Het Rijksmuseum wil zich ontwikkelen tot een van de meest duurzame musea ter wereld. En we laten het niet bij mooie woorden. Lees hier welke stappen we ondernemen.

Zo maken we het museum duurzamer

  • Binnen het museum wordt het afval gescheiden, ingezameld en afgevoerd.

  • We gebruiken groene energie.

  • Alle zakelijke vluchten worden 100% CO2 gecompenseerd.

  • We hebben een milieubewust en duurzaam inkoopbeleid.

  • We stimuleren reizen met de fiets of openbaar vervoer onder medewerkers en bezoekers.

  • Medewerkers kunnen via intranet nieuws en tips over duurzaamheid lezen en delen.

  • Bezoekers en externen kunnen tips aandragen via info@rijksmuseum.nl

  • Er is een uitgebreid milieubeleidsplan waarin verschillende doelstellingen per duurzaamheidscategorie zijn opgenomen.

Hier zijn we blij mee

Als eerste museum ter wereld ontving het Rijksmuseum een BREAAM-NL In-Use duurzaamheidscertificaat met een Outstanding (5 sterren) beoordeling. Dit is de hoogste te behalen score.

BREAAM is een internationaal instrument om integraal de duurzaamheid van onder andere bestaande gebouwen te meten en te beoordelen. Het Rijksmuseum scoort bijzonder hoog op het beheer van water, energie en afval. Zo gebruiken we een warmte koude opslag in combinatie met een warmtepomp zodat overtollige warmte wordt opgeslagen om er in de winter het gebouw en de omliggende kantoren mee te verwarmen. Stroom wordt bespaard door installaties ’s nachts uit te zetten en er wordt gekeken naar de mogelijkheid om zelf stroom op te wekken. Er wordt onderzocht of het mogelijk is om in de toekomst geen gebruik meer te maken van fossiele brandstoffen.

ONZE GROENE OASE

De tuinen om het museum leveren een bijdrage aan de leefbaarheid in de stad. Door het planten van lokale vegetatie dragen we bij aan het versterken van het ecosysteem. Aanpassingen zoals vleermuiskasten en insectenhotels zorgen ervoor dat bedreigde diersoorten meer kansen hebben. Een paartje slechtvalken brengt al een paar jaar op rij hun jongen groot in een speciaal daarvoor geplaatste nestkast in de klokkentoren.

Via educatieve programma’s, een schooltuintjesproject en het avontuurlijke kinderkookboek Het geheim van de tuin leren kinderen over de relatie tussen natuur, eten en kunst. Ook investeren we in de toekomst door middel van stageplaatsen voor de opleiding tot hovenier.

THE GREEN MILE

Het Rijksmuseum ondersteunt, met onder andere De Nederlandsche Bank en Heineken, het project The Green Mile. Dit initiatief van architectuurbureau UN Studio moet de Stadhouderskade in Amsterdam omtoveren van een vervuilde, gevaarlijke straat tot een aangename, groene en vitale straat. Een bijzondere en inspirerende beleving begint immers niet pas wanneer de bezoeker de deur van het museum binnenstapt. De aansluiting van de Rijksmuseumtuinen op een groene Stadhouderskade is aantrekkelijk voor bewoners en bezoekers, geeft de natuur nog meer kans en draagt bij aan de bezoekerservaring in en om het Rijksmuseum.

CollectieCentrum Nederland

Een groot deel van onze collectie wordt bewaard in het gloednieuwe CollectieCentrum Nederland (CC NL) in Amersfoort. CC NL is ontwikkeld in samenwerking met het Nederlands Openluchtmuseum, Paleis het Loo en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Bij het ontwerpen en bouwen van CC NL stond duurzaamheid vanaf het eerste moment centraal. Dat resulteert in één van de duurzaamste gebouwen van Nederland. Het gebouw is gecertificeerd met de hoogst haalbare score op basis van de BREEAM NL Nieuwbouw en Renovatie-systematiek: Outstanding – 5 sterren.

Begin 2022 won het gebouw een BREEAM Award, een internationale prijs voor gebouwen die toonaangevend zijn op het gebied van duurzaamheid. CC NL bereikt deze hoge score doordat het ideale klimaat voor het conserveren van voorwerpen van kunst en geschiedenis wordt bereikt met een absoluut minimum aan installaties. Alle gebruikte energie wordt zelf opgewekt en regenwater wordt opgevangen en hergebruikt. Het terrein rondom het gebouw draagt bij aan de ontwikkeling van de lokale flora en fauna. Dat er al veelvuldig konijnen en vossen rond het gebouw zijn gesignaleerd geeft aan dat dit is gelukt.

Meer informatie