Podcast: In het Rijks - Junior Fellows

De podcast ‘Junior Fellows’ is een serie van vier korte afleveringen van ‘In het Rijks’. Jongeren gaan in gesprek met conservatoren van het Rijksmuseum over onderwerpen die hen bezighouden en waar zij hun profielwerkstuk over maakten.

De scholieren zijn Junior Fellows van het Rijksmuseum. Hun werkstukken behoorden tot de beste van de werkstukprijs die jaarlijks wordt georganiseerd. Valentijn Rambonnet, van de afdeling Publiek & Educatie, leidt de gesprekken in.

Afl. 1. De Tempelwachters

Scholier Adil Boughlala vraagt zich af waarom er twee enorme beelden van tempelwachters in het Rijksmuseum staan en niet in Japan – waar ze vandaan komen. Met zijn vraag komt hij al snel terecht bij Menno Fitski, conservator Aziatische kunst. Hij vertelt over de imposante beelden, hoe ze in Nederland terecht zijn gekomen én hoe museumbezoekers reageren op deze boeddhistische reuzen.

Afl. 2. Onafhankelijk Indonesië

In onze geschiedschrijving en schoolboeken lijkt de dekolonisatieoorlog tussen Nederland en Indonesië een blinde vlek. Hoe gaat het Rijksmuseum hiermee om, willen Marilou Schaafsma en Famke van der Meer weten. Zij maakten hun profielwerkstuk over de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië tussen 1945 en 1949. Op school leerden ze vrijwel niets over deze oorlog. Is er in het Rijksmuseum wel iets over deze strijd te vinden? De twee scholieren praten erover met Martine Gosselink, hoofd Geschiedenis van het Rijksmuseum.

Afl. 3. Kleurrijke middeleeuwen

Bij de middeleeuwen denken we aan een grijze, grauwe periode. Maria de Hoogh en Anouk van de Ven bewijzen dat het tegendeel waar is. Zij maakten een documentaire over de middeleeuwen en het gebruik van kleur in deze periode. Ze gaan in gesprek met Gijs van der Ham, conservator Geschiedenis van het Rijksmuseum. Hij vertelt over hoe deze periode het gebouw van het Rijksmuseum heeft beïnvloed.

Afl. 4. Onzichtbare vrouwen

Al op haar achtste maakte Dasja Zonneveldt zich kwaad toen ze merkte dat vrouwen in een museumrondleiding niet aan bod kwamen. Als onderwerp voor haar eindwerkstuk koos ze dan ook een vrouw: Kenau. Zij vocht mee in de 80-jarige oorlog en werd een held. Haar portret hangt in het Rijksmuseum maar daarmee is Kenau een uitzondering. Hoe kan dat? En hoe gaat het museum eigenlijk om met vrouwen in geschiedenis en kunst? Dasja gaat te rade bij conservator Geschiedenis Maria Holtrop.

Abonneer je op de Podcast: In het Rijks via de volgende kanalenSpotify
Apple Podcasts
Stitcher
Overcast