Het Rijksmuseum erkent de impact die het als groot museum, met jaarlijks zo'n 2,5 miljoen bezoekers, heeft op het milieu. Sinds 2017 zetten we ons actief in om deze impact te verminderen, met als recent hoogtepunt de overgang naar een aardgasvrij museumgebouw. Onze duurzaamheidsinspanningen omvatten niet alleen het gebouw en de bedrijfsvoering, maar strekken zich ook uit naar onze collectie, het publiek en onze partners. Met als doel om duurzaamheid te integreren in al onze activiteiten en besluitvormingsprocessen.

Missiestatement

In 2023 hebben we ons missiestatement opgesteld:
“Het Rijksmuseum draagt bij aan een duurzame toekomst. Dat doen we door onze collectie te bewaren, onderzoeken en presenteren vanuit een ecologisch bewustzijn. Duurzaamheid is een integraal onderdeel van onze interne cultuur en organisatie. We nemen onze verantwoordelijkheid en zijn transparant over onze inspanningen en resultaten. We willen daarbij een inspiratie zijn voor en de dialoog aangaan met ons publiek, partners en de culturele sector.”

Duurzaamheidscertificaat

Het Rijksmuseum is trots op het behalen van het BREAAM-NL In-Use duurzaamheidscertificaat met een 'Outstanding' beoordeling, als eerste museum ter wereld. We hebben bijzonder hoog gescoord op het gebied van water-, energie- en afvalbeheer, met maatregelen zoals het gebruik van warmte-koudeopslag en groene elektriciteit van Nederlandse wind. We streven naar continue verbetering en innovatie, zoals het verkennen van mogelijkheden voor zonne-energie en hergebruik van materialen. Daarnaast zijn we actief betrokken bij sectorinitiatieven zoals de werkgroep Duurzaamheid & Musea van de Museumvereniging en stimuleren we kennisdeling via interne programma's zoals Duurzame Donderdag.

Leefbaarheid

De tuinen om het museum leveren een bijdrage aan de leefbaarheid in de stad. Door het planten van lokale vegetatie dragen we bij aan het versterken van het ecosysteem. Aanpassingen zoals vleermuiskasten en insectenhotels zorgen ervoor dat bedreigde diersoorten meer kansen hebben. Een paartje slechtvalken brengt al een paar jaar op rij hun jongen groot in een speciaal daarvoor geplaatste nestkast in de klokkentoren. Via educatieve programma’s, een schooltuintjesproject en het avontuurlijke kinderkookboek Het geheim van de tuin leren kinderen over de relatie tussen natuur, eten en kunst. Ook investeren we in de toekomst door middel van stageplaatsen voor de opleiding tot hovenier.

THE GREEN MILE

Het Rijksmuseum ondersteunt, met onder andere De Nederlandsche Bank en Heineken het project The Green Mile. Dit initiatief van architectuurbureau UN Studio moet de Stadhouderskade in Amsterdam omtoveren van een vervuilde, gevaarlijke straat tot een aangename, groene en vitale straat. Een bijzondere en inspirerende beleving begint immers niet pas wanneer de bezoeker de deur van het museum binnenstapt. De aansluiting van de Rijksmuseumtuinen op een groene Stadhouderskade is aantrekkelijk voor bewoners en bezoekers, geeft de natuur nog meer kans en draagt bij aan de bezoekerservaring in en om het Rijksmuseum.

CollectieCentrum Nederland

Een groot deel van onze collectie wordt bewaard in het gloednieuwe CollectieCentrum Nederland (CC NL) in Amersfoort. CC NL is ontwikkeld in samenwerking met het Nederlands Openluchtmuseum, Paleis het Loo en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Bij het ontwerpen en bouwen van CC NL stond duurzaamheid vanaf het eerste moment centraal. Dat resulteert in één van de duurzaamste gebouwen van Nederland. Het gebouw is gecertificeerd met de hoogst haalbare score op basis van de BREEAM NL Nieuwbouw en Renovatie-systematiek: Outstanding – 5 sterren.

Begin 2022 won het gebouw een BREEAM Award, een internationale prijs voor gebouwen die toonaangevend zijn op het gebied van duurzaamheid. CC NL bereikt deze hoge score doordat het ideale klimaat voor het conserveren van voorwerpen van kunst en geschiedenis wordt bereikt met een absoluut minimum aan installaties. Er wordt energie opgewekt door middel van zonnepanelen en regenwater wordt opgevangen en hergebruikt. Het terrein rondom het gebouw draagt bij aan de ontwikkeling van de lokale flora en fauna. Dat er al veelvuldig konijnen en vossen rond het gebouw zijn gesignaleerd geeft aan dat dit is gelukt.

Hoewel we al veel hebben bereikt, realiseren we ons dat er nog veel werk aan de winkel is. We blijven in gesprek met diverse belanghebbenden, werken aan verbeteringen en zetten ons in voor voortdurende vooruitgang op het gebied van duurzaamheid. Samen bouwen we aan een betere en groenere toekomst voor het Rijksmuseum en de wereld om ons heen.

Meer informatie