de bronsgietkunst in de Nederlanden.

St. Elisabethsvloed

St. Elisabethsvloed

Janine Abbring spreekt met senior conservator geschiedenis Gijs van der Ham over twee bijzondere panelen die laten zien hoe Nederland al in de vroege 15de eeuw omging met de strijd tegen het water.

Gravures

Gravures

In deze aflevering spreekt Janine Abbring met senior conservator prentkunst Huigen Leeflang over de vroegste gravure uit de Rijkscollectie, een icoon uit de media-geschiedenis.

Gebedsnoten

Gebedsnoten

Host Janine Abbring spreekt met senior conservator beeldhouwkunst Frits Scholten over deze hele kleine beeldhouwwerkjes, de gebedsnoten: hoe ze gemaakt zijn, door wie ze gemaakt zijn en waar ze voor dienden.