Toegang en praktische informatie

Wie onderzoek wil doen naar of met behulp van de collecties van het Rijksmuseum is welkom in de Research Library en Study Room, gevestigd in en naast de monumentale bibliotheek in het hoofdgebouw.

Tijdelijke sluiting lees- en studiezaal vanwege Corona

Het Rijksmuseum gaat op 1 juni weer open, maar de Studiezaal van het Rijksprentenkabinet en de Leeszaal van de Rijksmuseum Research Library blijven nog even gesloten. Momenteel kijken wij of en hoe deze diensten zo snel mogelijk weer kunnen opstarten, rekening houdend met de veiligheid voor zowel het publiek als voor de medewerkers. We zullen je op deze pagina op de hoogte houden.

Vragen kunt u altijd sturen naar info@rijksmuseum.nl. Wij hopen je zo snel mogelijk weer van dienst te kunnen zijn!

sluiting

Research Library & Study Room Prints and Drawings

bibliotheek1 De Research Library en Study Room zijn kosteloos toegankelijk. Gezien het beperkte aantal werkplekken worden alleen bezoekers die gebruik maken van de collecties toegelaten.

In de Research Library kun je van maandag tot en met zaterdag zonder afspraak de bibliotheekcollectie raadplegen. Voor het bestuderen van werken op papier, kun je van dinsdag tot en met zaterdag terecht in de Study Room. Hiervoor dien je voorafgaand aan je bezoek een afspraak te maken via dit contactformulier. Geef in het contactformulier ook de objectnummers aan van de objecten die je wilt zien. Deze objectnummers vind je in RijksStudio.

Ook groepen studenten onder begeleiding van een docent zijn bij ons welkom. Neem uiterlijk een maand van tevoren contact met ons op. Je krijgt dan zo snel mogelijk bericht of de gewenste datum ingepland kan worden. Laat ons ook weten welke objecten je wilt laten zien en met hoeveel studenten je wilt komen. Er geldt een maximale groepsgrootte van 10 personen, grotere groepen kunnen ook worden gesplitst.

Voor een bezoek aan de Study Room en Research Library geldt naast de algemene bezoekersvoorwaarden van het Rijksmuseum een aanvullend bezoekersreglement.

Eerste bezoek aan Research Library en Study Room

Research Library

Voorafgaand aan je bezoek registreer je je via de bibliotheekcatalogus. De registratiebevestiging die je ontvangt, kan bij de Informatiebalie in het Atrium worden omgezet in een éénmalig toegangsbewijs.

Research Services-pas
Indien de Research Library herhaaldelijk wordt bezocht, kan je registratie door medewerkers van de Research Library worden omgezet in een Research Services-pas. De pas ontvang je op vertoon van een geldig legitimatiebewijs. Wij verzoeken je de voorwaarden zorgvuldig te lezen

LET OP: de Research Services-pas biedt uitsluitend gratis toegang tot de Research Library en Study Room. Toegang tot de overige delen van het Rijksmuseum is uitgesloten.

Study Room

Voorafgaand aan je bezoek maak je een afspraak via dit formulier. Een afspraak is pas definitief na ontvangst van een bevestiging. Ben je niet in het bezit van een geldig toegangsbewijs dan kun je op vertoon van deze bevestigings-e-mail bij de Informatiebalie een eenmalig toegangsbewijs halen.

Adres, openingstijden en contact

Adres

Rijksmuseum, Museumstraat 1, Amsterdam
Postbus 74888, NL-1070 DN Amsterdam

Openingstijden

Research Library: maandag t/m zaterdag, 10-17 uur
Study Room: dinsdag t/m zaterdag, 10-17 uur (op afspraak)

In 2020 zijn de Research Library & Study Room Prints and Drawings gesloten op: Nieuwjaarsdag (1 januari), 2e Paasdag (13 april), Koningsdag (27 april), Bevrijdingsdag (5 mei), Hemelvaartsdag (21 mei), 2e Pinksterdag (1 juni), Kerstmis (25 en 26 december).

In 2021 zijn de Research Library & Study Room Prints and Drawings gesloten op: Nieuwjaarsdag (1 januari), 2e Paasdag (5 april), Koningsdag (27 april), Bevrijdingsdag (5 mei), Hemelvaartsdag (13 mei), 2e Pinksterdag (24 mei), Kerstmis (25 december).

Contact

Research Library: +31 20 6747055 / Contactformulier
Study Room: +31 20 6747267 / Contactformulier

plattegrond