Pieter Roelofs nieuw hoofd beeldende kunst Rijksmuseum
Publicatiedatum: 23 maart 2023 - 09:15
Pieter Roelofs wordt het nieuwe hoofd beeldende kunst van het Rijksmuseum. Hij volgt Gregor J.M. Weber op die dit voorjaar met pensioen gaat. Roelofs startte zijn loopbaan in het Rijksmuseum in 2006 als conservator 17de-eeuwse Nederlandse schilderkunst. In 2018 werd hij benoemd tot hoofd schilder- en beeldhouwkunst. Hij was betrokken bij de herinrichting van het Nieuwe Rijksmuseum (2013), bij meerdere aanwinsten en tentoonstellingen, waaronder de tentoonstelling Vermeer (2023).
Wij zijn verheugd met Pieter Roelofs als opvolger van Gregor Weber. Met zijn brede museale ervaring en kennis op het gebied van de Nederlandse kunst zal Roelofs een grote bijdrage blijven leveren aan het museum. Daarbij weet Roelofs uitstekend wetenschappelijke kennis op een toegankelijke manier aan een groot publiek over te brengen.
Taco Dibbits, hoofddirecteur Rijksmuseum
Roelofs was fellow van het Center for Curatorial Leadership in New York in 2015. Hij publiceerde over uiteenlopende onderwerpen van de Middeleeuwen tot en met de 21ste eeuw. Als juryvoorzitter was hij vanaf 2019 te zien in de eerste drie seizoenen van het succesvolle televisieprogramma Project Rembrandt (NPO1/NTR). Momenteel werkt hij als specialist en jurylid mee aan De Nieuwe Vermeer (NPO1/Omroep MAX).
Eerder was Roelofs onder meer werkzaam aan de Radboud Universiteit, het European Center van Emerson College Boston en Museum Het Valkhof in Nijmegen. Hij studeerde Kunstgeschiedenis en Klassieke Archeologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en aan de Universiteit van Amsterdam.
Beeldende Kunst
De afdeling Beeldende Kunst van het Rijksmuseum omvat de verzamelgebieden Schilder- en Beeldhouwkunst, Toegepaste Kunst en Aziatische Kunst. De collectie behoort tot de belangrijkste verzamelingen op het gebied van Nederlandse kunst ter wereld.
Onmisbare steun
Het Rijksmuseum is dankbaar voor alle vormen van steun die het mag ontvangen. Subsidie van de overheid, bijdragen van het bedrijfsleven en fondsen, schenkingen, nalatenschappen en Vrienden zijn essentieel voor het Rijksmuseum.
Foto: Stef Nagel