Het Rijksmuseum wil zich ontwikkelen tot een van de meest duurzame musea ter wereld. En we laten het niet bij mooie woorden. Lees hier welke stappen we ondernemen.

Zo maken we het museum duurzamer

• Binnen het museum wordt het afval gescheiden, ingezameld en afgevoerd.

• We gebruiken groene energie.

• Alle zakelijke vluchten worden 100% CO2 gecompenseerd.

• We hebben een milieubewust en duurzaam inkoopbeleid.

• We stimuleren reizen met de fiets of openbaar vervoer onder medewerkers en bezoekers.

• Medewerkers kunnen via intranet nieuws en tips over duurzaamheid lezen en delen.

• Bezoekers en externen kunnen tips aandragen via info@rijksmuseum.nl

• Er is een uitgebreid milieubeleidsplan waarin verschillende doelstellingen per duurzaamheidscategorie zijn opgenomen.

Hier zijn we blij mee

Als eerste museum ter wereld ontving het Rijksmuseum een BREAAM-NL In-Use duurzaamheidscertificaat met een Outstanding (5 sterren) beoordeling. Dit is de hoogste te behalen score.

BREAAM is een internationaal instrument om integraal de duurzaamheid van nieuwe gebouwen, bestaande gebouwen, gebieden en sloopprojecten te meten en te beoordelen. Het Rijksmuseum scoort bijzonder hoog op het beheer van water, energie en afval. Ook het onderhoudsniveau van het gebouw en de installaties zijn positief beoordeeld.

CollectieCentrum Nederland

In 2020 opent in Amersfoort het CollectieCentrum Nederland (CC NL), waar wij een deel van onze collectie tentoontstellen. Dat doen we samen met museum Paleis Het Loo, het Nederlands Openluchtmuseum en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Het ontwerp van deze nieuwbouw ontving het label Outstanding (5 sterren – de hoogste score).